Connect with us

Thailand en het recreatief gebruik van cannabis: welke richting gaat het land uit?

Gepubliceerd

on

Recreatief gebruik van cannabis in Thailand
Volg ons op Facebook

We hebben het met eigen ogen gezien: de decriminalisering van cannabis in Thailand heeft de deur geopend naar een Wild West van cannabiswinkels, in goede en slechte tijden. De huidige regelgeving stelt weinig grenzen aan de cannabishandel: minderjarigen zijn verboden en er mogen geen extracten worden verkocht die meer dan 0,2% THC bevatten. Voor de rest is er in sommige delen van de stad elke 300 meter wel een wietwinkel te vinden.

PUBLICITE

Gaat Thailand dan echt een einde maken aan het recreatieve gebruik van cannabis? Met het risico om met woorden te spelen, technisch gezien niet. De huidige wet heeft alleen het gebruik van cannabis gedecriminaliseerd en het bezit en de consumptie ervan voor medische doeleinden toegestaan. Recreatief gebruik is dus nog steeds niet toegestaan, ook al is er in de praktijk geen officieel onderscheid tussen de verschillende vormen van gebruik. Waar gaat Thailand naartoe?

Waarschijnlijk in de richting van “medische” regulering.

Het laatste nieuws is dat deze week tijdens de wekelijkse regeringsvergadering een bijgewerkte versie van de cannabis- en hennepwet zal worden voorgesteld. Het herziene wetsvoorstel behoudt een belangrijk punt, namelijk dat cannabis alleen mag worden gebruikt voor medische doeleinden, maar maakt ook duidelijk dat recreatief gebruik niet wordt toegestaan.

Minister van Volksgezondheid Cholnan Srikaew heeft eerder gezegd dat voor het consumeren van cannabis waarschijnlijk toestemming van een arts nodig is – die, volgens het bewijs dat we ter plaatse hebben verzameld, waarschijnlijk gemakkelijk te krijgen zal zijn – en dat het wetsvoorstel heel duidelijk zal zijn over hoe de plant gebruikt moet worden voor medische doeleinden en welke delen van de cannabisplant gebruikt mogen worden en in welke hoeveelheden.

PUBLICITE

De regering moet nog verduidelijken wat er gaat gebeuren met de duizenden bedrijven die zijn ontstaan in het juridische vacuüm dat is ontstaan sinds cannabis in 2022 van de lijst van gecontroleerde drugs werd gehaald.

De Bhumjaithai-partij, die ook deel uitmaakt van de huidige coalitieregering, heeft zich al eerder sterk gemaakt voor de liberalisering van cannabis, maar haar wetsvoorstel om de plant te reguleren werd vorig jaar, toen de vorige regering aan de macht was, niet aangenomen.

Volgens het nieuwe wetsvoorstel moeten alle cannabisplantages een vergunning krijgen van de autoriteiten en geavanceerde landbouwpraktijken toepassen om ervoor te zorgen dat de planten van medische kwaliteit zijn. Het is onwaarschijnlijk dat thuisplantages, zoals voorgestaan door Bhumjaithai, zullen blijven bestaan.

Ondertussen wachten veel apotheken die cannabisproducten verkopen voor medische en recreatieve doeleinden met spanning af wat er met hun toekomst gebeurt. Naar schatting zijn er meer dan 7.000 cannabiswinkels in het land.

PUBLICITE

Waarom deze verandering?
Naast de overvloed aan bedrijven en de totale groei van de lokale industrie, hebben veel belanghebbenden vraagtekens gezet bij de gevolgen van het gebrek aan regulering voor de openbare veiligheid en gezondheid. En het is waar dat de producten die vandaag de dag op de markt worden gebracht niet getest zijn, voor een niet onaanzienlijk deel afkomstig zijn van import en net zo vrij worden verkocht als elektronische sigaretten, die op hun beurt volledig verboden zijn in Thailand.

De behoefte aan regelgeving om toezicht te houden op de industrie is daarom gemakkelijk te begrijpen. Een niet minder belangrijke kwestie is het beeld dat het Koninkrijk afgeeft aan buurlanden die nog steeds trots zijn op hun verbodsbeleid. Terwijl medisch gebruik voor hen geen problemen oplevert, is recreatief gebruik nog ver weg. Voor Thailand is het daarom ook een kwestie van het kalmeren van de relaties met de buurlanden door middel van “medische” regulering.

Net zoals prostitutie in Thailand al 1960 jaar verboden is, zou het gebruik van cannabis net zo goed ‘medisch’ kunnen blijven.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed