Connect with us

Hennep zou een fantastische plantbedekking zijn voor wijnstokken

Gepubliceerd

on

Hennep en wijnstok
Volg ons op Facebook

Uit nieuw onderzoek dat wijnmaker Kristy Harkness en wijnbouwkundig onderzoeker Dr Mark Krasnow drie jaar lang hebben uitgevoerd in de Sauvignon Blanc wijngaarden van Marlborough, is gebleken dat hennep een levensvatbaar afdekgewas is, althans wat betreft de Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc wijngaarden.

PUBLICITE

Het onderzoek, zoals beschreven door de New Zealand Wine Grower, toonde aan dat hennep niet concurreert met wijnstokken en een gunstig effect heeft op de bodem en de wijnen. Tijdens het droge seizoen van het land vestigde hennep zich ook zonder aanvullende irrigatie wanneer andere gewassen het niet overleefden, waardoor de planten langer koolstof konden vasthouden tijdens het seizoen.

Evaluatie van de invloed van hennep op wijngaarden

Om de effecten van een hennepoverkapping en intercropping op wijnstokken en wijngaardgrond te beoordelen, zaaiden onderzoekers industrieel hennepzaad in het midden van rijen wijnstokken. De hennepplanten toonden een superieur vermogen om te acclimatiseren zonder extra irrigatie en, in plaats van een negatief effect te hebben op de wijnen, verbeterden ze zelfs hun kwaliteit in vergelijking met druiven die niet met hennep werden verbouwd.

“De hennepplanten ontwikkelden grote wortels van ten minste 30 cm en waren in staat om in de wielsporen van de tractor in de rijen te groeien, waar het wortelstelsel de verdichting kan verminderen die door wijnbouwactiviteiten wordt veroorzaakt,” aldus de onderzoekers. “Sap-/mostmonsters van de oogst in 2019 vertoonden een grotere diversiteit aan gistsoorten uit de hennepzone dan de controle, en produceerden aanzienlijk betere wijn.”

Wijn- en hennepplantages

Wijn- en hennepplantages

De heer Harkness benadrukte het vermogen van hennep om bodems en wijnen te verbeteren en beschreef de ontdekking als “zeer opwindend”.

PUBLICITE

“De verschillen in inheemse gistpopulaties veroorzaakt door een overkapping van hennep is iets dat van groot belang is,” zei Harkness. “De suggestie dat hennep de wijnkwaliteit zou kunnen verbeteren is een interessant studiegebied, maar ik ben er momenteel niet bij betrokken. Als wijnmaker richt ik me op het produceren van fruit van de hoogste kwaliteit en het verbeteren van de gezondheid van de bodem in wijngaarden.”

De heer Krasnow beschreef ook het gebrek aan concurrentie tussen hennep en druiven als “enigszins verrassend, gezien de grootte van sommige planten”. Hoewel het onderzoek dit element niet direct beoordeelde, gelooft de heer Krasnow dat hennep in een mengsel met andere gewassen, zoals klaver voor stikstof en boekweit voor nuttige insecten, een enorm potentieel voordeel biedt voor wijngaarden. Dit zou niet alleen betere druiven opleveren met minder inputs en koolstofsequester, maar ook de bodemverdichting door tractorwielen verminderen, wat een groot probleem kan zijn in wijngaardbodems.

Deze resultaten kunnen de weg vrijmaken voor een wijngaard waar het niet nodig is om gras te zaaien en dus ook niet om te maaien. In plaats daarvan zou een mengsel van gewassen kunnen worden gezaaid dat de kwaliteit van de druiven verbetert, water bespaart, bijvriendelijker is, minder diesel verbruikt en winstgevender is, aldus Krasnow.

“Maaien verbetert de kwaliteit van de wijn niet. Het ziet er misschien mooi en netter uit voor mensen die langslopen, maar het is niet erg goed voor de bodem,” voegde hij eraan toe.

PUBLICITE

“Gezien het potentieel van hennep als covergewas, in termen van het verbeteren van de bodem van wijngaarden, het mogelijk verbeteren van de wijnkwaliteit en het bieden van een tweede bron van inkomsten voor het bedrijf, verwachten we dat steeds meer wijnboeren zullen experimenteren met hennep, hetzij als tussengewas of als onderdeel van een meer diverse mix van covergewassen,” aldus de onderzoekers in de bespreking van het onderzoek.

“Er moet verder onderzoek worden gedaan naar de effecten op de wijnen, zowel wat betreft de kwaliteit, maar ook naar de mogelijkheid van cannabinoïden en/of ongewenste aroma’s in rode wijnen die in de buurt van hennepplanten worden verbouwd.”

De volledige studie is beschikbaar hier.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed