Connect with us

De rol van THC in de verbetering van palliatieve kankerzorg: een Duits onderzoek

Gepubliceerd

on

THC en kanker
Volg ons op Facebook

Duitse onderzoekers hebben ontdekt dat tetrahydrocannabinol (THC) niet alleen de overlevingstijd van palliatieve kankerpatiënten kan verlengen, maar ook hun levenskwaliteit aanzienlijk kan verbeteren.

PUBLICITE

Deze bevinding is vooral relevant voor degenen die betrokken zijn bij palliatieve zorg, waar de focus ligt op het verlichten van de symptomen en stress die gepaard gaan met een ernstige ziekte.

Inzicht in THC en zijn therapeutisch potentieel

Het THC is vooral bekend om zijn bedwelmende effecten, die deels verantwoordelijk zijn voor de recreatieve effecten van cannabis. Het heeft ook therapeutische eigenschappen die gunstig kunnen zijn bij de behandeling van verschillende pathologieën. Met het wijdverbreide gebruik van medische cannabis wordt THC steeds vaker voorgeschreven aan patiënten in de palliatieve fase om hen te helpen met slaapstoornissen, verlies van eetlust, angst, stress en pijn.

Opzet en resultaten van de studie

De studie in kwestie analyseerde 9.419 patiënten met een overlevingstijd van ten minste zeven dagen na opname in een gespecialiseerd ambulant palliatief zorgprogramma. Deze patiënten werden verdeeld in drie groepen op basis van hun THC-dosis:

  • Geen THC
  • Lage dosis THC (≤4,7 mg per dag)
  • THC hoger gedoseerd (≥4,7 mg per dag)

De resultaten toonden aan dat overlevingstijd aanzienlijk langer was bij patiënten die hogere doses THC kregen. Specifiek voor patiënten in cohort 2, een subgroep met een overlevingstijd tussen 7 en 100 dagen, nam de overlevingstijd met 15 dagen toe (40 dagen versus 25 dagen) wanneer meer dan 4,7 mg THC per dag werd voorgeschreven.

PUBLICITE

Het onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Medical Cannabis and Cannabinoids, stelde ook vast dat patiënten die THC kregen meer mentaal en fysiek actief waren. Volgens de onderzoekers kunnen deze extra dagen belangrijk zijn voor patiënten en hun familie, vooral als ze gepaard gaan met een goede kwaliteit van leven. Zoals de onderzoekers aangeven, “zouden de verhoogde activiteit en verbeterde levenskwaliteit patiënten in staat kunnen stellen om hun sociale contacten met familie en vrienden te vernieuwen en essentiële zaken te regelen voordat ze sterven”.

Beperkingen en bredere implicaties

Hoewel de resultaten veelbelovend zijn, erkennen de onderzoekers verschillende beperkingen van hun studie, die in de publicatie worden beschreven. Het is ook belangrijk om op te merken dat ondanks het groeiende bewijsmateriaal dat het gebruik van THC in de palliatieve zorg ondersteunt, het professionals in de gezondheidszorg nog steeds ontbreekt aan diepgaande kennis.

Uit een recent onderzoek bleek dat de meerderheid van de professionals in de palliatieve geneeskunde zich onvoldoende geïnformeerd voelt over het gebruik van medicinale cannabis. Sommige respondenten vonden zelfs dat cannabis even effectief was, zo niet effectiever, dan conventionele behandelingen voor symptomen als anorexia/cachexia, misselijkheid/braken en pijn.

Patiëntervaringen en bredere acceptatie

Dit onderzoek sluit aan bij eerder onderzoek, waaronder een onderzoek uit 2018 waarin 95,9% van de ondervraagde kankerpatiënten een verbetering van hun toestand meldde door het gebruik van medicinale cannabis. Dit resultaat is des te opmerkelijker omdat meer dan de helft van de deelnemers in stadium IV van kanker zat, dat als ongeneeslijk wordt beschouwd.

PUBLICITE

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed