Connect with us

De Belgische vicepremier en minister van Economie pleit voor de legalisering van cannabis

Gepubliceerd

on

Dermagne en de legalisering van cannabis

België staat op een kruispunt in het lopende debat over de legalisering van cannabis, nu vice-premier Pierre-Yves Dermagne van de Socialistische Partij (PS) pleit voor een nieuwe aanpak van het drugsbeleid van het land. In een interview met de Belgische krant L’Avenir zei de heer Dermagne dat het hoog tijd was om een einde te maken aan het cannabisverbod en over te stappen op een gereguleerde markt.

PUBLICITE

De heer Dermagne stelt dat het vervolgen, arresteren en opsluiten van mensen voor cannabisgerelateerde overtredingen niet langer zinvol is, vooral gezien het veranderende landschap in de buurlanden van België. “Van de vier buurlanden van België hebben er drie consumptie en verkoop gedecriminaliseerd of gaan ze dit doen”, zegt de heer Dermagne.

De vicepremier pleit niet alleen voor decriminalisering, maar ook voor volledige regulering en controle van de productie en verkoop van cannabis. Hij is van mening dat deze aanpak een aantal voordelen heeft, waaronder een beter toezicht op consumenten, bescherming tegen verkoop aan minderjarigen, een vermindering van criminele inkomsten (waaronder de mogelijke financiering van terroristische activiteiten) en de mogelijkheid voor wetshandhavingsinstanties om zich te concentreren op meer dringende zaken.

De heer Dermagne benadrukt ook de potentiële economische voordelen. Hij schat dat België 660 miljoen euro aan accijnsinkomsten zou kunnen winnen. Deze bewering wordt ondersteund door een studie uitgevoerd in 2019 door de Friday Group, die potentiële winsten tot 144,6 miljoen euro per jaar suggereert, afhankelijk van het gekozen decriminalisatiemodel.

Het voorstel van de heer Dermagne wordt echter niet unaniem gesteund. De meerderheidspartner, de Franstalige liberale partij (MR), is in dit stadium fel gekant tegen het idee van decriminalisering. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez uitte zijn bezorgdheid over de timing en verwees naar de huidige problemen van druggebruik, in het bijzonder harddrugs, in Belgische steden. De MR erkent de noodzaak van een debat, maar benadrukt de schadelijke effecten van cannabis op de gezondheid, vooral bij jonge gebruikers.

PUBLICITE

Terwijl het debat voortduurt, bereidt België zich voor op een onderzoek naar de mogelijkheid om cannabis uit het strafrecht te halen. De Senaat is van plan om in de komende maanden een informatief rapport te publiceren op basis van bijdragen van experts. Met uitzondering van MR, spreken de meeste Franstalige partijen zich uit voor een vorm van cannabishervorming.

Deze partijen differentiëren in hun voorstellen, variërend van strikte regulering en controle voorgestaan door de PS tot volledige decriminalisering van bezit en bepaalde vormen van productie en distributie voorgesteld door DéFI. Ecolo pleit voor een uitgebreide regulering van de hele cannabisketen, terwijl Les Engagés pleiten voor de decriminalisering van alle druggebruik. De PTB dringt aan op staatsregulering van productie en verkoop.

In zijn beoordeling van internationale modellen geeft de heer Dermagne de voorkeur aan de Duitse aanpak, waarbij consumenten lid worden van Cannabis Clubs die verantwoordelijk zijn voor de collectieve teelt en distributie. Hij bekritiseert het Nederlandse model, dat hij omschrijft als “hypocriet” vanwege de kloof tussen legale verkoop en illegale teelt.

In het noorden van België zijn de meningen over de legalisatie van cannabis minder gunstig. De partijen CD&V, N-VA en Vlaams Belang zijn allemaal tegen decriminalisering, terwijl de Open Vld sterke bedenkingen heeft. Vooruit en Groen zijn dan weer sterk voorstander van een hervorming.

PUBLICITE

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed