Connect with us

De socialistische senator van de Rhône, Gilbert-Luc Devinaz, stelt voor cannabis te legaliseren

Gepubliceerd

on

De socialistische senator uit de Rhône, Gilbert-Luc Devinaz, die afgelopen september in onze columns onthulde dat hij werkte aan een voorstel om cannabis te legaliseren, heeft woord gehouden. De volksvertegenwoordiger uit Villeurbanne heeft samen met 43 medeondertekenaars zijn partijoverschrijdende wetsvoorstel ingediend bij de Senaat waarin wordt opgeroepen tot een gecontroleerde legalisering van cannabis.

PUBLICITE

Hoewel de toelichting een prozaïsche herinnering is aan de mislukking van de afgelopen 50 jaar cannabisverbod in Frankrijk, wordt het verbod beschreven als een Maginotlinie (met een mooie ‘ontlening’, over meerdere regels, van een Slate-artikel 👀), onderscheidt het voorstel zich van de vorige met een nieuwe tekst, een mix van Canadese legalisatie en de Duitse voorstellen om cannabis te legaliseren.

Wat stelt de senator voor?
In zijn voorstel zou senator Devinez graag zien dat er een regelgevend agentschap wordt opgericht, het “Nationaal Cannabis Controle- en Beheersagentschap”, onder toezicht van de ministeries van Volksgezondheid en Landbouw. Dit agentschap zou verantwoordelijk zijn voor het uitgeven van vergunningen voor alle cannabisgerelateerde activiteiten – produceren, verwerken, transporteren en distribueren – het controleren van de kwaliteit van de cannabis die op de markt wordt gebracht en het toezicht op cannabispreventie en schadebeperking.

Cannabis zou worden geproduceerd door boeren die daarom vragen, maar ook door Cannabis Social Clubs, die daarom in het voorstel zijn opgenomen.

Naast de clubs zou cannabis worden verkocht in gespecialiseerde winkels, waarvan sommige zouden kunnen worden uitgerust met consumptieruimtes naar het voorbeeld van Nederlandse coffeeshops. Er wordt een belastingmodel voorgesteld met een belasting van 33% en vaste heffingen op basis van het aantal gekochte eenheden (€60/1.000 eenheden), met een minimumtarief van €350 per 1.000 eenheden. De ‘eenheden’ zijn echter niet duidelijk gedefinieerd, dus er wordt niet gespecificeerd of het grammen, achtsten of kilo’s zijn.

PUBLICITE

Elke vorm van reclame voor cannabisproducten zou verboden worden buiten verkoopruimten.

De verkoop van cannabis of een cannabisproduct aan een minderjarige wordt bestraft met een boete van €7.500.

Als de wet wordt aangenomen, treedt deze in werking op 1 januari 2030. In de tussentijd is het aan het agentschap om een nauwkeurig regelgevingskader op te stellen voor cannabisteelt, de oprichting van cannabisverenigingen en de afgifte van vergunningen.

Er zou een overgangsperiode worden afgesproken zodra de wet is aangenomen, met decriminalisering vanaf 25 gram.

PUBLICITE

Wat ontbreekt er in het voorstel?
In de tekst die in de Senaat is ingediend, worden de meeste kwesties met betrekking tot regulering behandeld. Er zijn echter een aantal punten niet opgenomen, waarvan sommige moeten worden verwezen naar mogelijke toekomstige besluiten. We denken in het bijzonder aan :

  • Wordt zelfteelt toegestaan? Voor hoeveel planten?
  • Op welke leeftijd kan een volwassene legaal cannabis kopen of kweken: 18? 21? 25?
  • Hoe zit het met mensen die eerder zijn veroordeeld voor overtredingen die niet langer laakbaar zouden zijn: zou er een mechanisme zijn om strafbladen automatisch te wissen?
  • Door middel van welke mechanismen zou regulering de levensader van de illegale markt overbrengen naar de nieuwe legale markt?
  • Zou thuisbezorging van cannabis worden toegestaan?

Tegenover het huidige conservatisme van de regering heeft het parlementaire initiatief de verdienste dat het onderwerp bespreekbaar wordt gemaakt, waarbij senator Devinaz van mening is dat “het beter is dan zwijgen”.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed