Connect with us

Cannabis terpenen: een veelbelovend alternatief voor de verlichting van door chemotherapie veroorzaakte neuropathische pijn

Gepubliceerd

on

Cannabis terpenen en pijn
Volg ons op Facebook

Een recent onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Pain belicht een baanbrekende ontdekking op het gebied van pijnbestrijding. Onderzoekers hebben ontdekt dat de terpenen in cannabis – de verbindingen die verantwoordelijk zijn voor het aroma en de smaak van cannabis – een levensvatbaar alternatief zijn voor traditionele methoden om chemotherapie-geïnduceerde neuropathische pijn te verlichten.

PUBLICITE

Het onderzoek en de resultaten

Onder leiding van John Streicher, PhD, lid van het Comprehensive Center for Pain & Addiction en hoogleraar farmacologie aan het College of Medicine – Tucson, onderzocht het onderzoek met behulp van een muismodel de werkzaamheid van terpenen bij het beheersen van pijn veroorzaakt door zenuwschade veroorzaakt door zeer giftige chemotherapiemedicijnen. De resultaten waren opmerkelijk: individuele terpenen evenaarden niet alleen de pijnstilling van morfine, maar overtroffen deze soms zelfs. Bovendien resulteerde de combinatie van terpenen met morfine in een aanzienlijke toename van de pijnstillende effecten.

“We keken ook naar andere aspecten van terpenen, bijvoorbeeld of ze beloning induceren? Wordt het verslavend? Krijg je er een slecht gevoel van? Wat we vonden was dat terpenen inderdaad pijn verlichten en dat ze ook een vrij goed bijwerkingenprofiel hebben,” merkte Streicher op in een persbericht van de Universiteit van Arizona.

Hij voegde eraan toe: “Dit werpt het idee op van een combinatietherapie – een opioïde met een hoog gehalte aan terpenen – die de pijnverlichting daadwerkelijk zou kunnen verbeteren en tegelijkertijd het verslavende potentieel van opioïden zou kunnen blokkeren.”

Terpenen en de behandeling van pijn

Het onderzoek, getiteld “Cannabis sativa terpenen induceren antinociceptie in een muismodel van chronische neuropathische pijn via activatie van adenosine A2A receptoren”, is baanbrekend in zijn onderzoek naar de neveneffecten van terpenen in hun rol als potentiële pijnstillers. Door adenosine A2A-receptoren te activeren, helpen terpenen het pijngevoel te verminderen, wat een revolutie teweeg zou kunnen brengen in de pijnbehandeling, met name voor patiënten die chemotherapie ondergaan en last hebben van neuropathische pijn.

PUBLICITE

Een van de belangrijkste voordelen van terpenen ten opzichte van traditionele pijnstillers zoals morfine is hun bijwerkingenprofiel. In tegenstelling tot opioïden, die bekend staan om hun verslavende werking en ernstige bijwerkingen, bieden terpenen een veiliger alternatief. Ze veroorzaken niet dezelfde mate van beloning of afhankelijkheid, waardoor ze een aantrekkelijke optie zijn voor pijnbestrijding op de lange termijn.

Het meest veelbelovende aspect van de studie is het potentieel van combinatietherapieën. Door terpenen te gebruiken in combinatie met opioïden is het mogelijk om een betere pijnverlichting te bereiken en tegelijkertijd het risico op verslaving te verminderen. Deze aanpak zou de manier waarop chronische pijn wordt behandeld kunnen veranderen, door patiënten effectieve verlichting te bieden zonder de last van ongewenste bijwerkingen.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed