Connect with us

Medicinale cannabis in Polen: voorschriften gestegen met 9,420% en verstrekking gestegen met 13,942%.

Gepubliceerd

on

Medicinale cannabis bloemen in Polen
Volg ons op Facebook

Het Poolse Centrum voor Onderzoek van de Publieke Opinie (CBOS) onthulde onlangs dat 73,4% van de Polen de decriminalisering van cannabis steunt. Achter deze steun zit ook een toename van de vraag naar medicinale cannabis, een sector die een zeer sterke groei heeft doorgemaakt sinds de legalisering van medicinale cannabis in Polen in 2017.

PUBLICITE

In 2019 werden slechts 2.909 cannabis recepten uitgegeven, maar dit aantal explodeerde tot 276.807 in 2023, wat een stijging van 9.420% betekent in deze periode.

Voorschriften voor medicinale cannabis in Polen

Voorschriften voor medicinale cannabis in Polen

De hoeveelheid die in apotheken wordt verstrekt is ook gestegen, van 33,2 kilo in 2019 tot 4.659 kilo in 2023, een stijging van 13.942%.

Hoeveelheid medicinale cannabis in Polen

Hoeveelheid medicinale cannabis in Polen

De factoren achter de overgang naar cannabis in Polen

Deze exorbitante cijfers kunnen worden toegeschreven aan een aantal factoren. Aanvankelijk was het aanbod beperkt en waren veel artsen huiverig om het voor te schrijven vanwege het gebrek aan duidelijke richtlijnen en het bijbehorende stigma. Na verloop van tijd raakten professionals in de gezondheidszorg bekend met de medische voordelen van cannabis en ontstonden er nieuwe bronnen voor het voorschrijven van cannabis.

De implementatie van “e-recepta”, een online systeem dat de toegang tot medische recepten, waaronder medicinale cannabis, vereenvoudigt, is doorslaggevend geweest. Patiënten kunnen recepten aanvragen en na een kort virtueel consult een code ontvangen waarmee ze het medicijn in elke apotheek kunnen kopen.

PUBLICITE

Een andere ontwikkeling is de opkomst van gespecialiseerde cannabisklinieken, bekend als Klinika Konopna. Deze worden gerund door artsen die gespecialiseerd zijn in medicinale cannabis en zullen eerder cannabis voorschrijven voor de ziekte van Parkinson en andere aandoeningen zoals posttraumatische stressstoornis, angst en slaapstoornissen.

Een recent onderzoek toonde aan dat 47% van de cannabisgebruikers in Polen hun recepten krijgen van deze apotheken, terwijl 32% het ‘e-recepta’ systeem gebruikt. Slechts 13% gebruikt andere gespecialiseerde artsen en 7% traditionele artsen, volgens Talking Drugs.

Bron van medische cannabis recepten in Polen

Bron van medische cannabis recepten in Polen

De toegang tot medicinale cannabis in Polen varieert van regio tot regio. Apotheken in kleine steden hebben te weinig voorraad. Patiënten moeten controleren of apotheken het medicijn hebben voordat ze een recept aanvragen.

De onderminister van Volksgezondheid, Wojciech Konieczny, kondigde onlangs aan dat overwogen zou worden om de hoeveelheid geïmporteerde cannabis te vergroten om de toegang te verbeteren. Minister van Volksgezondheid Izabela Leszczyna heeft echter verklaard dat “Polen nog niet klaar is voor de legalisatie van cannabis” en “beter geïnformeerd moet worden voordat dit gebeurt”. Er zullen zeker obstakels moeten worden overwonnen, maar het land is goed op weg om een effectiever systeem voor consumenten op te zetten.

PUBLICITE

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed