Connect with us

In de Dominicaanse Republiek sterft een 79-jarige activist in de gevangenis voor het kweken van medicinale cannabis

Gepubliceerd

on

Juan Tomás Llibre Miller
Volg ons op Facebook

In een recente en aangrijpende zaak die de cannabisgemeenschap en de Dominicaanse samenleving schokte, stierf Juan Tomás Llibre Miller, een 79-jarige intellectueel, ingenieur en activist, terwijl hij in hechtenis zat in Puerto Plata.

PUBLICITE

Llibre, bekend om zijn vurige verdediging van de zelfkweek en het medicinale gebruik van cannabis, stierf op 2 juni onder omstandigheden die door velen werden omschreven als inhumaan en nalatig.

De feiten in de zaak Juan Tomás Llibre Miller

Op 8 mei 2024 diende Juan Tomás Llibre Miller een beroep in amparo, een equivalent van een prioritaire grondwettigheidsvraag in Frankrijk, in bij de rechtbank van Puerto Plata om de decriminalisering van medicinale cannabis in de Dominicaanse Republiek aan te vragen.

libre, die ook een Canadees staatsburger is, zocht toestemming om zelf medicinale cannabis te kweken voor persoonlijk gebruik, in het bijzonder om cannabisolie te produceren. Cannabisolie wordt veel gebruikt in landen waar medicinale cannabis is toegestaan, zoals Argentinië, Canada, Uruguay, Colombia, Puerto Rico en Chili.

Op 12 mei deden agenten van het Nationaal Directoraat voor Drugscontrole (DNCD) en het Openbaar Ministerie van Puerto Plata een inval in zijn huis en vonden 47 cannabisplanten op zijn terras. Zonder bewijs van drugshandel werd Llibre gearresteerd en overgebracht naar het Puerto Plata centrum voor voorlopige hechtenis.

PUBLICITE

Voorlopige hechtenis en medische nalatigheidsclaims

Op 20 mei liet het Permanente Hof van Aandacht in Puerto Plata Llibre voor drie maanden in voorarrest zitten, ondanks zijn hoge leeftijd en meerdere gezondheidsproblemen. De familie van Llibre heeft via zijn advocaat herhaaldelijk om medische hulp gevraagd vanwege zijn kritieke toestand, maar de autoriteiten negeerden deze verzoeken.

Op 2 juni stierf Juan Tomás Llibre Miller in de gevangenis van Puerto Plata. Zijn familie zei dat “hij er geel uitzag en in een zeer slechte gezondheidstoestand verkeerde”. Ondanks verzoeken om medische hulp stierf Llibre aan een “vermeende” hartstilstand.

Reacties en oproepen tot hervorming

De tragische dood van Juan Tomás Llibre Miller heeft geleid tot een sterke roep om herziening en hervorming van Wet 50-88, die het gebruik en de teelt van medicinale cannabis in de Dominicaanse Republiek strafbaar stelt.

“Niemand zou in de gevangenis moeten zitten voor het consumeren of bezitten van marihuana. Full stop”, verklaarde de Amerikaanse president Joe Biden, in een wereldwijde context waarin steeds meer landen het therapeutische potentieel van cannabis erkennen.

PUBLICITE

In Duitsland benadrukte Karl Lauterbach ook de voordelen van het legaliseren van cannabis: “Het is beter voor echte hulp tegen verslaving, voor preventie bij kinderen en jongeren en voor het bestrijden van de zwarte markt, waarvoor binnenkort een alternatief komt.”

De zaak van Juan Tomás Llibre Miller benadrukt niet alleen het gebrek aan menselijkheid in de behandeling van gevangenen, maar onderstreept ook de dringende noodzaak om de wetten die het gebruik en kweken van medicinale cannabis strafbaar stellen te herzien en te hervormen.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed