Connect with us

Brits bedrijf identificeert potentiële nieuwe kankerbehandeling op basis van cannabinoïden

Gepubliceerd

on

Behandeling van kanker op basis van cannabis

Oxford Cannabinoid Technologies Plc (OCTP), dat sinds 2017 medicijnen op basis van cannabinoïden ontwikkelt, kondigde deze week aan dat het zijn onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten uitbreidt om zich te richten op een nieuw medicijn dat kanker zou kunnen behandelen.

PUBLICITE

Het bedrijf heeft een potentieel “first-in-class” immuuntherapeutisch middel geïdentificeerd dat in pilvorm kan worden ingenomen om vaste tumoren te behandelen als alternatief voor bestaande therapieën.

De nieuwe kandidaat-geneesmiddel werd geïdentificeerd uit OCTP’s bibliotheek van bijna 500 cannabinoïde derivaten, na de ondertekening van een exclusieve licentieovereenkomst met Canopy Growth.

Tijdens een bijeenkomst met investeerders op woensdag 19 juli legde OCTP chief scientific officer Dr Valentino Parravicini uit dat het team na analyse van de eerste gegevens gelooft dat de molecule “aanzienlijk potentieel” heeft in in vitro en in vivo studies.

Kankerbehandeling met immuuntherapie

Immunotherapie is een vorm van behandeling die het immuunsysteem van het lichaam gebruikt om kanker te bestrijden. Bestaande soorten immuuntherapie omvatten monoklonale antilichamen, checkpointremmers en vaccins, maar ook gerichte behandelingen of biologische therapieën.

PUBLICITE

Ze werken allemaal op verschillende manieren om het immuunsysteem te helpen bij het herkennen en aanvallen van kankercellen, en vervolgens te voorkomen of uit te stellen dat de kanker terugkeert.

Immunotherapie is niet altijd geschikt voor patiënten en is momenteel alleen toegestaan voor de behandeling van bepaalde gevorderde vormen van kanker. Zoals veel vormen van kankerbehandeling kan het ook gepaard gaan met bijwerkingen, zoals vermoeidheid en ontstekings- en auto-immuuncomplicaties, die elk deel van het lichaam kunnen aantasten.

Dr. Parravicini legde uit dat de nieuwe stof werkt via een werkingsmechanisme dat de ‘handrem’ opheft die kanker op de immuniteit van de patiënt uitoefent, waardoor de eigen immuuncellen van de patiënt worden aangezet om de kanker aan te vallen.

“Waarnemingen tonen aan dat tumorgroei in sommige gevallen geassocieerd is met verhoogde niveaus van endocannabinoïden, zowel in de tumor als in het bloed,” zei hij.

PUBLICITE

“In dit geval hebben sommige van deze endocannabinoïden eigenlijk een nadelig effect op immunotherapie tegen de tumor. De tumor zou gedood moeten worden door het immuunsysteem, maar het vindt een manier om het te omzeilen. In dit geval zeggen we dat de tumormicro-omgeving “koud” is, wat betekent dat de tumor niet wordt opgemerkt door het immuunsysteem. De immunosuppressieve cellen blokkeren eigenlijk het immuunsysteem, of zetten er een handrem op, als je wilt, en de tumor groeit en vormt uitzaaiingen.”

Hij vervolgt: “Ons idee is om dat te veranderen door met ons derivaat die handrem los te maken. We verhogen de ontsteking zodat de micro-omgeving van de tumor warm wordt en de cytotoxische cellen van de patiënt de tumor actief kunnen doden.”

Een goedkopere en toegankelijkere behandelingsoptie?

De huidige behandelingen bereiken dit werkingsmechanisme door middel van antilichamen of celtherapieën, maar deze kunnen duur en moeilijk toegankelijk zijn, omdat ze over het algemeen een bezoek aan gespecialiseerde kankerbehandelingscentra vereisen.

OCTP is van mening dat het nieuwe medicijn thuis in tabletvorm kan worden ingenomen, waardoor het mogelijk goedkoper wordt voor publieke en private zorgverleners en gemakkelijker is voor patiënten.

De aandacht zal nu uitgaan naar verdere in vitro en in vivo studies, gevolgd door een farmacologische veiligheidsbeoordeling. De uiteindelijke selectie van de kandidaat zal waarschijnlijk in 2024 plaatsvinden.

Clarissa Sowemimo-Coker, Chief Executive: “Er is dringend behoefte aan nieuwe geneesmiddelen tegen kanker. Het OCTP-team heeft een potentieel eerstelijns behandelingsalternatief ontdekt voor bestaande therapieën en hun bijwerkingen, dat een levensvatbaar alternatief zou kunnen zijn voor dure biologische geneesmiddelen. Hoewel we ons nog in een vroeg stadium bevinden, is dit opwindend nieuws voor het bedrijf.”

“Nu het potentieel van cannabinoïde-gebaseerde geneesmiddelen om een reeks aandoeningen op een minder schadelijke en meer kosteneffectieve manier te behandelen steeds meer wordt erkend door het publiek, loopt OCTP voorop in onderzoek en ontwikkeling en we zijn bijzonder enthousiast dat we een mogelijke kandidaat hebben geïdentificeerd die een aanzienlijke impact zou kunnen hebben op het leven van veel mensen.”

Mevrouw Sowemimo-Coker voegde hieraan toe: “We zijn innovatieve specialisten in de wereldwijde pijn- en oncologiemarkten en zullen doorgaan met het ontwikkelen van nieuwe mogelijkheden die uiteindelijk ten goede zullen komen aan mensen die lijden aan een reeks slopende, levensveranderende aandoeningen.”

Voldoen aan onvervulde behoeften bij neuropathische pijn

OCTP boekt al aanzienlijke vooruitgang in de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen op basis van cannabinoïden voor de behandeling van chemotherapie-geïnduceerde perifere neuropathie (CIPN) en trigeminusneuralgie (TN).

Het bedrijf heeft goedkeuring gekregen van de MHRA voor de eerste gerandomiseerde, dubbelblinde, fase 1 controlestudie met zijn gepatenteerde cannabinoïde verbinding, OCT461201, voor de behandeling van CIPN, waarbij de eerste dosis zo snel mogelijk aan de deelnemers zal worden toegediend.

Het bedrijf heeft ook veiligheids- en toxicologische studies afgerond, evenals studies naar een dosisinhalator die ontworpen is om een combinatie van synthetische cannabinoïden, dronabinol (THC) en CBD, toe te dienen aan patiënten die lijden aan TN.

TN is een pijnlijke aandoening die moeilijk te behandelen is en scherpe, ondraaglijke uitbarstingen van zenuwpijn veroorzaakt, meestal aan één kant van het gezicht.

“Dit is nog een gebied met een zeer grote onvervulde medische behoefte,” zei Dr Tim Corn, Chief Medical Officer bij OCTP.

“Er is slechts één geneesmiddel goedgekeurd voor de behandeling van trigeminusneuralgie, maar dat is een anticonvulsivum met levensbedreigende bijwerkingen.”

Hij vervolgt: “Dit is een zeer intense pijn. Het kan acuut, chronisch en terugkerend zijn. Er wordt een breed scala aan andere medicijnen gebruikt, waaronder gabapentine antidepressiva, Botox en soms zelfs chirurgie om deze aandoening te verlichten. Het vooruitzicht van een behandeling die heel snel kan worden toegediend met een inhalator in een acute situatie en op chronische basis voor patiënten die aan deze aandoening lijden, is echt heel opwindend”.

Verschillende klinische onderzoeken hebben de werkzaamheid aangetoond van THC/CBD combinatietherapie bij neuropathische pijn. Het inhalatieapparaat is ontworpen om een consistente gedoseerde dosis af te geven met verbeterde absorptie en biologische beschikbaarheid voor snellere verlichting van de pijn.

OCTP is begonnen met het wettelijke aanvraagproces om fase 1 studies uit te voeren in Australië.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed