Connect with us

Minder prostaatkanker door cannabisgebruik

Gepubliceerd

on

Cannabis en prostaatkanker
Volg ons op Facebook

Een recent onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Biomedicines, heeft een significante associatie gevonden tussen cannabisgebruik en een vermindering van de prevalentie van prostaatkanker. Prostaatkanker, momenteel de op één na meest voorkomende vorm van kanker met wereldwijd 1,4 miljoen diagnoses per jaar, zal naar verwachting verdubbeld zijn in 2040.

PUBLICITE

Ondanks de prevalentie blijven effectieve preventieve maatregelen tegen prostaatkanker moeilijk te implementeren. Deze studie biedt interessante inzichten in hoe cannabisconsumptie het risico op het ontwikkelen van deze ziekte zou kunnen beïnvloeden.

Onderzoeksmethodologie en demografie

Het onderzoeksteam, verbonden aan de University of Connecticut School of Medicine en het H. Lee Moffitt Cancer Center and Research Institute in Florida, gebruikte gegevens van een groot nationaal onderzoek. Ze analyseerden de antwoorden van 2.503 mannen ouder dan 50 jaar, waarbij het cohort voornamelijk bestond uit bijna 90% niet-Hispanic blanke mannen, die allemaal ooit de diagnose prostaatkanker hadden gekregen.

De deelnemers werden in drie groepen verdeeld op basis van hun cannabisgebruik: huidige gebruikers, voormalige gebruikers en degenen die nooit cannabis hadden gebruikt. Deze categorisering stelde de onderzoekers in staat om vergelijkingen te maken en mogelijke correlaties te identificeren tussen cannabisgebruik en de prevalentie van prostaatkanker.

Belangrijkste resultaten

Uit het onderzoek bleek dat huidige en voormalige cannabisgebruikers significant lagere percentages prostaatkanker hadden dan mensen die nooit cannabis hadden gebruikt. Met name de groep voormalige cannabisgebruikers had een significant lager percentage zelfgerapporteerde prostaatkanker.

PUBLICITE

“In deze cross-sectionele studie van 2.503 Amerikaanse deelnemers die gebruik maakten van de NSDUH-enquête (2002 tot 2020), stelden we vast dat personen die vroeger marihuana gebruikten een significant lager percentage zelfgerapporteerde prostaatkanker (PCa) hadden”, aldus studie. Hoewel huidige gebruikers ook minder vaak zelf prostaatkanker rapporteerden, is de statistische significantie minder duidelijk, waarschijnlijk door de kleine steekproefgrootte van deze groep.

De onderzoekers zagen consistente trends, zelfs wanneer de gegevens werden verdeeld in subgroepen, wat de kracht van hun conclusies versterkt. Onder deelnemers ouder dan 65 jaar werd vroeger cannabisgebruik in verband gebracht met een lagere prevalentie van zelfgerapporteerde prostaatkanker dan onder degenen die nooit cannabis hadden gebruikt. Ook onder niet-Hispanic blanken werd vroeger cannabisgebruik in verband gebracht met lagere percentages prostaatkanker.

Biologische mechanismen

De auteurs van het onderzoek benadrukten de biologische plausibiliteit van hun bevindingen en baseerden zich op bestaand onderzoek naar de anti-kanker effecten van cannabinoïden. Van de cannabinoïden wordt verondersteld dat ze de groei, differentiatie, invasie en metastase van kankercellen reguleren via verschillende mechanismen. Deze omvatten regulatie van de mitogeen-geactiveerde proteïne kinase (MAPK) route, die betrokken is bij celproliferatie, differentiatie en apoptose, evenals stimulatie van de p8-gereguleerde route, die autofagie induceert en de VEGF route remt.

Preklinische studies hebben de anti-tumorwerking van cannabinoïden op prostaatkanker aangetoond. Onderzoek van Roberto et al. heeft bijvoorbeeld aangetoond dat WIN 55.212-2, een synthetische cannabinoïde, de groei, proliferatie, verspreiding en invasie van prostaatkankercellen remt. Daarnaast is aangetoond dat het celcyclusstilstand induceert en apoptose bevordert in prostaatkankercellijnmodellen.

Het onderzoek benadrukt de noodzaak van verder onderzoek om deze bevindingen te valideren en verder te ontwikkelen. De auteurs merken op dat dit het eerste onderzoek is dat de associatie tussen cannabisgebruik en prostaatkanker in een groot cohort onderzoekt met behulp van een nationaal onderzoek gericht op oudere mannen, een risicogroep voor de ziekte.

PUBLICITE

“Voor zover wij weten, is dit het eerste onderzoek dat de associatie tussen marihuanagebruik en prostaatkanker in een groot cohort onderzoekt met behulp van een nationaal onderzoek dat zich richt op de risicogroep van de oudere mannelijke bevolking. Onze resultaten kunnen gebruikt worden om hypotheses te genereren voor toekomstige prospectieve studies die gericht zijn op het beter evalueren van de rol van cannabinoïden (met behulp van medische marihuana) in de preventie van prostaatkanker”, concludeerden de onderzoekers.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed