Connect with us

Medicinale cannabis nu verkrijgbaar in alle apotheken in Griekenland

Gepubliceerd

on

Medicinale cannabis in apotheken in Griekenland
Volg ons op Facebook

Griekenland heeft medische cannabis officieel beschikbaar gemaakt voor patiënten in het land. Na een zeven jaar durende reis vol valkuilen en smeekbeden, vinden mensen zoals Anna Paga, een 60-jarige moeder van drie kinderen, hoop en verlichting.

PUBLICITE

Langverwachte toegankelijkheid

Het verhaal van Anna Paga illustreert de strijd en de overwinningen van talloze patiënten die worstelen met chronische pijn en invaliderende ziekten. Jarenlang doorstond Anna Paga de kwellingen van psoriatische artritis, terwijl ze zich door een doolhof van behandelingen worstelde met weinig verlichting. De echte toegankelijkheid van therapeutische cannabis markeert een keerpunt in haar moeizame reis.

“Ik barstte in tranen uit… het einde van risico’s en angst,” vertelde mevrouw Paga aan het Athens News Agency, herinnerend aan de emotie die ze voelde toen ze haar recept ontving via het Griekse elektronische systeem. Haar verhaal, waar verschillende media over berichtten, weerspiegelt de diepgaande aard van deze wetswijziging.

Paga’s verhaal weerspiegelt dat van veel patiënten die troost hebben gezocht in alternatieve therapieën ondanks de beperkingen van de conventionele geneeskunde. Vóór de legalisatie van medische cannabis in Griekenland namen mensen zoals Paga hun toevlucht tot illegale routes, worstelend met de inherente risico’s en onzekerheden.

“Ondraaglijke pijn… ik kon niet slapen”, herinnert Paga zich, en benadrukt de zware tol die zijn aandoening van hem eiste. Maar met de introductie van farmaceutische cannabis is Paga’s leven veranderd. Dankzij nauwgezette doseringsaanpassingen en deskundig advies heeft ze een opmerkelijke verbetering van haar symptomen gezien, wat haar een sprankje hoop geeft te midden van de duisternis van haar ziekte.

PUBLICITE

Wat staat het Griekse programma voor medicinale cannabis toe?
Vorige week zijn de eerste droge cannabisproducten beschikbaar gesteld aan Griekse patiënten en heeft de eerste patiënt haar recept ontvangen.

Medische cannabis zal nu beschikbaar zijn in Griekenland voor de behandeling van aandoeningen zoals misselijkheid en braken veroorzaakt door chemotherapie, radiotherapie en combinatietherapie voor HIV of hepatitis C, chronische pijn, spasticiteit die gepaard gaat met multiple sclerose en ruggenmergletsel, en als eetlustremmer in de palliatieve zorg.

Gespecialiseerde artsen die nu medische cannabis mogen voorschrijven zijn onder andere anesthesisten, neurologen en pathologen die gespecialiseerd zijn in kanker, infecties en reuma.

Als een recept eenmaal is verstrekt door een specialist, kan het elke zes maanden worden verlengd door andere artsen, maar de behandeling moet dan opnieuw worden beoordeeld door een specialist.

PUBLICITE

Medicinale cannabis wordt beschouwd als een ‘niet-vergoede behandeling’, wat betekent dat geen van de kosten wordt gedekt door de staat of de verzekering, maar de ‘kosten zijn hoog’.

Patiënten moeten de volledige kosten van hun recept betalen, wat neerkomt op €82,96 voor een pakje van 5 gram en €165,91 voor een pakje van 10 gram, oftewel meer dan €16,50 per gram.

Deze prijs zou zijn vastgesteld door de twee laagste gemiddelde prijzen in de EU te nemen, maar de verwachting is dat de kosten zullen dalen naarmate er meer producten op de markt komen.

Business of Cannabis schat dat er op dit moment slechts één product beschikbaar is, een CBD/THC-gebalanceerd preparaat geleverd door Tikun Olam Europe, maar dat er in de komende maanden versies met een hoger THC-gehalte op de markt worden verwacht naarmate patiënten en artsen zich aanpassen aan het eerste product.

Het product zal verkrijgbaar zijn in apotheken en Tikun Olam’s zal worden gedistribueerd door twee bedrijven, Lavipharm en Pharmaserve-Lilly.

Het programma openen

Medische cannabis werd in 2017 toegestaan in Griekenland nadat een campagne gelanceerd door moeders van kinderen met ernstige epilepsie meer dan 45.000 handtekeningen had verzameld. Het kon toen legaal worden voorgeschreven voor drie aandoeningen.

Desondanks zijn slechts een handvol patiënten in staat geweest om medicinale cannabisgeneesmiddelen zoals Epidyolex en Sativex te verkrijgen via individuele importaanvragen, vaak na lange en ingewikkelde bureaucratische gevechten.

In 2021 werd de toegang tot medicinale cannabisproducten verder beperkt door een invoerverbod, dat werd gezien als een maatregel om de Griekse binnenlandse markt te beschermen.

Hoewel het verbod op de teelt en productie in maart 2018 werd ingetrokken, werden de plannen om de verkoop van medicinale cannabis in apotheken toe te staan pas in 2022 aangekondigd.

Volgens Dr. Chrysoula Karanastasi, anesthesist en boegbeeld van de Griekse Medische Vereniging voor Cannabinoïden, is farmaceutische cannabis eerder een aanvullende aanpak dan een wondermiddel. Dr. Karanastasi benadrukt het belang van geïnformeerde besluitvorming en persoonlijke behandelplannen en wijst op de complexiteit die inherent is aan cannabisgebaseerde therapieën.

Ondanks de vooruitgang in de toegankelijkheid van medische cannabis, blijven er uitdagingen aan de horizon. In het bijzonder worden patiënten geconfronteerd met de financiële lasten van de behandeling, omdat de Griekse gezondheidsdekking medische cannabis niet dekt.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed