Connect with us

Is Europa de ‘slapende reus’ van de wereldwijde cannabishervorming? De standpunten van ICBC Berlijn

Gepubliceerd

on

ICBC Berlijn 2024

Na de baanbrekende wetswijziging in Duitsland eerder deze maand, verwachten experts een rimpeleffect over het hele continent, waarbij sommigen voorspellen dat Europa de VS zou kunnen inhalen als wereldleider op het gebied van cannabishervorming.

PUBLICITE

In Berlijn deze week, op ICBC, de historische internationale conferentie voor de cannabisindustrie, was één onderwerp op ieders lippen: de nieuwe Duitse cannabiswet.

Op 1 april stemden wetgevers voor het wetsvoorstel, waardoor het land een gefaseerde aanpak zal volgen voor het legaliseren van cannabis voor volwassen gebruik.

In de eerste fase van de legalisatie, ook bekend als de eerste pijler, mogen individuen tot 25 gram cannabis bij zich hebben voor persoonlijk gebruik en thuis tot vier planten kweken.

Vergunningaanvragen voor kweekverenigingen (niet te verwarren met ‘social clubs’, aangezien consumptie op het terrein of binnen een straal van 100 meter verboden is) gaan op 1 juli van start.

PUBLICITE

Gezien de huidige beperkingen, die clubs beperken tot één per 6.000 inwoners – met een maximum van 500 leden elk – verwachten experts dat er in de komende jaren tot 3.000 officiële verenigingen zullen worden geopend.

Sommige insiders uit de sector suggereren echter dat er nog veel meer – mogelijk wel 10.000 – “onofficiële” of “activisme-georiënteerde” clubs kunnen opduiken om de beperkingen en administratieve procedures van de overheid te omzeilen.

Derde pijler: bredere EU-hervorming

In het kader van de tweede pijler, die op een later tijdstip zal worden geïmplementeerd, zal een beperkte gereguleerde markt voor de verkoop van volwassenen worden opgezet, die nauwlettend in de gaten zal worden gehouden door onderzoekers als onderdeel van een proefstudiemodel.

Deze wetenschappelijke gegevens zullen volgens Peter Homberg, partner bij Dentons en hoofd van de European Cannabis Group, cruciaal zijn voor de ‘derde pijler’, waarbij Duitsland naar andere EU-landen zal kijken om te proberen wetgevers te overtuigen het huidige verbodsbeleid te veranderen.

PUBLICITE

Duitse ambtenaren werden gedwongen om hun eerste plannen voor volledige legalisatie terug te schroeven na vergaderingen met de Europese Commissie.

Het Enkelvoudig Verdrag van de Verenigde Naties over Verdovende Middelen en het Akkoord van Schengen, dat het verdrag vertaalt in Europese wetgeving, hebben als doel de verkoop van cannabis voor commercieel gebruik door volwassenen te verbieden. Bronnen hebben eerder verteld aan Cannabis Health dat er minstens zeven landen nodig zijn om de EU te overtuigen deze wet af te schaffen of een omweg te vinden.

De EU zou de VS kunnen inhalen als leider van de wereldwijde cannabishervorming

Aangezien Duitsland het invloedrijkste land is om dit niveau van federale cannabislegalisering in te voeren, met vier miljoen consumenten en een totale potentiële markt van €7,8 miljard, verwacht Beau Whitney, hoofdeconoom bij Whitney Economics, een reactie van de VN [ndlr: die niets zei over Canada] en/of de EU.

En met een aantal andere buurlanden die overwegen om hun wetgeving op de een of andere manier te veranderen, zou Europa de “slapende reus” van de wereldwijde cannabishervorming kunnen worden.

“We kunnen een versnelde uitbreiding van cannabislegalisatie in de EU verwachten,” vertelde Whitney ICBC tijdens een presentatie op dinsdag 16 april.

“De meeste EU-landen kijken naar hervormingen, maar zijn verward over de richting en reikwijdte. Het argument ‘legaal in één land is legaal in allemaal’ kan markten openen in andere landen… anderen zullen kijken naar proefprojecten en sociale clubs.”

Hij voegde eraan toe: “Als landen snel hervormen, kan de Europese Unie de Verenigde Staten inhalen als leider van de wereldwijde cannabismarkt. Hoewel de meeste mensen denken dat de VS het tempo bepaalt, zou de EU wel eens de katalysator kunnen zijn voor wereldwijde cannabishervormingen

Een stap van regelgevers?

In een toespraak op woensdag 17 april zei Lisa Haag, oprichter van MJ Universe, een in Duitsland gevestigd adviesbureau, dat de enige manier om een wijdverspreide hervorming te garanderen en bestaande obstakels te overwinnen is om cannabis helemaal uit het Enkelvoudig VN-Verdrag te halen.

“Naar mijn mening is de Enkelvoudige Conventie de grootste handelsbarrière”, zei ze tegen Cannabis Health.

“We moeten cannabis herclassificeren, zo niet volledig verwijderen uit de Enkelvoudige Conventie. Het lijkt erg onwaarschijnlijk dat dit zal gebeuren, maar er zijn andere opties, zoals amendementen, dus we moeten er als industrie op aandringen dat er dingen veranderen.”

En dat is misschien niet zo ver weg als het lijkt.

“Regelgevers zijn nu geïnteresseerd in deze discussies, er is beweging”, vervolgt Haag.

“Regeringen accepteren steeds meer de teelt van hennep en medicinale cannabis, evenals de legalisatie van persoonlijk gebruik in landen en staten. Regeringen begrijpen dat de status quo achterhaald is en moet veranderen omdat het niet langer werkt.”

Hij voegde eraan toe: “Regelgevers tonen meer openheid omdat ze begrijpen dat dit goed beleid is.”

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed