Connect with us

Boom van medicinale cannabis in het Verenigd Koninkrijk: patiënten, vraag en consumptie bereiken recordhoogte

Gepubliceerd

on

Het VK is de belangrijkste aanjager van groei in de Europese medicinale cannabismarkt, met hoger dan verwachte verkopen door “ongewoon hoge” consumptievolumes per patiënt.

PUBLICITE

Tegen het einde van 2024 zullen naar verwachting 62.960 patiënten medicinale cannabis gebruiken in het Verenigd Koninkrijk, wat een omzet genereert van €240 miljoen (£205 miljoen), wat betekent dat de gemiddelde patiënt €3.811 (£3.261) aan medicinale cannabis per jaar zal consumeren, of €318 (£272) per maand.

Ter vergelijking: in Duitsland, waar de markt voor medicinale cannabis en de patiëntenpopulatie de grootste van Europa zijn, gebruikt de gemiddelde patiënt €1.563 per jaar, of €130 per maand.

De gemiddelde prijs die wordt betaald per gram gedroogde medicinale cannabisbloem of per milliliter olie is lager in het Verenigd Koninkrijk dan in Duitsland, dus de belangrijkste factor die bijdraagt aan dit duizelingwekkende verschil in uitgaven van 144% is een nog groter verschil in consumptievolumes.

Medische cannabis in het VK

Medische cannabis in het VK

De bevindingen zijn gepubliceerd in een nieuw rapport van Prohibition Partners, een Brits cannabis data en inlichtingenbedrijf.

PUBLICITE

Waarom is het niveau zo hoog?
Lawrence Purkiss, senior analist bij Prohibition Partners, gaf commentaar op de mogelijke redenen voor de hoge consumptiecijfers in het VK in vergelijking met andere Europese landen: ‘De relatief hoge consumptiecijfers per patiënt in het VK zijn, in ieder geval gedeeltelijk, een gevolg van het feit dat de markt volledig privé is en zelf betaalt. Financiële prikkels binnen het systeem zijn gericht op hoge voorschrijfvolumes, in tegenstelling tot Duitsland waar ten minste 50% van de patiënten hun medicinale cannabiskosten vergoed krijgen als onderdeel van de openbare gezondheidszorg.”

Stephen Murphy, medeoprichter en CEO van Prohibition Partners, voegt toe: “De bevindingen van de 9e editie van het European Cannabis Report benadrukken een intrigerende trend: patiënten in het Verenigd Koninkrijk gebruiken meer dan hun tegenhangers in andere Europese markten. Sinds de legalisering van medicinale cannabis in 2018 hebben particuliere bedrijven geprobeerd de opties en toegankelijkheid voor patiënten te verbeteren. Vanwege beperkingen in de toeleveringsketen en de kosten kiezen patiënten echter vaak voor volume boven frequentie. Dit benadrukt de noodzaak van voortdurende inspanningen om de regelgeving te stroomlijnen en de betaalbaarheid te verbeteren om ervoor te zorgen dat de behoeften van patiënten op de juiste manier worden vervuld.”

Britse markt en explosie van patiënten

De groei van het totale aantal medische cannabispatiënten in het VK zal naar verwachting de komende vier jaar ook explosief stijgen. Tegen 2028 zal het aantal medicinale cannabis patiënten in het VK naar verwachting met 124% toenemen tot ongeveer 141.000 patiënten (tegen ongeveer 63.000 eind 2024).

Ter vergelijking: in Duitsland is het groeipercentage slechts 24%, met naar verwachting rond 346.000 medicinale cannabis patiënten in 2028 (tegenover rond 278.000 eind 2024).

PUBLICITE

Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zullen samen goed zijn voor 77% van alle verkoop van medicinale cannabis en patiënten in Europa in 2028 (Duitsland 50%, Verenigd Koninkrijk 27%).

Privéklinieken stimuleren groei

Hoewel medicinale cannabis in het VK in november 2018 werd gelegaliseerd en technisch beschikbaar is op recept via de National Health Service (NHS), wordt de toegang van patiënten tot medicinale cannabis in het VK bijna uitsluitend gefaciliteerd door particuliere apotheken.

Deze klinieken worden bevoorraad door grote medische cannabis distributeurs zoals Curaleaf Laboratories. Jonathan Hodgson, CEO van Curaleaf Laboratories, zegt over de groei van de verkoop en de patiëntenpopulatie in het VK: “Het begin van 2024 heeft al een enorme groei laten zien, met een recordaantal Britse privéapotheken die nu medische cannabisbehandelingen aanbieden tegen lagere afspraakkosten dan ooit tevoren. Er zijn meer formuleringen en doseringsvormen op de markt verschenen, zoals zuigtabletten en vloeibare verdampingspatronen, waardoor de behandelingsopties die specialisten aan patiënten kunnen voorschrijven zijn uitgebreid.”

Deze bevindingen over medicinale cannabis zijn gepubliceerd in een nieuw rapportThe European Cannabis Report: 9th edition – van Prohibition Partners. Een versie van het rapport kan gratis worden gedownload van de website van Prohibition Partners.

Over Prohibition Partners

Prohibition Partners is een data, media- en technologiebedrijf dat actief is in de legale cannabisindustrie en is gevestigd in het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf levert gespecialiseerde informatie en gegevensanalyses aan de branche.

Voor meer commentaar, meer informatie over het rapport of de datavisualisatie kunt u contact opnemen met Mike Hoban – michael@prohibitionpartners.com

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed