Connect with us

Marokkaanse persoonlijkheden in het hart van de internationale drugshandel?

Gepubliceerd

on

Drugshandel in Marokko
Volg ons op Facebook

De Marokkaanse pers is in rep en roer over een mogelijke internationale drugshandeloperatie waarbij ongeveer twintig mensen betrokken zijn, waaronder politieagenten, ambtenaren, directeuren van bedrijven, een notaris en een toerismepromotor.

PUBLICITE

De twee centrale figuren zijn Saïd Naciri, eigenaar en financier van Wydad Casablanca, Marokko’s grootste voetbalclub, en Abdenbi Bioui, een vooraanstaand bouw- en vastgoedondernemer. Beiden zijn lid van de Partij voor Authenticiteit en Moderniteit (PAM), een partij die nauw verbonden is met de politiek en het bedrijfsleven in Marokko en ook voorstander is van de legalisering van cannabis in het koninkrijk.

De aanklachten tegen de personen variëren van internationale drugshandel tot het vormen van een criminele bende, witwassen van geld, verduistering en vervalsing van officiële documenten. De zaak komt voort uit de onthullingen van een drugshandelaar die bekend staat als “de Malinees” of “de Pablo Escobar van de Sahara”, die momenteel een gevangenisstraf uitzit en die Naciri en Bioui heeft betrokken bij grootschalige cannabishandel vanaf 2010.

De handelaar beweert dat zijn vermeende medeplichtigen beslag legden op zijn bezittingen in Marokko toen hij in 2015 in de gevangenis belandde, waaronder eigendommen in Casablanca. Zijn tweede arrestatie in 2019, in verband met een zending van 40 ton cannabis, maakte korte metten met de zaak. Naciri en Bioui werden vervolgens gearresteerd en zitten sinds 22 december in voorarrest.

PUBLICITE

Ondanks de ernstige beschuldigingen ontkent de advocaat van Naciri elke link met internationale drugshandel of het witwassen van geld en beweert dat Naciri slechts persoonlijke hulp verleende aan een kennis. Naciri en Bioui, beiden lid van de WFP, hebben vrijwillig hun lidmaatschap van de partij opgeschort en de WFP heeft benadrukt dat de partij geen bescherming biedt tegen de wet.

Deze zaak voegt zich bij een groeiende trend van onderzoeken en veroordelingen tegen gekozen vertegenwoordigers in Marokko, met ten minste zes leden die momenteel in de gevangenis zitten van de 395 leden van het Huis van Afgevaardigden. De situatie wordt gezien als emblematisch voor een breder probleem waarbij politieke partijen prioriteit geven aan het verkrijgen van stemmen van notabelen, wat leidt tot dubieuze praktijken. De gerechtelijke procedures tegen Naciri en Bioui zullen naar verwachting worden voortgezet met de eerste verhoorsessie gepland voor 25 januari, wat een groot politiek en juridisch drama belooft voor 2024.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed