Connect with us

Slovenië houdt referendum over legalisering cannabis op 9 juni

Gepubliceerd

on

Volg ons op Facebook

Sloveense kiezers worden op 9 juni gevraagd naar twee referendummaatregelen die het nationale cannabisbeleid moeten veranderen.

PUBLICITE

Deze referendumvragen, die in april werden goedgekeurd door de Sloveense Nationale Vergadering, zijn mogelijke stappen in de richting van een alomvattende cannabishervorming. Hoewel geen van beide maatregelen wettelijk bindend is, kan de goedkeuring ervan toekomstige wetgevende acties aanzienlijk beïnvloeden en het groeiende momentum voor cannabishervorming in Slovenië versterken.

De voorgestelde maatregelen

De eerste maatregel in het raadgevend referendum betreft de modernisering van het Sloveense beleid voor medicinale cannabis. Terwijl Slovenië momenteel beperkte handel en gebruik van medische cannabis toestaat, blijft binnenlandse productie verboden. Patiëntenvoorstanders stellen dat het essentieel is om het nationale medicinale cannabisprogramma uit te breiden om veilige toegang te garanderen, de productvariëteit te vergroten, het onderzoeksbeleid te verbeteren en de lijst van in aanmerking komende aandoeningen uit te breiden. Deze hervorming kan Slovenië gunstiger positioneren in de context van de wereldwijde vooruitgang in medische cannabis, patiënten uitgebreidere zorgopties bieden en cannabisonderzoek in het land ondersteunen.

De tweede referendummaatregel betreft de kweek en het bezit van cannabis voor beperkt persoonlijk gebruik door volwassenen. Dit voorstel bouwt voort op precedenten die zijn geschapen door Malta, Luxemburg en Duitsland, waar persoonlijke teelt, bezit en gebruik door volwassenen al legaal is.

Politieke implicaties en de publieke opinie

Het is belangrijk op te merken dat de referendumvragen niet wettelijk bindend zijn. Zelfs als ze succesvol zijn, is er geen garantie dat de Sloveense coalitieregering de voorgestelde maatregelen zal aannemen. Sterke steun voor deze maatregelen, vooral als de stemmen overweldigend positief zijn, kan echter aanzienlijke politieke druk uitoefenen op de wetgevers om zich aan te passen aan de wil van het publiek.

PUBLICITE

Tegenstanders van cannabis verdubbelden hun inspanningen om onvolledige of misleidende informatie te verspreiden in de aanloop naar de stemming van 9 juni. Zo publiceerde het Sloveense nationale instituut voor volksgezondheid onlangs een artikel tegen cannabisgebruik en -hervorming zonder direct in te gaan op de aanstaande referenda. Dit standpunt, geworteld in verouderde perspectieven, negeert de succesvolle implementatie van cannabisbeleid in andere Europese landen, die vaak positieve sociale en economische effecten hebben gehad.

De huidige cannabiswetten in Slovenië

Op dit moment is recreatief gebruik van cannabis nog steeds verboden in Slovenië, en medische cannabis is alleen toegestaan onder beperkte voorwaarden, in farmaceutische vormen zoals Sativex en Marinol.

Degenen die betrapt worden op het bezit van persoonlijke hoeveelheden cannabis kunnen boetes krijgen, hoewel er clementie beschikbaar is voor degenen die ermee instemmen gedragsrevalidatieprogramma’s te volgen. Degenen die beschuldigd worden van het produceren of verspreiden van cannabis riskeren zware gevangenisstraffen.

De productie van hennep is toegestaan in Slovenië, net als in andere lidstaten van de Europese Unie. Van hennep afgeleide producten, waaronder CBD-gebaseerde producten, zijn populair ondanks het feit dat ze deel uitmaken van een enigszins tegenstrijdig beleidskader straddling ontoereikende en dubbelzinnige regelgeving, een uitdaging waar veel EU-lidstaten mee te maken hebben.

PUBLICITE

Volgens een onderzoek uitgevoerd door Marihuana Marš en Študentska Organizacija Univerze v Ljubljani telt Slovenië meer dan 200.000 cannabisgebruikers op een totale bevolking van ongeveer 2,2 miljoen. Het onderzoek benadrukt ook dat er in Slovenië elk jaar ongeveer 2.000 cannabisgerelateerde strafbare feiten worden gepleegd.

Mogelijke uitkomsten en toekomstige richtingen

Als de Sloveense kiezers een of beide maatregelen van het referendum goedkeuren, zou het cannabisbeleid van het land aanzienlijk kunnen veranderen. Goedkeuring zou waarschijnlijk leiden tot een toename van de binnenlandse productie van medicinale cannabis, betere toegang voor patiënten tot een grotere variëteit aan producten en verbeterde onderzoeksmogelijkheden.

Daarnaast zou het toestaan van persoonlijke teelt en bezit Slovenië op één lijn kunnen brengen met Europese landen die deze stap al hebben gezet, waardoor het stigma en de juridische repercussies van cannabisgebruik deels worden verminderd.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed