Connect with us

Cannabisverkoop in ontwikkeling in Duitsland

Gepubliceerd

on

Ontwikkeling van cannabisverkoop in Duitsland

De Duitse regering werkt momenteel aan de langverwachte ’tweede pijler’ van Duitsland, waarbij een cannabisproefproject naar Zwitsers model voor volwassenen zou worden geïmplementeerd.

PUBLICITE

Het uitrollen van de volgende fase zou veel eenvoudiger kunnen zijn dan verwacht en een verlichting kunnen betekenen voor bedrijven, die grotendeels werden uitgesloten van de opkomende markt voor volwassenen toen de eerste pijler vorige maand werd geïmplementeerd.

En daar zijn twee belangrijke redenen voor. Ten eerste moet de tweede pijler worden geregeld binnen de bestaande Cannabis Act, wat betekent dat er geen aparte wetgeving nodig is om het te implementeren.

Ten tweede is sinds het eerste voorstel voor de tweede pijler de ervaring met de Zwitserse proefprojecten aanzienlijk ontwikkeld en gerijpt, waardoor Duitsland over een betrouwbaar en effectief model beschikt waarop kan worden voortgebouwd.

Finn Age Hänsel, managing director van de Europese cannabis operator Sanity Group, die een belangrijke voet aan de grond heeft in zowel de Duitse cannabismarkt als in Zwitserse proefprojecten via het recent gelanceerde Grashaus project, vertelde Business of Cannabis: “We zijn erg blij dat Duitsland vooruitgang boekt en we hebben al goede relaties met verschillende geïnteresseerde Duitse gemeenten. De manier waarop de regering het nu aanpakt is het beste voor ons, omdat het ervoor zorgt dat proefprojecten niet te veel tijd verliezen aan een extra politiek proces.”

PUBLICITE

Wat er gebeurde

Na het indienen van haar plannen voor een commerciële cannabismarkt voor volwassenen bij de Europese Commissie in oktober 2022, werd de Duitse regering gedwongen om ze opnieuw te evalueren, uit angst dat ze internationale wetten zouden schenden.

In mei het jaar daarop lekte een wetsvoorstel uit, waarin plannen werden geschetst om de tweedelige hervorming door te voeren.

De eerste pijler regelt de decriminalisering van bezit, consumptie, thuisteelt en cannabisverenigingen, en schrapt cannabis van de lijst van verdovende middelen. Deze maatregel werd geïmplementeerd op 1 april en de teeltverenigingen zouden in juli van dit jaar van start gaan.

Tot nu toe was er weinig informatie beschikbaar over de tweede pijler, die inhoudt dat de verschillende federale staten vijfjarige proefprojecten lanceren voor gebruik door volwassenen voor wetenschappelijke onderzoeksdoeleinden.

PUBLICITE

Een ontwerpverordening, voor het eerst gemeld door de Tagesspiegel Achtergrond, bepaalt dat het Federale Ministerie van Landbouw (BMEL) toezicht houdt op de regulering van Pijler 2.

Volgens de zogenaamde Konsumcannabis-Wissenschafts-Zuständigkeitsverordnung (KCanWV), regelt een deel van het reeds aangenomen wetsvoorstel CanG “de mogelijkheid om cannabis te gebruiken voor wetenschappelijke doeleinden die geen verband houden met medicijnen”.

Dit betekent dat het Federale Instituut voor Drugs en Medische Hulpmiddelen (BfArM), dat tot nu toe alle aanvragen voor proefprojecten heeft afgewezen, niet langer verantwoordelijk zou zijn voor het goedkeuren van aanvragen.

Het BMEL is ook afhankelijk van de pro-legalisatie minister van de Groene Partij, Cem Özdemir.

De bepalingen van de tweede pijler van de bestaande CanG-wet maken nieuwe wetsvoorstellen echter overbodig, waardoor het tijdschema voor de implementatie aanzienlijk wordt verkort en de talloze obstakels die dit met zich meebrengt uit de weg worden geruimd.

In een brief die vrijdag naar de verenigingen is gestuurd, en die Tagesspiegel op de achtergrond heeft gezien, vraagt het BMEL om schriftelijke opmerkingen over zijn voorstellen voor 10 mei in te dienen.

Het Zwitserse model

Zoals Business of Cannabis eerder meldde, heeft Zwitserland zeven pilootproeven goedgekeurd, wat de totale potentiële steekproefgrootte voor alle proeven op meer dan 17.000 mensen brengt, van wie er naar verwachting ongeveer 15.000 legale toegang tot cannabis voor volwassen gebruik zullen hebben zodra alle proeven volledig operationeel zijn.

Nu de ’tweede pijler’ van Duitsland naar verwachting sterk zal leunen op het Zwitserse kader, kijkt een groeiend aantal Duitse bedrijven naar Zwitserland voor informatie over hoe ze zich kunnen aanpassen aan de situatie zodra deze is ingevoerd.

De Zwitserse cannabis softwareleverancier Cannavigia, wiens eigen ‘Cannabis Dispensary System’ wordt gebruikt in projecten in het hele land, staat op het punt om met Duitse bedrijven te gaan samenwerken.

Luc Richner, medeoprichter en CEO van Cannavigia, zei: “Het is geweldig om te zien dat de wetgever de vooruitziende blik heeft gehad om met deze versie van de cannabiswet de basis te leggen voor de volgende fase. We kijken ernaar uit om een aantal lessen die we hebben geleerd van de Zwitserse proefprojecten tot nu toe te delen met onze Duitse vrienden.”

De heer Hänsel sluit zich hierbij aan: “Dankzij onze relatie met Cannavigia en ons eigen wetenschappelijke proefproject in Zwitserland, beschouwen we onszelf als perfect voorbereid om Duitse gemeenten te ondersteunen bij hun regionale proefprojecten.”

Business of Cannabis heeft ook begrepen dat er al een dialoog gaande is tussen de Duitse en Zwitserse regering over het project.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed