Connect with us

Opening eerste Duitse Cannabis Club gepland

Gepubliceerd

on

Opening van de eerste Cannabis Club in Duitsland
Volg ons op Facebook

De eerste Cannabis Social Club van Duitsland is officieel goedgekeurd, slechts een week nadat de wet die zulke clubs toestaat van kracht werd.

PUBLICITE

De eerste vergunning: een mijlpaal

De vergunning werd verleend aan de Social Club Ganderkesee, in Nedersaksen, door landbouwminister Miriam Staudte. Met de vergunning kan de coöperatie beginnen met het kweken van cannabis voor haar leden. Mevrouw Staudte zei dat het een “historische stap was voor de bescherming van de consument en de gecontroleerde teelt van cannabis in Duitsland”

De legalisering van cannabis in Duitsland voor bezit en persoonlijk gebruik door volwassenen trad in april in werking. Tot nu toe was er echter geen legale manier voor particulieren om cannabis te verkrijgen. De oprichting van kweekclubs wil deze leemte opvullen door een gereguleerde en legale manier van toegang te bieden.

Uitbreiding en regionale verschillen

Na de uitgifte van de eerste vergunning zullen er naar verwachting de komende weken nog meer vergunningen worden verleend in het hele land. Er zullen echter regionale verschillen zijn. Deelstaten zoals Beieren hebben aangegeven dat ze beperkingen zullen opleggen, waardoor de afgifte van vergunningen op zijn minst tot de herfst wordt uitgesteld.

Sociale clubs zijn ontworpen om het aantal leden te beperken tot 500 personen en de verkoop van 50 gram cannabis per persoon per maand toe te staan. Carmen Wegge, een lid van de sociaaldemocratische partij (SPD), benadrukte het belang van deze clubs in de strijd tegen de zwarte markt en zei dat ze een haalbaar alternatief bieden, zelfs voor mensen die “geen bijzonder groene vingers” hebben.

Hoewel de oprichting van sociale clubs een belangrijke stap voorwaarts is, wachten belanghebbenden met spanning op het plan van de regering voor de tweede pijler van de wet. Dit plan zal naar verwachting een breder commercieel verkoopmodel voor cannabis uiteenzetten. De minister van Volksgezondheid, Karl Lauterbach, die het voortouw heeft genomen bij de legalisatie-inspanningen van de regering, meldde in december dat het plan voor commerciële verkoop werd herzien. De reeds bestaande legalisatie heeft de druk op de regering verhoogd om dit proces te versnellen.

PUBLICITE

Wetswijzigingen en staatsautoriteit

Naast het toestaan van social clubs, hebben Duitse wetgevers onlangs een reeks wetswijzigingen goedgekeurd over de legalisatie van cannabis. Deze amendementen hebben betrekking op zaken als rijden onder invloed en de bevoegdheid van de staat over cannabisteelt.

Een van de belangrijkste wijzigingen is de invoering van een THC-limiet op zich voor rijden onder invloed. Deze controversiële wetgeving stelt een drempel van 3,5 ng/ml THC in het bloed, waarboven bestuurders als dronken worden beschouwd. Critici beweren dat deze grens geen deugdelijke wetenschappelijke basis heeft. Bovendien verbiedt het amendement autorijden als iemand zowel cannabis als alcohol heeft gebruikt, ongeacht de hoeveelheden.

De amendementen geven staten ook meer flexibiliteit om beperkingen op te leggen aan de grootte van de oogst. Regionale overheden kunnen hun eigen grenzen stellen aan de omvang van cannabisteelt in hun rechtsgebied.

Invloed op consumentenbescherming en de zwarte markt

De oprichting van cannabisclubs wordt gezien als een cruciale maatregel om de consumentenbescherming te versterken en de invloed van de zwarte markt te verminderen. Door een legale en gereguleerde toegangsweg te bieden, willen deze clubs de illegale cannabishandel ondermijnen, die vaak geen kwaliteitscontrole heeft en aanzienlijke risico’s inhoudt voor consumenten.

Carmen Wegge benadrukte de rol van social clubs in de strijd tegen de zwarte markt door te zeggen dat ze een gestructureerd en veilig alternatief bieden voor het verkrijgen van cannabis. Deze gereguleerde aanpak zou de vraag uit illegale bron moeten verminderen en bijdragen aan een meer gecontroleerde en veiligere cannabismarkt in Duitsland, maar blijft onvolledig zonder verkooppunten en de mogelijkheid om binnen deze zogenaamde Social Clubs te consumeren.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed