Connect with us

Kan HHC echt verboden worden in Frankrijk?

Gepubliceerd

on

HHC verboden in Frankrijk

De Franse minister van Volksgezondheid, François Braun, kondigde op maandag 15 mei aan dat de verkoop van hexahydrocannabinol (HHC)-gebaseerde producten binnenkort verboden zou worden.

PUBLICITE

“Ik denk dat het een kwestie van weken is,” zei de minister toen hem op Franceinfo werd gevraagd naar een mogelijk verbod op HHC. Maar is het zo makkelijk om HCC in Frankrijk te verbieden als je het op een tv-toestel zegt?

HHC in Europa

In een technisch rapport dat in april werd gepubliceerd, wijst het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EMCDDA), dat informatie over drugs en drugsverslaving centraliseert, erop dat HHC niet voorkomt in de verdragen van de Verenigde Naties van 1961 en 1971, die worden gebruikt om cannabis te verbieden. In de Europese Unie wordt HHC momenteel gemonitord als een nieuwe psychoactieve stof door het EMCDDA via hun systeem voor vroegtijdige waarschuwing.

Het rapport merkt op dat de farmacologische en gedragseffecten van HHC bij mensen niet zijn onderzocht, hoewel anekdotische meldingen van gebruikers erop wijzen dat de effecten vergelijkbaar zijn met die van cannabis en Δ9-THC. Volgens het EMCDDA lijkt HHC geen gedocumenteerd legitiem gebruik te hebben.

Ten tijde van het rapport had geen enkele lidstaat HHC “gecontroleerd” – oftewel verboden. Ondertussen hebben Finland, Oostenrijk of Zwitserland dit wel gedaan.

PUBLICITE

HHC verbieden in Frankrijk

Waar zou het verbod dan op gebaseerd kunnen zijn? In een artikel in Ouest-France legt Anne Batisse, hoofd van het centrum voor verslavingsbewaking in Parijs (AP-HP) uit dat “Frankrijk stoffen classificeert op basis van gezondheidscomplicaties, maar we hebben nog steeds weinig feedback over HHC”

En hier ligt waarschijnlijk de complexiteit. Vanuit juridisch oogpunt legt Yann Bisiou, een specialist in drugswetgeving, uit dat een verbod op HHC in Frankrijk waarschijnlijk gebaseerd zou zijn op de classificatie als verdovend middel.

Om dit te doen, is het ofwel al opgenomen in de lijst van verdovende middelen, bijvoorbeeld in de categorie cyclohexylfenolen zoals op een gegeven moment werd vermeld, en de zaak van HHC is geregeld.

Of het is niet, en het verbod zal waarschijnlijk langer duren. Het verbod zou dan “gebaseerd zijn op de noodzaak om het risico voor de volksgezondheid en/of het verslavingsrisico aan te tonen”. Dit zou betekenen dat er maanden, zo niet jaren, nodig zijn om studies uit te voeren.

PUBLICITE

Het ministerie van Volksgezondheid heeft aan Le Monde aangegeven dat “er onderzoeken worden gestart in regionale centra voor verslavingsbewaking om de effecten van de stof te bepalen”, met resultaten die in “juni” worden verwacht.

Tot nu toe is er één melding ontvangen van beoordelings- en informatiecentra voor drugsverslaving over “psychoactieve effecten bij een persoon na blootstelling via de ademhaling aan CBD die HHC bevat”, aldus Le Monde.

Voor Anne Batisse is “het gevaar [van HHC] vooral dat ongeïnformeerde gebruikers zich naar deze zogenaamde ‘legale’ cannabis haasten zonder aanbevelingen voor gebruik, zonder te weten dat deze stof ongelukken veroorzaakt en zonder alle risico’s te kennen”.

De verenigingen waarschuwen voor de risico’s van zware metalen en residuen van oplosmiddelen, en voor het gebrek aan traceerbaarheid en transparantie over de herkomst en productie van HHC. Argumenten die ooit werden gebruikt voor… CBD.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed España

Newsweed is het eerste Franse medium voor legaal en wereldwijd cannabisnieuws - © Newsweed