Connect with us

Een op de vier gevangenen rookt dagelijks cannabis in Frankrijk

Gepubliceerd

on

Cannabis in de gevangenis in Frankrijk

Uit een onderzoek van het Franse Observatorium voor Drugs en Drugsverslaving (OFDT) blijkt dat cannabis veel wordt gebruikt in gevangenissen: ongeveer een op de vier gedetineerden geeft toe het dagelijks te roken. Deze landelijke studie, gepubliceerd in 2023, benadrukt het hoge gebruik van verschillende psychoactieve stoffen in gevangenissen.

PUBLICITE

Cannabis, tabak en alcohol: het OFDT-onderzoek belicht een hiërarchie van middelengebruik in gevangenissen.

Tabak is de meest gebruikte stof, op de voet gevolgd door cannabis en alcohol, wat in contrast staat met trends in de algemene bevolking waar tabak en alcohol over het algemeen cannabis voorafgaan in termen van prevalentie. Bovenal maken deze resultaten de alomtegenwoordigheid van middelengebruik in de gevangenis duidelijk.

Frequentie en prevalentie van cannabisgebruik

Volgens het onderzoek, meldde bijna de helft van de gedetineerden (49%) cannabis te hebben gebruikt tijdens hun verblijf in de gevangenis, ongeacht de duur van hun verblijf. Van hen gaf een aanzienlijk deel (26%) toe dagelijks cannabis te gebruiken.

Het onderzoek belicht niet alleen de manieren waarop stoffen worden gebruikt, maar onthult ook de methoden waarmee ze in gevangenissen worden geïntroduceerd. De auteurs beschrijven tactieken die door gevangenen worden gebruikt, zoals sproeien vanuit de lucht, levering per drone of facilitering door bezoekers of gevangenispersoneel – vaak tegen betaling.

PUBLICITE

Guillaume Airagnes, directeur van het OFDT, gaf als reactie op de bevindingen van het onderzoek aan dat het dringend noodzakelijk is om het consultatiebureau voor verslavingszorg in gevangenissen uit te breiden. De gegevens suggereren dat gevangenissen geen omgeving zijn die bevorderlijk is voor ontwenningsverschijnselen, maar integendeel het gebruik van psychoactieve stoffen onder gedetineerden kan bestendigen of verergeren, wat het belang aantoont van op maat gemaakte interventieprogramma’s gericht op het verminderen van verslaving en de bijbehorende gezondheidsrisico’s onder gedetineerden.

Het OFDT-onderzoek is een oproep tot actie voor politieke besluitvormers en gevangenisautoriteiten, die strategieën voor het omgaan met middelengebruik in gevangenissen opnieuw moeten evalueren. Naast maatregelen voor wetshandhaving wordt er steeds meer erkend dat er een holistische aanpak nodig is die prioriteit geeft aan de behandeling van middelenmisbruik en initiatieven voor schadebeperking in gevangenissen.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed