Connect with us

Schotland roept op tot decriminalisering van drugs

Gepubliceerd

on

Decriminalisering van drugs in Schotland

De Schotse regering is van mening dat de oorlog tegen drugs “mislukt” is en dat het tijd is om de huidige illegale middelen uit het strafrecht te halen en tegelijkertijd schadebeperkende diensten zoals preventiecentra voor overdoses te promoten.

PUBLICITE

Tijdens een persconferentie op vrijdag 7 juli riep de Schotse minister voor Drugs- en Alcoholbeleid, Elena Whitham, de Britse regering, waarvan Schotland deel uitmaakt, op om een volksgezondheidsaanpak van drugsmisbruik te hanteren en het criminaliseringsmodel los te laten.

De vertegenwoordigers van de Britse premier – en zelfs de Progressieve Partij van het land – hebben deze oproep al verworpen.

Oproep tot decriminalisering

De positie van Schotland in deze kwestie wordt gedeeltelijk ondersteund door een beleidsdocument dat op dezelfde dag werd gepubliceerd en waarin het standpunt van het land over decriminalisering en aanverwante kwesties wordt uiteengezet.

Naast de afschaffing van het verbod op persoonlijk bezit van gereguleerde stoffen, vraagt Schotland om de legalisatie van veilige centra voor drugsgebruik, een grotere toegang tot naloxone, een geneesmiddel dat overdoses ongedaan maakt, en toestemming om de drugsdiensten uit te breiden om het risico van besmetting op de illegale markt te beperken.

PUBLICITE

“Dit zijn ambitieuze en radicale, op bewijs gebaseerde voorstellen die levens zullen helpen redden,” zei Elena Whitham. “We willen een maatschappij creëren waarin problematisch drugsgebruik wordt behandeld als een gezondheidskwestie en niet als een criminele kwestie, waardoor stigmatisering en discriminatie worden verminderd en het individu in staat wordt gesteld om te herstellen en een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappij.”

“We weten dat deze voorstellen tot discussie zullen leiden, maar ze zijn in lijn met onze benadering van volksgezondheid en dragen bij aan onze nationale missie om levens te verbeteren en te redden”, aldus de minister. “We werken hard binnen de bevoegdheden die we hebben om het aantal drugsgerelateerde sterfgevallen te verminderen en hoewel we nog een lange weg te gaan hebben, is onze aanpak gewoon in strijd met de wetgeving van Westminster waarbinnen we moeten werken.

Het rapport en de aankondiging van vrijdag komen bijna vier jaar nadat de regeringspartij van Schotland een resolutie aannam ter ondersteuning van de decriminalisering van drugs in Schotland.

afwijzing door het VK

Maar de Britse regering in Westminster was er snel bij om het hervormingsvoorstel af te wijzen. Op de vraag of ze het verzoek van Schotland voor een herziening van de drugswetten zou inwilligen, zei een woordvoerder van de premier tegen STV News dat het antwoord “nee” was.

De vertegenwoordiger zei dat, hoewel hij het Schotse rapport over decriminalisering niet had gezien, “ik zeker genoeg ben om te zeggen dat er geen plannen zijn om ons strikte standpunt over drugs te veranderen”.

Dit is niet echt verrassend, aangezien de Britse premier, Rishi Sunak, duidelijk heeft gemaakt dat hij zich aansluit bij het criminaliseringsmodel voor drugs, door te verklaren dat de regering de strijd tegen drugs zal opvoeren, waaronder een “versterking” van de politiemacht en een verbod op lachgas.

Rachel Reeves, een hoge ambtenaar van de Labourpartij, zei ook dat het voorstel van Schotland waarschijnlijk geen vooruitgang zou boeken.

“Ik denk niet dat het goed beleid is”, zei ze. “Ik vind het nogal verbijsterend dat dit een prioriteit is voor de Schotse regering” te midden van controverses over andere regeringen.

Het rapport van het Schotse Departement voor Drugs- en Alcoholbeleid vraagt om “veranderingen in het wettelijke kader waarbinnen Schotland reageert op de crisis rond drugsdoden, zodat we beleidsbeslissingen kunnen afstemmen op onze specifieke uitdagingen”.

“De belangrijkste ambitie van de nationale missie van de Schotse regering is om het aantal sterfgevallen te verminderen en levens te verbeteren. “Ons doel is dat niemand verslaafd raakt aan drugs, maar dat als dat toch gebeurt, ze worden ondersteund en niet worden gecriminaliseerd voor die aandoening.”

“Deze doelstellingen zullen de leidraad blijven voor ons drugsbeleid, ongeacht het wettelijke kader waarin we werken, en we zullen onvermoeibaar werken aan het verminderen van drugsgerelateerde schade binnen de gedecentraliseerde bevoegdheden van Schotland”, vervolgt het document. “We kunnen en zullen veel meer doen om het aantal doden te verminderen en levens te verbeteren binnen die bevoegdheden.”

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed