Connect with us

Verenigde Staten: Moeten cannabisgebruikers een wapen mogen bezitten?

Gepubliceerd

on

Cannabis en wapens
Volg ons op Facebook

In de afgelopen jaren is de kwestie aan de orde gesteld in verschillende Amerikaanse staatsrechtbanken en federale rechtbanken, waarbij cannabis- en wapenrechten voorstanders de grondwettigheid aanvechten van het federale verbod dat momenteel cannabisgebruikers verhindert vuurwapens te bezitten.

PUBLICITE

Het Amerikaanse Ministerie van Justitie heeft in talrijke federale rechtbanken aangedrongen op een verbod voor cannabisgebruikers om vuurwapens te bezitten, met het argument dat mensen die cannabis gebruiken een uniek gevaar vormen, vergelijkbaar met het gevaar dat mensen met ernstige psychische aandoeningen vormen voor het bezit van vuurwapens.

De vraag over de grondwettelijkheid van het federale verbod op vuurwapens voor cannabisgebruikers ligt nu voor bij het Amerikaanse Hooggerechtshof, dat overweegt de zaak in behandeling te nemen.

Het Hof moet beslissen of het beroep van de federale overheid tegen een uitspraak van een lokale rechtbank, die oordeelde dat de wapenbeperking in strijd is met het Tweede Amendement, wordt behandeld.

De uitspraak werd gedaan door het Amerikaanse Fifth Circuit Court of Appeals, dat de federale wet bekend als Sectie 922(g)(3) beoordeelde, die voorkomt dat een persoon die een ‘onwettige gebruiker’ is van een illegale drug vuurwapens kan kopen of bezitten. De rechtbank oordeelde dat het beleid dat werd toegepast op een man die op het punt stond veroordeeld te worden nadat hij had toegegeven cannabis te hebben gebruikt terwijl hij in het bezit was van een vuurwapen, ongrondwettelijk was.

PUBLICITE

Hoewel de wet cannabisgebruikers verbiedt vuurwapens te bezitten, blijkt uit een memo van de FBI uit 2019 dat onlangs is opgedoken dat de federale overheid het over het algemeen niet als een overtreding van de wet beschouwt dat medicinale cannabisverzorgers en -telers vuurwapens bezitten.

Republikeinse wetgevers in het Congres hebben in de eerste helft van deze tweejarige sessie twee wetsvoorstellen ingediend over wapen- en marihuanabeleid.

Het Republikeinse congreslid Brian Mast, covoorzitter van de Congressional Cannabis Caucus, heeft vorig jaar een wetsvoorstel ingediend om de rechten van het Tweede Amendement van cannabisgebruikers in legale staten te beschermen door hen toe te staan vuurwapens te kopen en te bezitten die momenteel volgens de federale wet voor hen verboden zijn.

De Democratische leider van de meerderheid in de Senaat, Chuck Schumer, heeft beloofd deze wetgeving te koppelen aan een bipartisan cannabis banking bill, die in september uit de commissie kwam.

PUBLICITE

Daarnaast is Mast ook mede-indiener van een apart wetsvoorstel van het Republikeinse Congreslid Alex Mooney dat het voor patiënten met medicinale cannabis enger zou maken om vuurwapens te kopen en te bezitten.

Maryland gaat verder met het beschermen van de rechten van cannabis patiënten

De senaat van Maryland heeft een wetsvoorstel aangenomen om de wapenrechten van medische marihuanapatiënten te beschermen en heeft het naar het Huis van Afgevaardigden gestuurd.

Met 43-2 stemde de Senaat zonder discussie in met het wetsvoorstel van senator Mike McKay. De stemming komt ongeveer een week nadat het wetsvoorstel was goedgekeurd door de gerechtelijke commissie van de Senaat.

Als de maatregel wordt aangenomen, beschermt deze de rechten van geregistreerde medicinale cannabis patiënten om vuurwapens te kopen, te bezitten en te dragen volgens de wet van Maryland, ook al mogen ze dat nog steeds niet volgens de federale wet.

De wetgevende macht van Maryland heeft zich vorig jaar rond deze tijd ook over deze kwestie gebogen, waarbij het House Judiciary Committee een hoorzitting hield over een aparte maar verwante maatregel om ervoor te zorgen dat de wapenrechten van medische marihuanapatiënten worden beschermd.

Pogingen tot wetgeving in een paar andere Amerikaanse staten

Vorige maand spande een aanklager in het naburige Pennsylvania bijvoorbeeld een rechtszaak aan tegen het ministerie van Justitie over het verbod, dat volgens hem de rechten van het Tweede Amendement schendt van medicinale cannabispatiënten zoals hijzelf.

Een Republikeinse senator uit Pennsylvania zei onlangs ook dat hij binnenkort wetgeving zou introduceren om staatsrechtelijke barrières voor het dragen van vuurwapens door medische marihuanapatiënten op te heffen.

De gouverneur van South Dakota heeft een wetsvoorstel ondertekend dat vereist dat patiënten op hun aanvraag voor een medische marihuanakaart een vakje aankruisen waarin ze aangeven dat ze weten dat de federale wet cannabisgebruikers verbiedt vuurwapens te kopen en te bezitten.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed