Connect with us

Het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid bevestigt dat medicinale cannabis “binnenkort” gelegaliseerd zal worden

Gepubliceerd

on

Hoop op legalisatie van medicinale cannabis in Spanje
Volg ons op Facebook

Volgens Spaanse media ElPlural staat het Spaanse ministerie van Volksgezondheid, onder leiding van Mónica García, naar verluidt dicht bij de goedkeuring van een uitgebreide regelgeving voor het medicinale gebruik van cannabis. Het initiatief, dat deel uitmaakt van het bredere programma van de Sumar-partij waar de minister vandaan komt, wil cannabis behandelen als een medicijn waarvan het gebruik is gebaseerd op wetenschappelijk bewijs.

PUBLICITE

De voorgestelde verordening, die momenteel wordt opgesteld door het Nationaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (AEMPS), zal naar verwachting in de komende maanden worden goedgekeurd, waardoor Spanje op één lijn komt met de meerderheid van de Europese landen die medicinale cannabis al hebben gelegaliseerd.

Voordat het ministeriële besluit wordt afgerond, wil het ministerie gesprekken voeren met belanghebbenden, in het bijzonder met het Observatorium voor medicinale cannabis (OECM), om hun meningen en reacties te verzamelen.

Details van de uitvoering

De weg naar de regulering van medicinale cannabis in Spanje is gekenmerkt door veel vertragingen. De subcommissie die in juni 2022 bijeenkwam gaf AEMPS het mandaat om binnen zes maanden een rapport op te stellen. De voormalige minister van Volksgezondheid José Miñones heeft zich echter verontschuldigd voor de vertraging, onder verwijzing naar “overijverigheid”. De latere overhandiging van het rapport aan de nieuwe minister, Mónica García, in december, toont echter aan dat de inspanningen worden voortgezet om ervoor te zorgen dat behandelingen op basis van cannabis beschikbaar worden.

Zodra de politieke beslissing is genomen, zal Spanje dezelfde obstakels tegenkomen als andere landen. Aan de ene kant zou de goedkeuring van de regelgeving voor medicinale cannabis als katalysator kunnen werken voor grote veranderingen. De farmaceutische industrie verwacht een hausse, met lokale en internationale bedrijven die de mogelijkheden verkennen voor het ontwikkelen en produceren van cannabis afgeleide medicijnen.

PUBLICITE

Voor de cannabismarkt zelf ziet de weg er echter complex uit. Hoewel de vraag naar medicinale cannabisproducten naar verwachting zal groeien, zou strenge regelgeving, met name op het gebied van receptvereisten en controle, in eerste instantie de toegankelijkheid kunnen beperken. Dit zal een uitdaging zijn voor producenten en distributeurs, die moeten voldoen aan wat waarschijnlijk strenge wettelijke eisen zullen zijn en die in het begin slechts aan een klein aantal patiënten kunnen leveren.

Spanje’s huidige aanpak van het reguleren van medicinale cannabis staat in de kinderschoenen vergeleken met andere landen. Landen als Uruguay, Israël en Nederland hebben medicinale cannabis al lang geleden gelegaliseerd, terwijl Canada en sommige Amerikaanse staten al zijn begonnen met het reguleren van recreatief gebruik.

De diversiteit aan regelgeving in Europa, van de goedkeuring door Duitsland van medicijnen op basis van cannabis tot de goedkeuring door Portugal van cannabisextracten op recept, benadrukt de potentiële complexiteit van het wetgevingskader rond medicinale cannabis.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed