Connect with us

De Thaise premier wil cannabis eind 2024 weer op de lijst van verdovende middelen zetten

Gepubliceerd

on

Sretta Thavisin

Het Thaise standpunt over cannabis kan snel veranderen. Zo heeft premier Srettha Thavisin zijn voornemen aangekondigd om cannabis eind 2024 opnieuw op de lijst van verdovende middelen te plaatsen. Als deze drastische ommekeer in het beleid wordt doorgevoerd, betekent dat een scherpe breuk met de geleidelijke stappen die eerder zijn gezet ten gunste van cannabisregulering.

PUBLICITE

Het veranderende cannabislandschap in Thailand

Nog maar een paar jaar geleden werd Thailand geprezen voor zijn pionierende aanpak van medicinale cannabis, en daarna voor het decriminaliseren van cannabis. Deze ontwikkeling leidde echter al snel tot onbedoelde gevolgen, waaronder het publiekelijk tonen van cannabisgebruik, de wildgroei van cannabisgerelateerde bedrijven en zorgen over het gebrek aan regulering.

Als gevolg hiervan heeft premier Srettha Thavisin, gekozen in augustus 2023, een ferm standpunt ingenomen over de herclassificatie van cannabis en het ministerie van Volksgezondheid opdracht gegeven om de regels die het gebruik van cannabis voor medische doeleinden beperken, snel te wijzigen. De richtlijn onderstreept de intentie van de regering om recreatief cannabisgebruik en de ongereguleerde markt die is ontstaan na de decriminalisering, aan banden te leggen.

Minister Anutin Charnvirakul, een van de belangrijkste architecten van de oorspronkelijke decriminalisering, uitte zijn ongenoegen over de op handen zijnde beleidsombuiging, terwijl hij erkende dat hij de beslissing van de regering steunde.

Gevolgen voor Thaise economie en industrie

Het voorstel om cannabis opnieuw op de lijst van verdovende middelen te plaatsen, leidt tot bezorgdheid over de economische gevolgen. Reuters voorspelt dat de Thaise cannabisindustrie tegen 2025 €1,2 miljard zou kunnen bedragen, wat wijst op een bloeiende markt die ondernemers en toeristen heeft aangetrokken. Een terugkeer naar criminalisering zou echter de economische groei kunnen verstikken en kleine bedrijven onevenredig treffen.

PUBLICITE

Prasitchai Nunual, van het Thaise Cannabis Future Network, wijst op de potentiële negatieve effecten van hercriminalisering op de economie: “Veel mensen hebben cannabis gekweekt en cannabiswinkels geopend. Deze zullen moeten sluiten”.

In het licht van de politieke onzekerheid blijven voorstanders en ondernemers zich verzetten tegen de terugtrekkende beweging van de regering op het gebied van cannabishervorming. Prasitchai Nunual waarschuwt dat zo’n beslissing een schadelijk precedent kan scheppen, vooral als wetenschappelijk bewijs de relatieve veiligheid van cannabis bevestigt in vergelijking met legale middelen zoals alcohol en sigaretten.

Het discours rond de legalisatie van cannabis in Thailand weerspiegelt bredere debatten over volksgezondheid, economische overwegingen en de effectiviteit van regulering. De nadruk die minister Anutin legt op op feiten gebaseerde besluitvorming benadrukt het belang van op feiten gebaseerd beleid bij het beheren van complexe kwesties zoals drugsregulering.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed