Connect with us

5 jaar cannabislegalisering in Canada: wat is er bereikt?

Gepubliceerd

on

Legale cannabis in Canada
Volg ons op Facebook

De legalisering van cannabis in Canada viert zijn 5e verjaardag. Het was een netelige kwestie tijdens de eerste ambtstermijn van Justin Trudeau en is niet ter discussie gesteld door de federale regering, maar het heeft wel de nodige zorgen met zich meegebracht voor de betrokken bedrijven, evenals nieuwe gezondheids- en sociale kwesties. Wat is de balans van deze 5 jaar legale cannabis?

PUBLICITE

Samenleving: veranderende houding en uitdagingen

In de eerste helft van 2023 was meer dan 70% van de in Canada geconsumeerde cannabis afkomstig van legale bronnen, een aanzienlijke stijging van de 22% die werd geregistreerd in het vierde kwartaal van 2018, net na de legalisatie.

De legalisering van cannabis heeft het stigma dat met cannabis wordt geassocieerd dus aanzienlijk verminderd, zonder dat het een wake-up call is voor de consumptie ervan. Consumptie blijft het meest voorkomen in de leeftijdsgroep 18-24 jaar. Rapporten van Statistics Canada geven aan dat het gebruik onder 15-17-jarigen ook niet is toegenomen sinds de legalisatie, wat een van de grootste zorgen was van de tegenstanders van legalisatie. En de gemiddelde leeftijd van initiatie is in de loop der tijd ook licht gestegen.

De provincies zijn echter niet op dezelfde voet. In Manitoba en Quebec is het bijvoorbeeld altijd illegaal om thuis cannabis te kweken voor niet-medische doeleinden. Het gebrek aan diversiteit in legale producten in Quebec – bijvoorbeeld op het gebied van gezoete edibles of de nog steeds verboden vape pen – laat veel consumenten ontevreden achter en geeft deze productcategorie over aan de illegale markt.

Justitie: daling in cannabis gerelateerde zaken

Het aantal cannabisgerelateerde rechtszaken is mechanisch gedaald met 73% voor vrouwen en 83% voor mannen. Cannabisgerelateerde overtredingen die door de politie zijn gemeld, zijn gedaald van 99 per 100.000 inwoners in 2018, het jaar van de legalisatie, naar 28 per 100.000 inwoners vijf jaar later.

PUBLICITE

Gezondheid: gemengde resultaten

Hoewel de legalisering van cannabis nieuwe deuren heeft geopend voor recreatieve consumenten, heeft het ook bezorgdheid over de gezondheid opgeroepen.

Een onderzoek in Ontario en Alberta meldde een zorgwekkende toename van 20% van het aantal gevallen van cannabisgerelateerde vergiftiging en aandoeningen. Een ander onderzoek in Ontario vond een dertienvoudige toename van het aantal spoedeisende hulp opnames als gevolg van cannabinoid hyperemesis syndrome, vaak veroorzaakt door zwaar en herhaaldelijk gebruik.

Het aantal zwangere vrouwen dat hun foetussen blootstelt aan cannabis tijdens de zwangerschap is verdubbeld en het aantal ziekenhuisbezoeken voor kinderen die cannabis hebben ingenomen is verdrievoudigd. Daarnaast is de incidentie van slachtoffers van auto-ongelukken met THC in hun bloed verdubbeld, van 3,8% naar 8,6%.

De consensus is dat er meer preventie en voorlichting nodig is om deze gezondheidsgerelateerde uitdagingen effectief aan te pakken.

PUBLICITE

Wettelijke toegang en handel: economische impact en uitdagingen voor de industrie

Vanuit economisch perspectief is de Canadese federale overheid de belangrijkste begunstigde van de cannabislegalisering. De legale cannabisindustrie heeft sinds de legalisatie naar schatting €30 miljard bijgedragen aan het Canadese bruto binnenlands product, waarbij de recreatieve markt jaarlijks ongeveer €3 miljard omzet.

Toch hebben cannabisbedrijven moeite om winstgevend te zijn. Slechts ongeveer 20% van de cannabistelers heeft momenteel een positieve cashflow, wat de economische moeilijkheden van de sector weerspiegelt. Hoewel legale toegang tot cannabis wijdverspreid is, is het commerciële cannabislandschap niet zonder uitdagingen.

In bulk:

  • Overregulering van de cannabisindustrie beperkt producten, leidt tot hogere regelgevingskosten en biedt beperkte reclamemogelijkheden voor bedrijven
  • Hoge belastingen op cannabisbedrijven vreten aan de marges. Verschillende bedrijfsbewegingen pleiten voor een redelijke belasting
  • Tegenstaande het federale wettelijke kader van Canada, is de export van recreatieve cannabisproducten momenteel verboden, wat een impact heeft op het potentieel van de industrie voor wereldwijde expansie

Nu Canada vijf jaar cannabislegalisering viert, staat de regelgeving in het teken van successen en nieuwe uitdagingen. Het heeft in elk geval een groeiend aantal landen geïnspireerd die sindsdien enkele stappen vooruit hebben gezet: Malta en Duitsland voor legalisatie rond Cannabisclubs, Luxemburg voor zelfteelt, Thailand voor een zeer brede decriminalisatie en Zwitserland voor experimenten met legalisatie per stad. Is dit het begin van een domino-effect?

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed