Connect with us

Na Genève zal ook Lausanne legaal cannabis verkopen

Gepubliceerd

on

Legale cannabisverkoop in Lausanne

Het proefproject van Lausanne voor de gereguleerde verkoop van recreatieve cannabis gaat zijn concrete fase in, met de opening van een verkooppunt in het stadscentrum tegen het einde van het jaar. Bijna 200 deelnemers hebben zich al ingeschreven voor het Cann-L project.

PUBLICITE

Na een serie van fases die in 2015 van start ging, nadert het gereguleerde cannabisproefprogramma van Lausanne zijn voltooiing met de opening van het laatste stukje van de puzzel: het verkooppunt. De gekozen locatie is de rue du Maupas 7, een strategisch gekozen adres omdat het gemakkelijk bereikbaar is. Het verkooppunt wordt momenteel voorbereid en zou tegen het einde van het jaar volledig bemand moeten zijn.

De producten die in de outlet worden aangeboden zijn afkomstig van een in Genève gevestigd bedrijf en omvatten wiet en hars. Deze producten zullen moeten voldoen aan de federale wetgeving, die het THC-gehalte beperkt tot maximaal 20%, en zullen alleen bedoeld zijn voor persoonlijke consumptie in privéruimtes.

Van de 2500 mensen die interesse hebben getoond in het project, komen er ongeveer 1800 in aanmerking om deel te nemen. Op 21 september waren 200 mensen benaderd en ingepland voor verplichte eerste gesprekken. Daarnaast zijn er 1.600 e-mails verstuurd voor verdere inschrijvingen. Het proces kan echter vertragingen en ‘knelpunten’ oplopen vanwege de tijd die nodig is voor de interviews en de beperkte voorraad cannabis die momenteel beschikbaar is.

Frank Zobel, adjunct-directeur van Addiction Switzerland, de organisatie die toezicht houdt op het wetenschappelijke aspect van het project, drong aan op een geleidelijke integratie van geïnteresseerden, met als doel een panel van 1200 deelnemers te bereiken. Voor de toekomst zijn er plannen om de bronnen van de koopwaar te diversifiëren, met twee of drie productielocaties als aanvulling op de huidige.

Het Lausanne project heeft niet alleen als doel om de ontwikkelingen op de zwarte markt te volgen, maar ook om de impact van cannabisverkoop zonder winstoogmerk op het consumentengedrag te beoordelen. Om dit te doen, wordt deelnemers gevraagd om elke zes maanden een vragenlijst in te vullen. Daarnaast wordt in een inleidend interview van 45 minuten het projectkader besproken en wordt bevestigd of de deelnemers in aanmerking komen, inclusief hun leeftijd, woonplaats in Lausanne en cannabisgebruik. Deelnemers krijgen een persoonlijke kaart die dient als bewijs van bezit en als bewijs van aankoop van cannabis in het geval van een politiecontrole.

PUBLICITE

Er zijn nog een aantal onbekenden over de impact van de proef, zoals de hoeveelheid die verkocht zal worden en het aantal deelnemers. De vereniging achter het project wil de prijzen competitief houden, rond de 9 tot 13 frank per gram, wat zou moeten overeenkomen met de prijzen op de zwarte markt, met een ‘premie’ voor kwaliteit.

In Zwitserland gebruikt ongeveer 4% van de volwassenen cannabis en in Lausanne gebruiken ongeveer 6.500 mensen cannabis, waarvan 1.500 dagelijks, goed voor een omzet van ongeveer negen miljoen euro. Het doel van het project is het terugdringen van de illegale markt en de overlast die deze veroorzaakt.

Het Cann-L project in Lausanne heeft een budget van CHF 1,7 miljoen en zal naar verwachting vier en een half jaar duren. Het kreeg afgelopen maart goedkeuring van het Federaal Bureau Volksgezondheid (FOPH). Andere Zwitserse steden, waaronder Basel en Zürich, zijn al begonnen met de gecontroleerde verkoop van cannabis in apotheken, en het kanton Geneve kondigde in december de opening aan van zijn cannabinotheek in Vernier.

Dan is het nog wachten op Berne, Biel en Luzern om hun legale cannabisexperimenten uit te rollen om de 5 proeven die nu op de lijst staan in de praktijk te brengen.

PUBLICITE

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed España

Newsweed is het eerste Franse medium voor legaal en wereldwijd cannabisnieuws - © Newsweed