Connect with us

Cannabisgebruik vermindert de rijvaardigheid niet, volgens een onderzoek gefinancierd door de staat Californië

Gepubliceerd

on

Rijden en cannabis
Volg ons op Facebook

Wetenschappers van de Universiteit van San Diego in Californië hebben een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat onder invloed zijn van cannabis niet geassocieerd wordt met slechte rijprestaties.

PUBLICITE

Gepubliceerd op 26 mei, het onderzoek werd gefinancierd door de staat Californië en er waren speciaal getrainde wetshandhavers bij betrokken.

Na het consumeren van cannabis via een “cannabissigaret” met 5,9% THC of 13,4% THC, of een placebo, beoordeelden de 191 deelnemers hun rijvaardigheid via een rijsimulator, een echte auto en werden ze ook onderworpen aan gestandaardiseerde field sobriety tests (FST’s) door speciaal getrainde politieagenten.

Speekselmonsters werden genomen op hetzelfde moment dat de rijvaardigheid werd beoordeeld, inclusief het vermogen om rechtop te blijven zitten, over een periode van 5 uur.

Hoewel de nuchterheidstests die werden uitgevoerd door de politieagenten de deelnemers in de cannabis controlegroep in 81% van de gevallen correct identificeerden, identificeerden ze ook 49% van de deelnemers in de placebogroep incorrect als dronken, wat duidt op een gebrek aan betrouwbaarheid van de tests die werden uitgevoerd door de politie. De agenten voerden een aantal tests uit, waaronder lopen en draaien, een Romberg-test of op één been staan en hun vinger op hun neus leggen.

PUBLICITE

De analyse van de onderzoekers van de mondstalen, bloedmonsters en adem van de deelnemers na het gebruik van de auto en de simulator toonde geen verband aan tussen ondermaats rijden en cannabisgebruik.

De onderzoekers verklaarden in hun studie: “In het grootste onderzoek tot nu toe met ervaren cannabisgebruikers was er geen verband tussen THC (en verwante metabolieten/cannabinoïden) in bloed, mondvloeistof of adem en rijprestaties. Het volledig ontbreken van een verband tussen de concentratie van het centraal actieve bestanddeel van cannabis in bloed, speeksel en adem is sterk bewijs tegen het gebruik van per se wetten voor cannabis.”

Deze bevindingen komen overeen met een recente meta-analyse dat THC-concentraties “relatief slechte voorspellers zijn van door cannabis veroorzaakte verslechtering”.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed