Connect with us

Portugal zet stappen richting legalisering cannabis

Gepubliceerd

on

Naar de legalisering van cannabis in Portugal
Volg ons op Facebook

In een belangrijke verschuiving in het Portugese politieke discours is er een groeiende consensus voor het legaliseren van cannabis voor volwassenen in Portugal.

PUBLICITE

Tijdens een debat in de Assemblee van de Republiek (AR) spraken vertegenwoordigers van verschillende politieke partijen en organisaties hun steun uit voor het reguleren van cannabis in plaats van het handhaven van een prohibitionistisch beleid.

Deze ontwikkeling volgt op de recente aankondiging van de Socialistische Partij (PS), die momenteel de meerderheid heeft in de Portugese regering, over de vorming van een nieuwe werkgroep om de legalisering van het persoonlijk gebruik van cannabis te bespreken.

De conferentie, getiteld “Blootstelling aan cannabis tijdens de adolescentie en gezondheid” en georganiseerd door de Activisten Groep voor Behandeling (GAT), lijkt erop te wijzen dat er van verschillende kanten een consensus ontstaat om het persoonlijk gebruik van cannabis te reguleren.

De conferentie, die wetenschappelijk werd gecoördineerd door professor Teresa Summavielle, bracht nationale en internationale experts samen die bijvoorbeeld spraken over het begrijpen en aanpakken van de risico’s van cannabisgebruik, vooral bij adolescenten.

PUBLICITE

Politieke perspectieven op cannabisregulering

António Maló de Abreu, voorzitter van de Gezondheidscommissie en lid van de Sociaaldemocratische Partij, erkende de complexiteit van de cannabiskwestie. Hij benadrukte het belang van de bescherming van jongeren tegen de potentiële schade van cannabisgebruik en erkende de veranderende internationale trends ten gunste van regulering. Hij uitte echter ook zijn bezorgdheid dat legalisering onbedoeld het cannabisgebruik onder minderjarigen zou kunnen doen toenemen, wat in het buitenland niet lijkt voor te komen.

Carlos Alves, vicevoorzitter van Infarmed, de Portugese autoriteit voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten, benadrukte dat Portugal moet deelnemen aan discussies over niet-medisch gebruik van cannabis, aangezien dit een wereldwijd probleem is. Hij benadrukte dat het belangrijk is om de risico’s van cannabisgebruik aan te pakken, in het bijzonder psychische aandoeningen, en erkende de verschillende benaderingen van de verschillende landen.

João Goulão, van SICAD (Service d’intervention en matière de conduites addictives et de dépendances), stelde zich minder streng op ten aanzien van de regulering van cannabisgebruik door volwassenen. Hij benadrukte de noodzaak om de schadelijke effecten van cannabis te minimaliseren, vooral bij tieners, en stelde voor om een breder reguleringsparadigma voor verschillende stoffen te overwegen. Goulão benadrukte dat, hoewel economische belangen een rol kunnen spelen, de focus eerst en vooral moet liggen op gezondheid en op feiten gebaseerde besluitvorming.

Naar een verantwoorde regulering van cannabis

Luís Mendão, directeur van het GAT Burgerinitiatief, modereerde de discussies en benadrukte de inzet van de organisatie voor verantwoorde regulering op basis van kennis en gezondheidsbescherming. Hij herinnerde aan de steun van drie universiteitsrectoren voor cannabisregulering in een brief aan het Parlement.

PUBLICITE

Maria de Lurdes Rodrigues, rector van de ISCTE en voormalig minister van Onderwijs, sprak haar steun uit voor cannabisregulering en benadrukte het belang van het baseren van beleid op empirisch bewijs in plaats van persoonlijke meningen. Ze trok ook parallellen met alcohol en benadrukte de negatieve effecten van alcoholgebruik op gezondheid en gedrag.

Portugal is getuige van een belangrijke verschuiving in de benadering van cannabisregulering, met groeiende steun voor de legalisering van gebruik door volwassenen. Discussies binnen de Assemblee van de Republiek duiden op een bereidheid om op feiten gebaseerde benaderingen van cannabisbeleid te onderzoeken die prioriteit geven aan gezondheid en veiligheid, in het bijzonder onder jongeren.

Hoewel economische overwegingen op de agenda staan, blijft het hoofddoel het verminderen van de potentiële risico’s van cannabisgebruik, wat de verschuiving weerspiegelt in de internationale trends in de richting van regulering in plaats van verbod.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed