Hennep

Van IJsland tot Fiji, de terugkeer van hennepkwekerijen

Gepubliceerd

on

Hennep, vaak beschouwd als een wonderplant, wordt steeds meer erkend als een veelzijdige grondstof. In de woningbouw worden de voordelen van bouwen met hennep steeds duidelijker, omdat het duurzame en milieuvriendelijke alternatieven biedt voor conventionele bouwmaterialen.

PUBLICITE

Voordelen van hennepconstructie voor de bouw

Een huis bouwen met hennep biedt een reeks onmiskenbare voordelen op het gebied van milieuduurzaamheid, structurele integriteit en algemeen welzijn. Als snelgroeiende, hernieuwbare grondstof onderscheidt hennep zich door zijn minimale impact op het milieu. Groeiende hennep absorbeert kooldioxide tijdens de groei en bij gebruik in de bouw blijven materialen zoals hennepbeton koolstof vastleggen, wat de uitstoot van broeikasgassen helpt te verminderen.

De structurele voordelen van hennepconstructies maken het nog aantrekkelijker. Hennepbeton, een populair bouwmateriaal op basis van hennepvezels (chenevotte), kalk en water, heeft uitzonderlijke thermische eigenschappen. Het hoge isolerende vermogen helpt de energie-efficiëntie van het huis te verbeteren, waardoor er minder extra verwarming of koeling nodig is. Hennepmaterialen zijn niet alleen energiezuinig, maar ook duurzaam, ongediertebestendig en brandwerend, wat de levensduur en veiligheid van de gebouwde omgeving bevordert.

Naast de milieu- en bouwkundige aspecten heeft bouwen met hennep een positieve invloed op de luchtkwaliteit binnenshuis en de gezondheid van de bewoners. Hennepmaterialen zijn niet-giftig en allergeenvrij, waardoor een gezondere leefruimte wordt gecreëerd doordat de uitstoot van schadelijke stoffen die gewoonlijk worden geassocieerd met traditionele bouwmaterialen wordt vermeden. Naarmate het bewustzijn van het belang van duurzaam leven groeit, wordt de veelzijdigheid van hennep in het ontwerp een belangrijke factor. Architecten en bouwers waarderen de flexibiliteit van hennep, waardoor innovatieve en esthetisch verantwoorde architecturale ontwerpen mogelijk worden.

Het IJslandse Grímsnes project

In 2020 begonnen de architecten Anna Karlsdóttir en Jan Dobrowolski aan de bouw van het eerste hennep- en kalkgebouw van IJsland, geïnspireerd op Japanse theehuizen en gericht op natuurlijke, milieuvriendelijke bouwtechnieken. Het Grímsnes-project, gelegen in het zuiden van IJsland, heeft geprofiteerd van subsidies van verschillende fondsen en er waren Duitse vaklieden bij betrokken die een opleiding volgden in IJsland. Het resulterende prototype van 15 vierkante meter demonstreerde de tastbare voordelen van hennepbeton, zoals niet-giftigheid, isolatie, brandwerendheid en geluidsisolatie.

Hennephuis in IJsland

De gezondheidsvoordelen van hennephuizen werden benadrukt, omdat de muren gemaakt zijn van natuurlijke, ademende materialen die helpen om een optimale temperatuur en vochtigheidsgraad te handhaven. Het Grímsnes project is een bewijs van het potentieel van hennepbouw om milieuvriendelijke oplossingen te bieden en gezondere leefruimtes te creëren.

Fiji’s hennephuis op het eiland Taveuni

Cat 5 Builders, gevestigd in Taveuni, Fiji, ging de uitdaging aan om het eerste hennephuis in de regio te bouwen op het tuineiland Taveuni. De hennepblokken, geïmporteerd uit Frankrijk, werden als Legoblokjes in elkaar gezet, waarmee het gebruiksgemak en de bouwsnelheid van het materiaal werd aangetoond.

De hennep betonblokken gebruikt in het Fiji huis

Toga Kalougata, de directeur van het bedrijf, benadrukte de brandwerendheid en koelende eigenschappen van hennephuizen. Ondanks de ondervonden moeilijkheden, zoals hoge invoerkosten, benadrukt het project de haalbaarheid van hennepbouw in verschillende geografische gebieden.

UK’s Flat House in Cambridgeshire

Het Flat House in Cambridgeshire in het Verenigd Koninkrijk is een unieke woning gebouwd van hennep. De eigenaar van het gebouw, Gemma Barron, prees de hennepwanden voor hun akoestische kwaliteiten en energie-efficiëntie.

The flat house made from hemp

Hennepbeton, gemaakt van de houtachtige kern van de hennepplant, werd gebruikt als het belangrijkste bouwmateriaal en biedt een hoge thermische massa en de mogelijkheid om koolstof op te vangen. Een van de doelen van het project was het illustreren van het potentieel van hennepconstructie om bij te dragen aan het koolstofvrij maken van de bouwindustrie.

Wereldwijde uitdagingen en mogelijkheden

Hoewel hennepconstructies veelbelovend zijn, staan verschillende uitdagingen een wijdverspreide toepassing in de weg. Veranderingen in de regelgeving, technische certificeringen en de behoefte aan infrastructuur en financiering vormen barrières voor het verhogen van de industriële hennepproductie. In het Verenigd Koninkrijk is de productiecapaciteit voor hennepbeton nog niet geschikt voor grootschalige productie, wat resulteert in hoge kosten en beperkte beschikbaarheid. Wettelijke voorschriften, vooral met betrekking tot het kweken van hennep, verschillen van land tot land, wat de toegankelijkheid van het materiaal beïnvloedt.

Ondanks deze moeilijkheden hebben de Verenigde Naties het potentieel van industriële hennep erkend en landen aangespoord om de wettelijke status te verduidelijken, wettelijke beperkingen aan te pakken en regionale samenwerking te bevorderen.

Click to comment

Trending

Mobiele versie afsluiten