Connect with us

In Polynesië, vrijspraak voor een vader die zijn zoon met cannabis behandelde

Gepubliceerd

on

Ariimatani Vairaaroa
Volg ons op Facebook

Een 47-jarige vader, Ariimatani Vairaaroa, is vrijgesproken door de rechtbank in Papeete nadat hij was vervolgd voor illegaal gebruik van cannabis. De vader kweekte cannabis om olie te produceren voor zijn zoon, die aan ernstige epilepsie lijdt.

PUBLICITE

Het ontstaan van een juridische strijd

Het verhaal begon in 2011 toen de zoon van de heer Vairaaroa, toen een baby, begon te lijden aan ernstige epileptische aanvallen. Deze aanvallen, die tot twintig keer per dag voorkwamen, begonnen nadat het kind een vaccin had gekregen. Toen conventionele medicijnen niet bleken te werken, ging de familie op zoek naar andere oplossingen. Ze probeerden eerst de traditionele Tahitiaanse geneeskunde, ra’au tahiti, voordat ze de therapeutische voordelen van cannabisolie ontdekten.

Vairaaroa’s besluit om cannabis te kweken werd ingegeven door de verslechterende gezondheid van zijn zoon en het gebrek aan effectieve conventionele behandelingen. Hij begon met de productie van cannabisolie, die hielp om de epileptische aanvallen van zijn zoon aanzienlijk te verminderen.

In april 2022 ontdekte een patrouille van de gendarmerie meer dan honderd cannabis planten op het landgoed van de familie in Taiarapu. Ondanks het overduidelijke medische doel van het gewas, werd Vairaaroa vervolgd voor illegaal gebruik van verdovende middelen.

Het humane standpunt van het hof

De rechtszaak nam een andere wending toen de openbare aanklager, Michel Mazars, zichtbaar ontroerd door de getuigenis van Vairaaroa, vroeg om vrijstelling van straf. Dit zeldzame gebaar benadrukte het begrip van de openbare aanklager voor de nijpende situatie van de vader en de tekortkomingen van de huidige wetten. Thibault Millet, de advocaat van Vairaaroa, drong aan op dit punt met het argument dat de wetgeving verouderd was en geen rekening hield met barmhartig gebruik voor medische doeleinden.

PUBLICITE

“Dit is een groot moment van gerechtigheid”, zei de heer Millet, die benadrukte dat de wetgeving moet worden hervormd.

In de rechtszaal vertelde de heer Vairaaroa over het schrijnende verloop van de ziekte van zijn zoon en de moeilijkheden waarmee zijn familie te maken kreeg. De cannabisolie had niet alleen de aanvallen verminderd, maar had er ook voor gezorgd dat zijn zoon weer even kon lopen, een aanzienlijke verbetering die ongedaan werd gemaakt toen de autoriteiten de planten vernietigden. Vairaaroa uitte haar diepe wens voor het welzijn van haar zoon door te zeggen: “Ik wil dat mijn zoon mij begraaft, het is niet aan mij om hem te begraven.”

De vrijspraak, hoewel een opluchting voor Vairaaroa en zijn familie, ging niet in op de bredere kwestie van de legalisering van medicinale cannabis in Frans-Polynesië. Millet benadrukte de inconsistentie in de regelgeving en merkte op dat de wet op het Franse vasteland bepaalde cannabis producten met een laag THC-gehalte toestaat, terwijl de Polynesische wetten veel strenger zijn.

Na de vrijspraak was er een voelbaar gevoel van opluchting en hoop. De heer Vairaaroa bedankte de rechtbank voor haar begrip en medeleven. De strijd van de familie is echter nog lang niet gestreden. Zonder wettelijke toestemming om cannabis te kweken, zou de gezondheid van de jongen opnieuw kunnen verslechteren. De heer Vairaaroa overweegt nu mogelijke wetswijzigingen waardoor hij de plant legaal zou kunnen kweken en zijn zoon zou kunnen blijven behandelen.

PUBLICITE

De wet op therapeutische cannabis wordt binnenkort besproken in de Polynesische Assemblee.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed