Connect with us

Bern begint deze herfst met de legale verkoop van cannabis. Genève krijgt ook een vergunning.

Gepubliceerd

on

De Zwitserse stad Bern voegt zich bij Basel, Zürich, Lausanne en Geneve voor de legale distributie van cannabis vanaf deze herfst.

PUBLICITE

Het Bernse proefproject voor de gereguleerde verkoop van cannabis in apotheken, SCRIPT genaamd voor Safer Cannabis – Research In Pharmacies randomized controlled Trial, is zojuist goedgekeurd door het Zwitserse Federale Bureau voor Volksgezondheid (FOPH) en de Kantonnale Ethische Commissie en de Ethische Commissie voor Noordwest- en Centraal-Zwitserland.

Het hoofddoel is het beoordelen van de gezondheids- en sociale effecten van “strikt gereguleerde, non-profit verkoop van cannabis in apotheken”. Om dit te bereiken zal het onderzoek worden gemonitord door de universiteiten van Bern en Luzern. Het zal 3 jaar duren, van oktober 2023 tot april 2026.

Het zal worden uitgevoerd in de steden Bern, Biel en Luzern en zal “waarschijnlijk in de herfst” beginnen. Het onderzoek wil 1.091 deelnemers werven, waarvan ongeveer 600 in de bondsstad.

Alleen mensen die al cannabis voor recreatieve doeleinden gebruiken en minstens 18 jaar oud zijn, mogen deelnemen aan het onderzoek. Slechts de helft van de deelnemers mag de eerste zes maanden cannabisproducten kopen.

PUBLICITE

De effecten van legalisatie meten

Reto Auer, hoofd van de SCRIPT-studie aan de Universiteit van Bern: “Het doel van de studie is om de gezondheids- en sociale effecten te testen van streng gereguleerde, non-profit verkoop van cannabis in apotheken.”

Deelnemers aan het onderzoek kunnen in geselecteerde apotheken cannabisproducten kopen die speciaal voor het onderzoek zijn gemaakt. De apotheken dekken hun onkosten uit de opbrengst van de verkoop en doen dit zonder winstoogmerk.

Het doel van de studie is het testen van een regelgevend systeem dat gericht is op een strikte controle van vraag en aanbod, terwijl risicobeperkende maatregelen mogelijk blijven. Er mag bijvoorbeeld geen reclame worden gemaakt en de producten worden verkocht in neutrale, gestandaardiseerde verpakkingen.

Reto Auer legt uit: “Deze elementen zouden producten minder aantrekkelijk moeten maken, vooral voor jongeren. We kennen de effectiviteit van deze maatregelen op het gebied van rookpreventie”, voordat we eraan toevoegen: “het doel van onze studie is daarom niet simpelweg om cannabis te legaliseren, maar om risicobeperkende maatregelen te testen om de problemen die worden veroorzaakt door een verbod en de illegale markt aan te pakken en tegelijkertijd vraag en aanbod van deze producten te beheersen”.

PUBLICITE

De studie moet gegevens opleveren voor mogelijke toekomstige regulering van cannabis op federaal niveau, gericht op het bevorderen van de volksgezondheid en sociale veiligheid.

Geneva krijgt vergunning

Een proefproject voor de gereguleerde verkoop van cannabis in Genève heeft ook toestemming gekregen van het Federale Bureau voor Volksgezondheid.

Het groene licht “erkent het nauwgezette voorbereidende werk van de verschillende partners”: het kanton, de gemeente Vernier, gelegen op slechts enkele kilometers van de Franse grens en waar het verkooppunt zal worden opgezet, de vereniging Carrefour Verslavingen en de andere leden van de vereniging ChanGE, die toezicht zal houden op de proef. De wetenschappelijke evaluatie van het project zal worden uitgevoerd door de afdeling verslavingszorg van de Universitaire Ziekenhuizen van Genève en de afdeling Sociologie van de universiteit.

De openingsdatum van het verkooppunt, La Cannabinothèque genaamd, is afhankelijk van de start van de cannabisproductie en de tijd die nodig is om de cannabis te kweken en klaar te maken. Deze datum is nog niet bekend, net als de datum vanaf wanneer mensen die willen deelnemen aan de proef zich kunnen melden. De proef zal drie jaar lopen met ongeveer 1000 deelnemers.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed España

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed