Connect with us

in 2023 worden de eerste cannabisproducten in Europa gelegaliseerd. En 2024?

Gepubliceerd

on

Legalisering van cannabis in Europa
Volg ons op Facebook

Wereldwijd ondergaat de cannabisregulering een periode van significante transformatie en verandering van regelgeving. De Verenigde Staten en Canada, twee volwassen markten, hebben het voortouw genomen, maar de aandacht richt zich nu op Europa.

PUBLICITE

Ondanks een gefragmenteerde en zwaar gereguleerde commerciële omgeving is het continent klaar om zich open te stellen voor cannabismarkten voor volwassenen, met unieke benaderingen afhankelijk van de verschillende Europese landen.

Het Europese legale cannabislandschap

Volgens het laatste wereldwijde rapport van Prohibition Partners: 4th edition, bereikte de markt voor cannabis voor volwassen gebruik in de VS vorig jaar een waarde van $17 miljard en zal deze dit jaar naar verwachting, samen met de medicinale verkoop, $33 miljard overschrijden. In Canada bedraagt de verkoop van cannabis voor volwassenen ongeveer $6 miljard. De aandacht verschuift echter naar Europa, waar landen hindernissen in de regelgeving overwinnen met innovatieve benaderingen.

Sommige Europese landen legaliseren cannabis voor volwassenen onder het mom van wetenschappelijk onderzoek. Zwitserland, Nederland en Duitsland lopen voorop met deze aanpak en gebruiken proefprojecten om de gevolgen van legale commerciële toeleveringsketens op sociaal en gezondheidsgebied en voor de bescherming van jongeren te beoordelen.

Twee opkomende modellen

De Europese cannabisindustrie ontwikkelt zich dus geleidelijk tussen de mazen van twee opkomende modellen voor de legalisatie van gebruik door volwassenen. Het eerste is gebaseerd op “private non-profitorganisaties”, ook bekend als Cannabis Social Clubs, waarvan de leden geregistreerd zijn en zorgen voor het kweken van cannabis en het onderling verdelen van de oogst. Malta en de volgende Duitse pijler illustreren dit model, dat burgers ook toestaat thuis cannabis te kweken. In dit model is de industrie nauwelijks betrokken.

PUBLICITE

Het tweede model omvat “ruimtelijk beperkte en streng gecontroleerde toeleveringsketens”, zoals getest in Zwitserland en Nederland, en zoals voorgesteld door Duitsland in zijn tweede fase van regulering. Deze in de tijd beperkte toeleveringsketens zijn bedoeld om efficiënte en conforme manieren te onderzoeken om legaal cannabis te distribueren.

Zwitserse baanbrekende proeven

Zwitserland heeft een mijlpaal bereikt met de real-life passage van zijn pilootproeven, die de “eerste volledig wettelijk conforme toeleveringsketens voor volwassenen in Europa” markeren. Zwitserland heeft momenteel vier actieve proeven, met naar schatting 4.100 deelnemers, die in de komende maanden tot 10.000 zullen stijgen. Dit initiatief maakt Zwitserland een pionier in het opzetten van een legale markt voor volwassenengebruik in Europa.

Nederland sluit zich aan bij de beweging

Nederland, dat al lang voorstander is van een progressief drugsbeleid, kondigde onlangs de oprichting van een proefproject voor volwassenengebruik aan. Coffeeshops in de regio’s Breda en Tilburg kunnen nu legaal cannabis kopen bij erkende nationale producenten. Dit is een belangrijke verandering, omdat voor het eerst een volledig conforme toeleveringsketen van zaad tot verkoop een belangrijke markt voor volwassenengebruik in Europa zal bedienen.

Een Europese dynamiek

Duitsland, met zijn CanG-wetsvoorstel, beweegt zich in de richting van legalisering van volwassenengebruik, zij het in een gewijzigde vorm. De Tsjechische Republiek boekt ook grote vooruitgang en overweegt de commerciële teelt van cannabis en de oprichting van Cannabisclubs voor volwassenengebruik. Het Portugal heeft de vorming van een werkgroep over de legalisatie van volwassenengebruik aangekondigd, terwijl de Belgische vicepremier oproept tot een heroverweging geïnspireerd door de vooruitgang in de buurlanden.

PUBLICITE

Navigeren door het Europese cannabislandschap is niet zonder moeilijkheden. Voldoen aan de regels van de Europese Commissie, zoals in Duitsland, blijft een obstakel. Maar als dit met succes wordt overwonnen, kan de Europese cannabismarkt voor volwassenen een grote business worden. Het ziet er dus naar uit dat 2024 een cruciaal jaar wordt, waarin innovatieve modellen en proefprojecten de toekomst zullen bepalen, of niet. Hoewel er nog veel uitdagingen in het verschiet liggen, is het momentum onmiskenbaar.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed