Connect with us

De Polynesische Economische Raad wil geen hennep voor welzijn

Gepubliceerd

on

Hennep in Frans-Polynesië
Volg ons op Facebook

Eind december kondigde Frans-Polynesië aan cannabidiol (CBD) en zijn derivaten toe te laten, een lokale hennepteelt op te zetten en therapeutische cannabis en het voorschrijven ervan aan patiënten te legaliseren.

PUBLICITE

De Regionale Economische, Sociale en Milieuraad (Cesec), het adviesorgaan van de fenua, is terughoudend om het kweken van hennep en het op de markt brengen van CBD-producten toe te staan.

Cesec’s voorzichtigheid

Cesec erkent de potentiële voordelen van therapeutische cannabis, maar is bezorgd over het voorbarige karakter van het wetsvoorstel. De instelling steunt het gebruik van medicinale cannabis voor specifieke pathologieën, of het nu geïmporteerd of lokaal geproduceerd is, maar dringt aan op een gecontroleerde aanpak.

Marguerite Lai, de rapporteur van Cesec, benadrukt de noodzaak van strenge controle: “We kunnen niet zomaar alles laten gebeuren”. De Raad vreest dat cannabisgebruik gemeengoed wordt en wijst op de potentiële risico’s voor de volksgezondheid, vooral gezien deinteractie van cannabidiol (CBD) met geneesmiddelen. Cesec roept op tot betere bepalingen voor de controle en etikettering van producten, of ze nu geïmporteerd of lokaal geproduceerd zijn, om de risico’s te beperken.

De voorzichtigheid van Cesec wordt ook verklaard door het ontbreken van uitvoeringsbesluiten bij het wetsvoorstel. Dit is een terugkerend probleem in het Polynesische wetgevingsproces, waar het ontbreken van gedetailleerde uitvoeringsplannen de doeltreffendheid van voorgestelde wetgeving kan ondermijnen. Cesec blijft voorstander van een snelle legalisering van medicinale cannabis, maar benadrukt dat het belangrijk is dat het gebruik van deze producten gepaard gaat met een uitgebreide opleiding voor medisch personeel.

PUBLICITE

Cannabis als medicijn tegen de groene goudkoorts

Cesec maakt een duidelijk onderscheid tussen therapeutische cannabis, bedoeld voor specifieke medische aandoeningen, en wat het “wellness” cannabis noemt. De instelling steunt in eerste instantie de invoer van medicijnen op basis van cannabis en overweegt een gecontroleerde lokale productie in de toekomst. Ze heeft echter bedenkingen bij de bepalingen in het wetsvoorstel over ‘wellness’-cannabis en de teelt ervan, omdat ze vindt dat er strengere controles nodig zijn.

Cesec suggereert dat er een allesomvattend wettelijk kader moet komen voordat de stormloop op het groene goud wordt aangemoedigd, en wijst op de moeilijkheid om het THC-gehalte onder de 0,3% te houden en de beperkte capaciteit van officiële analyses. Het Polynesian Hemp Syndicate pleit er ook voor om deze drempel te verhogen naar 1% vanwege de lokale milieuomstandigheden die de productie van de werkzame bestanddelen van hennep bevorderen.

Het Syndicat uitte zijn teleurstelling over het ongunstige advies van Cesec, verwijzend naar de uitspraak van de Conseil d’Etat uit 2022 die het absolute verbod op hennepbloemen beperkt tot 0,3% in twijfel trok omdat de gezondheidsrisico’s niet waren aangetoond.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed