Connect with us

Europa beschouwt Cannabisblad niet als Novel Food

Gepubliceerd

on

Hennepbladeren en nieuwe voedingsmiddelen

Drie jaar nadat ze campagne begon te voeren om cannabisbladeren te beschouwen als traditioneel voedsel, heeft de European Industrial Hemp Association (EIHA) een in haar ogen belangrijke overwinning behaald.

PUBLICITE

De Europese Commissie heeft bevestigd dat zij de bladeren van de Cannabisplant niet beschouwt als Novel Food, een Europese voedselclassificatie die is ontworpen om onderscheid te maken tussen nieuwe voedingsmiddelen waarvan de consumptie niet dateert van vóór 1997.

De vermelding in de Novel Food-catalogus voor Cannabis Sativa L. is daarom bijgewerkt en bevat nu het volgende: “Er is ook een geschiedenis van consumptie in de EU aangetoond voor de infusie van hennepbladeren (wanneer deze niet vergezeld gaan van de bloeiende en vruchtdragende toppen) die als zodanig of als onderdeel van infusies worden geconsumeerd. Dit gebruik is dus niet nieuw.”

Dit is een welkome verduidelijking die de Europese voedselmarkt voor hennep een impuls kan geven en komt meer dan vier jaar na de controversiële classificatie door de EC van alle delen van de plant als ‘nieuw’.

EIHA heeft ook gevraagd om natuurlijke producten op basis van hennep extracten te classificeren als traditionele voedingsmiddelen onder artikel 4 van de EC Novel Food Regulations.

PUBLICITE

Bedrijven die aanvragen willen indienen voor synthetische CBD-producten en isolaten, evenals voor breedspectrum- of fullspectrum-extracten, moeten voorlopig de procedure voor nieuwe voedingsmiddelen doorlopen, waarbij bloemen en verrijkte of geïsoleerde cannabinoïden nog steeds als nieuwe voedingsmiddelen worden beschouwd.

Hemp-geïnfuseerde thee

De beslissing over Cannabisblad zal vooral gevolgen hebben voor degenen die betrokken zijn bij thee met hennepextract en aanverwante producten.

EIHA-voorzitter Daniel Kruse zei: “Dit is een belangrijke stap voorwaarts voor onze sector en toont duidelijk aan dat een collectieve inspanning van de industrie de sleutel is tot het standaardiseren van de hennepplant en haar producten.”

“EIHA voert al vele jaren gesprekken met de Europese instellingen en lidstaten over wetgeving voor nieuwe voedingsmiddelen. We zijn blij dat wetenschap en historische feiten het hebben gewonnen van vooroordelen.”

PUBLICITE

In een persbericht vervolgde de EIHA: “Hennep bladeren werden vóór 1997 traditioneel geconsumeerd als voedsel, en in het bijzonder in de vorm van waterige infusies.”

Verder wordt gezegd dat de statuswijziging ook in overeenstemming is met het Enkelvoudig Verdrag van 1961, waarin hennepbladeren expliciet zijn vrijgesteld.

Ze voegt eraan toe: “Naast deze belangrijke ontwikkeling in de regelgeving zal ook een aantal andere van zaden afgeleide producten expliciet worden uitgesloten van de toepassing van de Novel Foods Verordening, waardoor hun wettelijke status op de EU-markt wordt verduidelijkt en versterkt.”

THC-gehalte van zaden

Hoewel EIHA natuurlijk blij is met de vooruitgang die tot nu toe is geboekt, wacht het nog steeds op feedback van de EC over de positie van het THC-gehalte in hennepzaden.

Mevrouw Romanese voegde hieraan toe: “We hopen van harte dat deze geest van positieve en constructieve betrokkenheid zich zal vertalen in de dringende behoefte aan schriftelijke opheldering over de onzekerheid van THC-maatregelen in zaadproducten.”

“Momenteel hebben marktdeelnemers in veel EU-landen te lijden onder misleidende interpretaties, inbeslagnames en onnodige administratieve vereisten”, bijvoorbeeld in België.

“Deze nieuwe veranderingen zullen alle resterende twijfels over de legaliteit van van zaden afgeleide producten wegnemen en de markt openen voor infusies en thee gemaakt van hennepbladeren, wat zorgt voor extra economische inkomsten voor boeren en commerciële exploitanten.”

Edit: in een eerste versie gaven we aan dat Europa meer hennepbladeren niet als Novel Food beschouwde. Dit is in feite meer een verduidelijking, waarbij Europa bevestigt dat het niet hennepbladeren als Novel Food beschouwt. Het artikel is dienovereenkomstig aangepast.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed