Connect with us

Litouwen zet stap in de richting van decriminalisering van cannabis

Gepubliceerd

on

Decriminalisering van cannabis in Litouwen

De Seimas, het Litouwse parlement, heeft zojuist de nationale agenda voor drugs-, tabaks- en alcoholcontrole, consumptiepreventie en schadebeperking tot 2035 goedgekeurd.

PUBLICITE

De voorstellen voor 12 jaar omvatten maatregelen die het bezit, de verwerving, de opslag en het vervoer van kleine hoeveelheden cannabis decriminaliseren.

Volgens de Litouwse krant LRT heeft de Seimas een initiatief van een groep parlementsleden om de decriminaliseringsvoorstellen uit het wetsvoorstel te verwijderen, niet gesteund.

Volgens deze voorstellen zou iedereen die in het bezit wordt aangetroffen van kleine hoeveelheden cannabis een waarschuwing en een boete van tussen de 50 en 300 euro krijgen, in plaats van strafrechtelijke sancties.

Het wetsvoorstel heeft zes hoofddoelstellingen, waaronder het uitstellen van het gebruik van psychoactieve stoffen, het beheersen van de risico’s en het bieden van toegang tot hoogwaardige behandeling voor verslaafden.

PUBLICITE

Het document beveelt aan dat gemeenten maatregelen voorbereiden en uitvoeren om het gebruik te controleren, te voorkomen en de schade te beperken.

In december 2022 diende de Seimas een voorstel in om het wetboek van administratieve overtredingen te wijzigen, zodat iedereen die in het bezit wordt aangetroffen van een kleine hoeveelheid cannabis, deze koopt, opslaat of vervoert, alleen een waarschuwing en een boete van tussen de 50 en 300 euro krijgt, in plaats van strafrechtelijke sancties.

Destijds werd het wetsvoorstel verworpen. Eind april stemden de Seimas-leden echter voor de bevindingen van de Commissie Ethiek en Procedures, die vond dat de parlementaire regels bij de oorspronkelijke stemming waren overtreden.

Volgens lokale media was deze schending te wijten aan het feit dat er geen deskundig advies was gevraagd over het wetsvoorstel voordat erover gestemd werd. Het wetsvoorstel ging vervolgens terug naar de “onderzoeksfase binnen de commissie Recht en Orde”, voordat het opnieuw in stemming werd gebracht in de Seimas.

PUBLICITE

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed