Connect with us

Is er binnenkort een vervanger voor bloedplasma gemaakt van hennepzaad?

Gepubliceerd

on

Bloedplasma op basis van hennep
Volg ons op Facebook

Als het om bloedplasma gaat, is de vraag onverzadigbaar en het aanbod duidelijk onvoldoende. Er is een tekort van ongeveer 100 miljoen liter plasma per jaar.

PUBLICITE

In Tsjechië is een revolutionair initiatief ontstaan dat bekend staat als het Plasma for People project. Deze in 2019 opgerichte biomedische start-up wil een organische vervanger voor bloedplasma introduceren door gebruik te maken van het potentieel van edestine, een eiwit afkomstig van hennepzaden.

Deze innovatieve aanpak belooft niet alleen een kosteneffectief alternatief, maar pakt ook de kritieke problemen aan die gepaard gaan met het verzamelen, opslaan en distribueren van natuurlijk plasma.

De hennepzaadoplossing voor bioplasma van bloed

De hoeksteen van het Plasma for People-project ligt in het gebruik van edestine, een eiwit dat voorkomt in hennepzaden. Het idee komt voort uit diepgaand onderzoek door Tsjechische wetenschappers naar de verschillende toepassingen van de hennepplant.

Pavel Kubů, manager medische ontwikkeling van het project, onthult dat edestine is geïdentificeerd als een potentiële bron om albumine, het belangrijkste eiwit in bloed, te vervangen, omdat edestine en albumine verrassend veel op elkaar lijken. Vergeleken met andere eiwitten die in het verleden zijn getest, is edestine uniek omdat het de regeneratieve functies van het menselijk lichaam kan ondersteunen. Het werd bijvoorbeeld in de jaren 1950 in Tsjecho-Slowakije gebruikt om tuberculose te behandelen, in verschillende vormen, vóór de komst van medicijnen tegen tuberculose en vaccinatie.

PUBLICITE

Edestineoplossing kan plasma niet volledig vervangen; het bevat ongeveer 98% van de bestanddelen ervan. Maar als plasma wordt gebruikt om patiënten na een operatie te stabiliseren of om het bloedvolume in traumatische omstandigheden als expansiemiddel aan te vullen, kan bioplasma een vervanging worden.

Kunstmatig bloedplasma op basis van edestine heeft veel voordelen ten opzichte van zijn traditionele tegenhanger. Kubů benadrukt de weerstand tegen besmetting door prionziekten, HIV of hepatitisvirussen.

Bovendien kan dit substituut worden toegediend aan patiënten die om religieuze of ethische redenen donorplasma afwijzen. Organisch bloedplasma is ook langer houdbaar en hoeft niet te worden ingevroren, wat de logistieke uitdagingen van traditionele plasmaopslag vereenvoudigt.

Logistiek kosteneffectief en eenvoudig

Een van de grootste uitdagingen voor de bloedplasma-industrie zijn de hoge kosten die gepaard gaan met zowel inzameling als opslag. Het kunstmatige bloedplasma op basis van edestine dat wordt voorgesteld door het Plasma voor Mensen-project biedt een kosteneffectief alternatief. Volgens Kubů kan deze vervanger ongeveer tien keer goedkoper worden geproduceerd dan traditionele methoden, naast het gebruik van weinig hennepzaad, ongeveer 1 kilo voor elke 2 liter bloedplasma.

PUBLICITE

De organische plasmaoplossing vereist geen speciale opslagomstandigheden, omdat het kan worden vervoerd als een inert, vacuümverpakt poeder. Deze eigenschap maakt het bijzonder voordelig in noodsituaties, zoals massale rampen.

Het project is nu de financieringsfase ingegaan. “We zijn momenteel op zoek naar financiering voor de volgende fase van de klinische tests en voor het proces ter voorbereiding van de vergunning voor het in de handel brengen, waarvoor veel meer geld nodig is,” vertelt Kubů aan de Tsjechische krant e15.cz. Hij voegt eraan toe: “We proberen ook de infrastructuur op orde te krijgen om edestin te produceren, niet alleen in medicinale kwaliteit, wat we al kunnen, maar ook zodat onze productie een grotere productiecapaciteit kan hebben.”

“We hebben €1,5 miljoen geïnvesteerd en ongeveer anderhalf jaar voor de boeg, die we willen besteden aan de klinische studie, die ongeveer €4 miljoen zal kosten. Voor zover wij weten, bestaat er nergens ter wereld een vergelijkbaar onderzoek,” zegt Miroslav Mašata, directeur van Plasma For People.

Het bedrijf heeft een investeerder in Duitsland gevonden die een patent op de extractie van edestine en een preklinische studie heeft. Plasma for People richt zich zowel op de bloedplasmamarkt als op intraveneuze oplossingen, met een geschatte marktomvang van 3 miljard liter per jaar. En het bedrijf plant verder onderzoek naar andere pathologieën.

“De geneeskunde classificeert de ziekte van Alzheimer bijvoorbeeld al als een proteïnopathische ziekte en toekomstig onderzoek naar edestine zou in deze richting kunnen gaan. We staan voor de taak om te zorgen voor een samenleving met een groot aantal ouderen, en we moeten de kwaliteit van leven op de lange termijn garanderen”, voegt hij eraan toe

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed