Connect with us

Sloveense kiezers stemmen in met (niet-bindend) referendum over legalisering cannabis

Gepubliceerd

on

Referendum over cannabis in Slovenië
Volg ons op Facebook

Zal Slovenië cannabis legaliseren? In ieder geval hebben de kiezers zich in die richting uitgesproken in een referendum over de teelt en het bezit van cannabis voor medische doeleinden en beperkt persoonlijk gebruik.

PUBLICITE

Publieke goedkeuring van cannabismaatregelen

Sloveense kiezers spraken hun steun uit voor cannabisgerelateerde hervormingen via twee afzonderlijke vragen in de verkiezingen van zondag. Deze maatregelen werden in april op het stembiljet geplaatst door de Sloveense Nationale Vergadering.

De eerste maatregel vroeg of de Republiek Slovenië de teelt en verwerking van cannabis voor medische doeleinden moet toestaan. Deze maatregel kreeg overweldigende steun en werd aangenomen met een marge van 67% tegen 33%. De tweede maatregel, over de vraag of Slovenië de teelt en het bezit van cannabis voor beperkt persoonlijk gebruik moet toestaan, werd goedgekeurd met een kleinere marge van 52% tegen 48%.

Hoewel de verkoop en het gebruik van medicinale cannabis al legaal is in Slovenië, blijft het kweken ervan verboden. De recente stemming is ‘slechts’ adviserend en niet wettelijk bindend. Wetgevers zijn dus niet verplicht om er gevolg aan te geven. De verschillende belanghebbenden hopen echter dat het een belangrijke invloed zal hebben op toekomstige wetgeving. De overweldigende publieke steun voor deze maatregelen duidt in ieder geval op een verschuiving in de publieke opinie en kan de weg vrijmaken voor wetswijzigingen die in lijn zijn met de voorkeuren van de kiezers.

Europese trend

De recente stemming in Slovenië maakt deel uit van een bredere trend van cannabishervorming in Europa. Zo is bijvoorbeeldDuitsland onlangs begonnen met het implementeren van wetgeving voor cannabislegalisering.

PUBLICITE

In buurland Italië werden pogingen om het cannabis- en psychedelica-beleid te hervormen in 2022 gedwarsboomd door het hoogste gerechtshof van het land. Er ontstaat echter steeds meer steun voor een meer op cannabis gerichte maatregel die de thuisteelt van vier planten, de oprichting van cannabisclubs en de opheffing van straffen voor gebruikers zou toestaan.

Malta haalde ook de krantenkoppen door het eerste Europese land te worden dat cannabis legaliseert, met de ondertekening door de president van een hervormingswet in 2021. Deze historische beslissing heeft een precedent geschapen voor andere landen in de regio die soortgelijke hervormingen overwegen, met name rond Cannabisclubs.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed