Connect with us

Celadon Pharmaceuticals lanceert innovatief medisch cannabisonderzoek in het Verenigd Koninkrijk

Gepubliceerd

on

Klinisch onderzoek naar cannabis en chronische pijn
Volg ons op Facebook

In 2018 legaliseerde het UK medische cannabis. Ondanks deze mijlpaal verliep de weg naar toegankelijkheid moeizaam. Verschillende rapporten hebben de tekortkomingen van het Britse programma voor medicinale cannabis aan het licht gebracht, zoals een gebrek aan klinische studies, beperkte beschikbaarheid via de National Health Service (NHS) en een voorzichtige houding, of zelfs een gebrek aan training, onder professionals in de gezondheidszorg.

PUBLICITE

Privé-initiatief voor Britse patiënten

Als reactie op dit gebrek aan overheidsinitiatief is Celadon Pharmaceuticals, het Britse bedrijf dat levert aan privéklinieken die legaal cannabis mogen voorschrijven, een klinische proef gestart met 5000 chronische pijnpatiënten. Het onderzoek is niet alleen het eerste in zijn soort in het Verenigd Koninkrijk, maar heeft ook als doel om uitgebreid bewijsmateriaal te verzamelen ter ondersteuning van het voorschrijven van medicijnen op basis van cannabis, wat kan leiden tot vergoeding door de NHS en verzekeringsmaatschappijen.

De goedkeuring volgt op een voorbereidend onderzoek onder 500 patiënten, waaruit bleek dat cannabis de behoefte aan opioïde pijnstillers verminderde en de slaap verbeterde.

Afgelopen zomer keurden zowel de Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) als de NHS Research Ethics Committee het grotere klinische onderzoek van Celadon goed.

“Dit klinische onderzoek is vermoedelijk het enige in zijn soort in het Verenigd Koninkrijk en is bedoeld om bewijsmateriaal te verzamelen dat het voorschrijven van op cannabis gebaseerde medicijnen door artsen ondersteunt en uiteindelijk mogelijke vergoeding door de NHS en verzekeringsmaatschappijen mogelijk maakt”, schreef het bedrijf deze zomer in een persbericht.

PUBLICITE

“Het maakt het ook mogelijk voor huisartsen om het medicijn voor te schrijven aan patiënten, naast gespecialiseerde artsen, en voor organisaties zoals liefdadigheidsinstellingen om te adverteren voor werving voor het onderzoek. Celadon is van mening dat dit een grote stap voorwaarts is die patiënten een veel bredere toegang geeft, wat uiteindelijk zal leiden tot het openstellen van de Britse markt voor cannabisgebaseerde medicijnen.”

Toegang tot medicinale cannabis nog steeds ingewikkeld

De NHS blijft een centraal punt in het huidige debat over de toegankelijkheid van medische cannabis. De wetswijziging van 2018, die voorafging aan duidelijk klinisch bewijs, heeft geleid tot wat NHS consulent Dr Alan Fayaz een “bizar tweeledig systeem” noemt met Sky News. Het systeem benadeelt zowel NHS- als privépatiënten, zoals blijkt uit de financiële druk waarmee mensen die een aanzienlijk maandelijks bedrag betalen voor een behandeling met medicinale cannabis, worden geconfronteerd.

Geconfronteerd met de moeilijke toegang tot medicinale cannabis hebben veel campagnevoerders, met name ouders die het recht van hun kinderen op medicinale cannabis verdedigen, een cruciale rol gespeeld. Hannah Deacon, Emma Appleby en Karen Gray hebben campagne gevoerd voor een bredere acceptatie en een betere kwaliteit van leven voor patiënten. Ondanks overtuigend bewijs van de positieve effecten van medicinale cannabis blijven Britse artsen, waaronder dr. Alan Fayaz, echter voorzichtig en verwijzen ze naar de scepsis die nog steeds bestaat over opioïde geneesmiddelen na de opioïde-epidemie.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed