Connect with us

De nieuwe regering van Thailand boekt vooruitgang met het verbod op recreatief gebruik van cannabis

Gepubliceerd

on

Recreatief gebruik van cannabis in Thailand
Volg ons op Facebook

Thailand, een pionier in Azië voor de decriminalisering van cannabis in 2022, denkt al enkele maanden na over een echte regulering van de sector. De decriminalisering heeft namelijk de deuren geopend naar de markt en naar lokale en buitenlandse consumenten, met alle gevolgen van het gebrek aan regulering: ongereguleerde groei van de cannabismarkt, illegale import, gebrek aan kwaliteitscontrole en afwezig gezondheidsbeleid.

PUBLICITE

De nieuw verkozen regering, onder leiding van premier Srettha Thavisin, pleit daarom voor een paradigmaverschuiving en beperkt cannabis officieel tot medisch gebruik.

De Thaise minister van Volksgezondheid, Dr Cholnan Srikaew, heeft een ontwerp van cannabiswet ondertekend die zich duidelijk richt op medische toepassingen. De wet wil recreatief gebruik ontmoedigen door maatregelen in te voeren om misbruik te controleren en te voorkomen. Het wetsvoorstel moet nu ter goedkeuring worden voorgelegd aan het Lagerhuis.

Volgens het wetsvoorstel kan iedereen die cannabis rookt voor recreatieve doeleinden een boete krijgen van maximaal 60.000 baht (1.500 euro). Wie cannabis of extracten daarvan verkoopt voor recreatieve doeleinden, kan een jaar gevangenisstraf krijgen of een boete van 100.000 baht (€2.600), of beide.

Het overvloedige aanbod op de markt heeft geleid tot een scherpe daling van de cannabisprijzen, wat vragen oproept over de kwaliteit en geloofwaardigheid van de producten. Soratat Pongsangiam, voorzitter van Greenhead Clinic, hoopt dat strengere regulering de controle en geloofwaardigheid van de sector zal herstellen. Experts uit de sector verwachten een harde aanpak van pop-up shops zonder vergunning, een mogelijk verbod op bepaalde cannabisproducten en verplichte maandelijkse verkooprapporten om de productsoorten en consumenten te controleren.

PUBLICITE

Niet iedereen is echter voorstander van deze veranderingen. Het Thai Cannabis Future Writing Network heeft kritiek op de voorgestelde wetgeving en zegt dat deze is ondertekend zonder de belanghebbenden te raadplegen, zoals de regering had toegezegd te zullen doen.

De veranderende politieke houding ten opzichte van cannabis, vooral van de kant van Anutin Charnvirakul, de voormalige minister van Volksgezondheid die een sleutelrol speelde in de decriminalisering, maakt het debat nog complexer. De invloed van Charnvirakul, nu minister van Binnenlandse Zaken, zou de stap naar strengere regels in twijfel kunnen trekken.

Nu de Thaise regering overgaat tot regulering, is het cruciaal voor het succes en de duurzaamheid van het Thaise cannabisbeleid om een evenwicht te vinden tussen de belangen van belanghebbenden, de volksgezondheid en de cannabisindustrie.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed