Connect with us

Thailand: Hoe reguleer je cannabis nadat er 6.000 winkels zijn geopend?

Gepubliceerd

on

Regulering van cannabis in Thailand

In juni 2022 schreef Thailand geschiedenis door als eerste Aziatische land cannabis te decriminaliseren, wat de weg vrijmaakte voor meer dan 6.000 cannabiswinkels in het hele land.

PUBLICITE

Deze stormloop op het groene goud is echter op een onverwacht obstakel gestuit: de oppositie is toegenomen onder de nieuwe premier Srettha Thavisin, die een delicaat evenwicht zoekt tussen economische kansen en bezorgdheid over de volksgezondheid.

De opkomst van de Thaise cannabisindustrie

Thailand’s intrede in de liberalisering van cannabis begon in 2018 toen het als eerste Zuidoost-Aziatische land cannabis legaliseerde voor medische doeleinden. In de jaren daarna volgden verschillende amendementen die de productie en verkoop van medicinale cannabis toestonden voor bedrijven maar ook voor particulieren. De nieuwe tolerantie van Thailand ten opzichte van cannabis stond in schril contrast met buurlanden als Singapore en Maleisië, die strenge strafmaatregelen handhaven voor cannabisgerelateerde overtredingen.

De decriminalisering van cannabis in juni 2022, met een zeer brede regelgeving, heeft geleid tot een wildgroei van duizenden cannabiswinkels in het hele land. Er ontstond een regelgevingsvacuüm, waardoor het moeilijk werd om toezicht te houden op een industrie die sneller groeide dan de overheid kon reguleren.

In Bangkok zijn dispensariums verspreid over de straten en in winkelcentra zijn wel 20 cannabiszaken gevestigd. Dit heeft ertoe geleid dat de nieuw gekozen regering onder leiding van premier Thavisin de cannabisindustrie en het cannabisgebruik wil reguleren.

PUBLICITE

Reguleringsuitdagingen en bezorgdheid over de volksgezondheid

De onverwachte groei van de cannabisindustrie heeft de regering gedwongen om haar beleid te heroverwegen. Minister van Volksgezondheid Cholnan Srikaew benadrukte dat, ondanks de economische voordelen, gezondheidsoverwegingen prioriteit hebben. Het mislukken van een nieuwe versie van de Thaise cannabiswet voor de verkiezingen in mei heeft de bezorgdheid over de risico’s van misbruik en verslaving benadrukt. De heer Thavisin heeft beloofd de Thaise cannabiswetgeving binnen zes maanden na zijn ambtsaanvaarding te “corrigeren” en het gebruik ervan te beperken tot medische doeleinden.

Premier Thavisin erkende dat het nodig is om de cannabiswetgeving volledig te herschrijven. Hij zei dat de regelgeving “gerectificeerd” moest worden om ervoor te zorgen dat cannabis uitsluitend voor medisch gebruik werd gereguleerd. Gevraagd naar de mogelijkheid van een compromis voor recreatief gebruik, antwoordde de heer Thavisin resoluut met “nee”, verwijzend naar de wijdverspreide problemen in verband met cannabisgebruik in de afgelopen tijd.

De regering, onder leiding van minister van Volksgezondheid Cholnan Srikaew, is van plan om de controle over de Thaise cannabisindustrie te verscherpen. Een nieuwe cannabiswet zal naar verwachting in december ter goedkeuring worden voorgelegd aan het kabinet. De herziene wet zal naar verwachting gaten en mazen dichten, het toegestane gebruik van cannabis definiëren en nieuwe kweekprotocollen en strafrechtelijke sancties voor overtredingen introduceren. Het valt nog te bezien wat er zal worden opgenomen in het ‘medische’ gebruik, zodat de industrie zich nog steeds kan ontwikkelen en de vele toeristen die nu op zoek zijn naar legale cannabis in dit deel van de wereld welkom zijn.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed