Connect with us

Een Grieks lid van het Europees Parlement roept de EU op om de onrechtvaardigheden in verband met medicinale cannabis te bestrijden

Gepubliceerd

on

De onrechtvaardigheden van medicinale cannabis in Europa
Volg ons op Facebook

De Griekse Europarlementariër Stelios Kouloglou heeft de Europese Commissie (EC) opgeroepen om iets te doen aan het ontbreken van een wetgevend kader voor medicinale cannabis, waardoor patiënten aangewezen zijn op de illegale markt. Hoewel Griekenland in 2017 een van de eerste Europese landen was die medicinale cannabis legaliseerde, hebben Griekse patiënten zes jaar later nog steeds geen toegang tot legale producten.

PUBLICITE

In 2018 werd een uitgebreidere wet ingevoerd, die het kweken van cannabisproducten met een THC-gehalte van meer dan 0,3% toestaat, maar de binnenlandse productie verloopt traag.

Vervolgens verbood de Griekse regering in november 2021 de invoer van cannabisproducten, wat volgens lokale bronnen een “schending is van de fundamentele beginselen van de EU” onder artikel 28 van het EU-Verdrag, namelijk het vrije verkeer van goederen tussen de lidstaten.

Als gevolg hiervan zijn duizenden patiënten nog steeds afhankelijk van cannabis die op de illegale markt is verkregen of door henzelf is gekweekt om ernstige medische problemen te behandelen.

In zijn vraag aan de Europese Commissie op dinsdag 5 december riep de heer Kouloglou ambtenaren op om dit probleem aan te pakken en de noodzaak van een Europees wetgevend kader voor medicinale cannabis dat “de zwarte markt effectief zou beperken, de kwaliteit en nauwkeurigheid van etikettering zou reguleren en legale en veilige toegang tot medicinale producten voor medisch gebruik zou garanderen”.

PUBLICITE

“Het gebruik van cannabis voor medische doeleinden is universeel aanvaard”, zei hij.

“De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt voor om het voor te schrijven voor een breed scala aan aandoeningen en het Europees Parlement heeft de Europese en nationale autoriteiten opgeroepen om de kwestie wetgevend aan te pakken, onderzoek en innovatie te financieren en informatie te verstrekken aan gezondheidswerkers.”

“Medicinale cannabis is sinds 2017 gelegaliseerd in Griekenland, voor de teelt en productie van producten met een THC-gehalte van meer dan 0,3%, maar patiënten hebben momenteel geen toegang tot formuleringen en de weinige nationale investeringsbronnen hebben traag geproduceerd.”

Kouloglou voegde eraan toe: “Bovendien verbood de Griekse regering in november 2021 de invoer van medicinale cannabisproducten, in strijd met artikel 28 van het VWEU (Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie), waardoor oligopolistische omstandigheden in het land ontstonden. Als gevolg daarvan zijn patiënten gedwongen om zich tot de illegale markt te wenden voor de behandeling van veel gezondheidsproblemen”.

PUBLICITE

In januari kondigde Tikun Olam Europe, een dochteronderneming van het Israëlische cannabisbedrijf Tikun Olam, aan dat de eerste Griekse fabriek voor de productie van medicinale cannabis operationeel was.

De eerste producten op basis van bloemen zouden eind 2023 beschikbaar zijn, en mogelijk later in 2024.

Patiënten en families blijven ‘criminelen

Jacqueline Poitras, oprichtster van de Griekse patiëntenorganisatie MAMAKA, die sterk betrokken is bij de campagne om medicinale cannabis te legaliseren, zei dat het tijd was voor de EU om de “ongelijkheid” in toegang aan te pakken.

“Het is tijd voor het Europees Parlement en de Commissie om de kwestie van gelijke toegang voor patiënten in alle EU-staten aan te pakken”, zei ze tegen Cannabis Health.

“De ongelijkheid tussen lidstaten als het gaat om medicinale cannabiswetgeving is een directe schending van de geest en de wetten die de rechten van patiënten binnen de Europese Unie regelen – elk land is aan zijn lot overgelaten en de verantwoordelijkheid voor verandering rust volledig op de schouders van patiënten.”

Mevrouw Poitras voegde daaraan toe: “In Griekenland heeft zes jaar ‘legaal medisch gebruik’ niet geleid tot legale producten voor meer dan een handvol patiënten. Het importverbod van de overheid heeft niets gedaan om lokale investeerders te beschermen – het heeft alleen maar de periode verlengd waarin families en patiënten criminelen blijven.”

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed