Connect with us

Een groep verenigingen lanceert een petitie om drugs in Frankrijk uit het strafrecht te halen

Gepubliceerd

on

Decriminalisering van drugs in Frankrijk
Volg ons op Facebook

Ter gelegenheid van de internationale Steun Niet Straffen dag op 26 juni 2023, nodigt het Collectief voor een Nieuw Drugsbeleid (CNPD) mensen uit om een petitie te ondertekenen voor de goedkeuring van een wet die de strafrechtelijke sancties voor druggebruik in Frankrijk afschaft. Het doel is om 100.000 handtekeningen te verzamelen tegen 2027 om de Nationale Assemblee te vragen een nieuwe wet te overwegen.

PUBLICITE

Marie Ongün-Rombaldi, uitvoerend directeur van de Fédération Addiction en lid van de CNPD, vindt dat “gezondheid voorrang moet krijgen op repressie”. Volgens haar zijn straffen voor druggebruikers “een obstakel voor toegang tot zorg, preventie en schadebeperking” en symboliseren ze het falen van Frankrijk op het vlak van drugbeleid.

“Wij zijn één van de meest repressieve landen ter wereld en één van de grootste consumenten van cocaïne en cannabis”, voegt Marie Ongün-Rombaldi eraan toe en roept op tot “pragmatisme” tegenover een “moreel en ideologisch” standpunt.

Vanuit het standpunt dat repressie inefficiënt en duur is en geen echte impact heeft op de drugshandel, wil de CNPD een nieuwe wet die een einde maakt aan de strafrechtelijke sancties voor het eenvoudige gebruik van drugs (consumptie en bezit). Meer in het bijzonder wil het collectief dat de wet op de volksgezondheid wordt hervormd zodat:

  • consumenten onbevreesd steun kunnen zoeken bij schadebeperkende en hulpverlenende verenigingen en professionals
  • voorlichtings-, preventie- en schadebeperkingsinitiatieven te ontwikkelen, die dan niet meer in strijd zijn met de wet: het doel is de gezondheid van mensen te beschermen en de gezondheids- en sociale kosten van drugs voor de gemeenschap te verminderen
  • het aldus bespaarde overheidsgeld investeren in bijvoorbeeld preventie, schadebeperking en zorg
  • .

    PUBLICITE
  • middelen en tijd vrijmaken voor politie en justitie, zodat zij zich weer kunnen richten op de bescherming van mensen, met name de sociaal meest kwetsbaren.

Als de petitie ten minste 100.000 handtekeningen ontvangt, zal deze eerst op de website van de Nationale Assemblee worden geplaatst. Een van de acht vaste commissies van de Nationale Assemblee zal zich er dan over kunnen buigen, ofwel om te beslissen de tekst te bestuderen tijdens een debat dat het onderwerp zal zijn van een parlementair verslag, ofwel om de petitie in te dienen – waarschijnlijk naast de rapporten van de Informatiemissie over het gebruik van cannabis en van het EESC.

De CNPD verenigt een twintigtal organisaties uit de medisch-sociale wereld (Fédération addiction, Aides, Médecins du monde, Safe, SOS Addictions), gebruikers (Asud), het collectief Politie tegen Verbod, het Syndicat de la magistrature, de Ligue des Droits de l’Homme, het Observatoire international des prisons, enz.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed