Connect with us

Cannabisclubs nu toegestaan in Duitsland

Gepubliceerd

on

Cannabisclubs openen in Duitsland
Volg ons op Facebook

Op 1 juli werd de tweede fase van de Duitse wet op de legalisering van cannabis van kracht, waardoor het mogelijk werd om cannabisclubs op te richten. Maar ondanks het enthousiasme dat deze nieuwe wetgeving teweegbrengt, blijven er nog veel vragen en onzekerheden over, die de implementatie en werking van deze clubs kunnen vertragen.

PUBLICITE

Wettelijk kader en eerste stappen

Volgens de nieuwe federale wet kunnen cannabisclubs in Duitsland vanaf 1 juli beginnen met het aanvragen van goedkeuring. Na goedkeuring mogen deze clubs maximaal 500 leden hebben en mogen ze tot 50 gram cannabis per persoon per maand kweken en distribueren. Het doel van de regeling is om een gereguleerde omgeving voor cannabisconsumptie te creëren, weg van de illegale kanalen en verantwoord gebruik aan te moedigen.

Het proces om deze clubs op te richten is echter vol onzekerheden. FDP-woordvoerster voor gezondheidsbeleid Susanne Schneider uitte haar bezorgdheid over mogelijke vertragingen bij het verlenen van vergunningen en zei dat het maanden kan duren voordat cannabis daadwerkelijk beschikbaar is in de clubs. Volgens de wet hebben de autoriteiten maximaal drie maanden de tijd om de aanvraag van een club goed te keuren of af te wijzen, maar het exacte tijdschema blijft onduidelijk door regionale verschillen in regelgeving.

Een van de grootste obstakels voor de uitrol van cannabisclubs is de regionale bestuursstructuur in Duitsland. De regulering en controle van deze clubs valt onder de bevoegdheid van de deelstaatoverheden, wat tot verwarring en vertragingen heeft geleid. Terwijl bijvoorbeeld in Brandenburg het bureau voor arbeidsveiligheid, consumentenbescherming en gezondheid (LAVG) de aanvragen zal behandelen, is nog niet bekend welke instantie in Berlijn bevoegd is.

Deze regionale verschillen creëren een complex landschap voor oprichters van cannabisclubs. Sascha Siebenäuger, voorzitter van de toekomstige cannabisclub Sieben25, benadrukte de schaarste aan beschikbare informatie en het gebrek aan bestaande modellen voor de eerlijke en gereguleerde distributie van cannabis in Duitsland. Hij benadrukte de behoefte aan flexibiliteit en samenwerking met de autoriteiten om ervoor te zorgen dat gecontroleerde distributie realiteit wordt.

PUBLICITE

Praktische gevolgen voor cannabisclubs

Ondanks de onzekerheden bereiden sommige cannabisclubs zich al voor op het accepteren van leden. Clubs kunnen lidmaatschapsgeld innen om hun activiteiten te financieren, maar alleen Duitse inwoners van 18 jaar of ouder kunnen lid worden. Het is belangrijk op te merken dat deze clubs niet bedoeld zijn als rookruimtes. Voor leden is het verboden om cannabis te roken op het terrein of binnen een straal van 100 meter rond de poorten van de club, waardoor deze instellingen eerder kweek- en distributiecentra zijn dan sociale clubs.

Potentiële vertragingen hebben het enthousiasme van potentiële clubleden en investeerders niet getemperd. Rapporten geven aan dat sommige verenigingen in München duizenden aanvragen hebben ontvangen nog voordat de wet volledig van kracht werd, wat de grote publieke interesse in legale cannabis aantoont.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed