Connect with us

Wat is het standpunt van Gabriel Attal over cannabis?

Gepubliceerd

on

Gabriel Attal en cannabis
Volg ons op Facebook

De jongste premier ooit van Frankrijk, die openlijk homoseksueel is en toegeeft cannabis te hebben gebruikt, komt natuurlijk niet elke ochtend voor. Maar weten we echt hoe Gabriel Attal tegenover cannabis staat?

PUBLICITE

Zijn persoonlijke ervaring met cannabis

Voor zover we weten, werd Gabriel Attal’s eerste uitstapje naar het onderwerp cannabis gekenmerkt door een progressieve houding. In een interview met BFMTV op 15 januari 2020 benadrukte Attal de noodzaak van een wereldwijd debat over preventie, bestraffing en controle.

De heer Attal verwees naar zijn ervaringen tijdens een reis naar Québec, in het kader van zijn voormalige jeugdgerelateerde taken, waar cannabis een paar “maanden” eerder was gelegaliseerd [ndlr: jaren in feite].

In een gesprek met Jean-Jacques Bourdin zei hij: “Mijn overtuiging, de overtuiging die ik hierdoor kreeg, is dat preventie het belangrijkste is. We kunnen niet gewoon zeggen: ja, we moeten legaliseren, zonder ons af te vragen hoe we dat gaan doen”.

PUBLICITE

Hij zei open te staan voor het debat over de legalisering van cannabis, maar verklaarde zich niet persoonlijk voorstander van legalisering ondanks zware aansporingen van Jean-Jacques Bourdin.

“Wat ik niet wil, is een standpunt innemen over legalisatie zonder te vragen wat de preventieproblemen zijn,” legde hij uit.

Attal’s kennis over het onderwerp komt ook voort uit persoonlijke ervaring. Gevraagd naar zijn eigen relatie met cannabis, gaf hij eerlijk toe in het verleden gerookt te hebben. Hij maakte echter duidelijk dat hij geen regelmatige gebruiker was en benadrukte de negatieve impact die hij had waargenomen onder zijn leeftijdsgenoten.

“Ik heb gezien wat het doet met jongeren die volledig verslaafd zijn […] en ik heb jongeren gezien die helemaal van school zijn gegaan en geen deel meer uitmaken van de mainstream, en dat is onaanvaardbaar,” zei hij.

PUBLICITE

In februari 2023, toen hij gedelegeerd minister van Openbare Rekeningen was, verwelkomde hij een recordaantal inbeslagnames van cannabis, wat een verschuiving naar een conservatiever standpunt weerspiegelde.

Zal hij, nu hij regeringsleider is, het voorbeeld van Emmanuel Macron volgen en een pro-prohibitionistische houding aannemen? Of zal hij trouw blijven aan zijn overtuigingen, die op andere vlakken al sterk geëvolueerd zijn sinds hij in de politiek zit?

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed