Cannabis in Italië

Italiaans referendum over legalisering cannabis verzamelt 20.000 handtekeningen in een week

Gepubliceerd

on

Bijna twee jaar na een mislukt referendum over het legaliseren van cannabis en het hervormen van psychedelica, scharen Italiaanse activisten zich achter een nieuw, meer doelgericht initiatief.

PUBLICITE

De voorgestelde wetgeving, getiteld “De decriminalisering van de teelt van cannabis voor persoonlijk gebruik en in aanverwante vormen”, heeft als doel de thuisteelt van maximaal vier cannabisplanten toe te staan, Cannabis Social Clubs op te richten en straffen voor gebruikers af te schaffen. Nu de campagne aan kracht wint, zijn de aanhangers optimistisch dat de kwestie weer bovenaan de Italiaanse wetgevingsagenda kan worden geplaatst.

Het momentum is daar

In 2022 werd een referendum over het legaliseren van cannabis verworpen door het Constitutionele Hof. Actievoerders zoals Marco Perduca, een voormalige Italiaanse senator, laten zich niet ontmoedigen en hebben zich verenigd om meer gerichte actie te ondernemen. De heer Perduca onderstreepte de vastberadenheid van de beweging toen hij zei: “Het parlement zal gedwongen worden naar ons te luisteren, maar alleen als we 50.000 handtekeningen hebben verzameld”.

Dit nieuwe initiatief, dat aan het begin van de maand werd gelanceerd, heeft al aanzienlijke steun gekregen, met meer dan 20.000 gecertificeerde handtekeningen die in de eerste week werden verzameld.

Antonella Soldo, coördinator van de Associazione Meglio Legale, een van de grootste Italiaanse pro-cannabis pressiegroepen, was enthousiast over de snelle respons.

Ze wees op de brede steun die het initiatief heeft gekregen en zei: “Ons voorstel heeft substantiële steun gekregen van een breed scala aan individuen en gemeenschappen die de dringende behoefte aan verandering tot uitdrukking brengen”. Soldo is ervan overtuigd dat het initiatief, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs en geïnspireerd door modellen zoals in Duitsland, weerklank zal vinden bij het publiek.

De belangrijkste bepalingen van het wetsvoorstel

Het acht pagina’s tellende legaliseringswetsvoorstel richt zich op het decriminaliseren van de teelt van cannabis voor persoonlijk gebruik. Tot de belangrijkste bepalingen behoren de toestemming om tot vier cannabisplanten te kweken voor persoonlijk gebruik en de oprichting van Cannabis Social Clubs. Deze clubs zouden cannabis mogen kweken en uitsluitend aan hun leden mogen distribueren. Daarnaast wil het wetsvoorstel het bezit van maximaal 30 gram cannabis toestaan en administratieve straffen zoals het intrekken van rijbewijzen en paspoorten afschaffen.

De campagne benadrukt dat rijden onder invloed strafbaar blijft, wat het verantwoord gebruik van cannabis zal versterken. Het wetsvoorstel is gebaseerd op modellen uit andere Europese landen, met name Duitsland, waar soortgelijke wetgeving is onderzocht door de Europese instellingen.

Antonella Soldo wees erop dat “dit misschien een onbereikbare droom lijkt, maar binnenkort wordt het allemaal werkelijkheid in Duitsland. Daarom hebben we besloten om nu al een volksinitiatief wetsvoorstel te lanceren om de binnenlandse cannabisteelt te legaliseren!”

De auteurs van het voorstel zijn van mening dat de aansluiting bij andere Europese landen hun zaak geloofwaardiger maakt en een routekaart biedt voor een effectieve cannabishervorming.

De campagne moet nu binnen zes maanden de benodigde 50.000 handtekeningen verzamelen om het Parlement te dwingen de kwestie in overweging te nemen. Met meer dan 20.000 handtekeningen verzameld in de eerste week, ligt de lat niet te hoog!

Click to comment

Trending

Mobiele versie afsluiten