Connect with us

President Biden verleent gratie aan duizenden mensen die zijn veroordeeld voor cannabisbezit

Gepubliceerd

on

President Biden verleent gratie aan cannabis

President Joe Biden gaf eind december een proclamatie uit om zijn cannabis clementie-initiatief uit te breiden. Het initiatief bouwt voort op de clementie-inspanningen van vorig jaar, die gericht waren op het aanpakken van raciale verschillen en het verzachten van de impact van een strafblad op het leven van individuen. Hoewel het initiatief prijzenswaardig is, wordt het kritisch bekeken vanwege de beperkingen en uitsluitingsclausules.

PUBLICITE

Context van deze amnestie

Het Cannabis Pardon Initiative van president Biden, oorspronkelijk gelanceerd in oktober 2022, is bedoeld om de negatieve effecten van cannabisveroordelingen op de toegang van individuen tot werk, huisvesting en onderwijs aan te pakken. De president benadrukte de noodzaak om de maatschappelijke gevolgen van de “mislukte aanpak” van de oorlog tegen drugs te corrigeren.

De heer Biden zei: “Strafbladen voor cannabisgebruik en -bezit hebben onnodige barrières opgeworpen […]. Te veel levens zijn op hun kop gezet door onze mislukte aanpak van cannabis. Het is tijd om die fouten recht te zetten.

De recente proclamatie breidt de reikwijdte van het pardon uit naar degenen die veroordeeld zijn voor het bezit van cannabis op federaal terrein, een aanzienlijke uitbreiding ten opzichte van het vorige initiatief. Het pardon geldt nu voor federale overtredingen en overtredingen begaan in Washington D.C. voor “eenvoudig bezit van marihuana, poging tot eenvoudig bezit van marihuana of gebruik van marihuana”, zelfs voor overtredingen begaan na het eerste pardon in oktober 2022.

Joe Biden zette ook de straffen om van 11 mensen die lange straffen uitzaten voor drugsgerelateerde misdrijven.

PUBLICITE

Het is echter cruciaal om op te merken dat bepaalde groepen uitgesloten blijven van het initiatief. Volgens Marijuana Moment, geldt het pardon niet voor niet-staatsburgers die illegaal in de VS aanwezig waren op het moment van de overtreding, degenen die betrokken waren bij cannabisdistributie of degenen die beschuldigd werden van rijden onder invloed van cannabis.

Bovendien heeft het initiatief niet geleid tot de vrijlating van gevangenen, waardoor er kritiek is op de doeltreffendheid ervan bij het aanpakken van systemische problemen. Hoewel presidentiële gratie een formeel pardon is, betekent het niet dat het strafblad wordt gewist, waardoor mensen eerder een verzegeld dan een gewist strafblad overhouden.

Oproep tot actie op staatsniveau

In zijn recente verklaring riep Joe Biden gouverneurs en lokale leiders op om soortgelijke actie te ondernemen tegen cannabisgerelateerde veroordelingen. De president herhaalde: “Net zoals niemand in de federale gevangenis zou moeten zitten enkel en alleen vanwege marihuanagebruik of -bezit, zou ook niemand om die reden in de lokale of staatsgevangenis moeten zitten.”

Hoewel het uitgebreide cannabis gratie-initiatief van president Biden een stap is in de richting van het aanpakken van de onrechtvaardigheden die gepaard gaan met veroordelingen voor cannabisbezit, is er nog werk aan de winkel. De beperkingen en uitsluitingen in gratieverlening benadrukken de complexiteit van de hervorming van het drugbeleid. Voorstanders van mensenrechten blijven oproepen tot verdergaande maatregelen, zoals federale legalisatie van medicinale cannabis en decriminalisatie, om te komen tot een meer alomvattende en rechtvaardige aanpak van cannabisovertredingen.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed España

Newsweed is het eerste Franse medium voor legaal en wereldwijd cannabisnieuws - © Newsweed