Connect with us

Legalisering van cannabis in Colombia goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden

Gepubliceerd

on

Het plan om cannabis in Colombia te legaliseren is officieel aangenomen door het Huis van Afgevaardigden van het land en moet nu worden voorgelegd aan de Senaat om de laatste twee hindernissen te nemen voordat het uiteindelijk naar de president kan worden gestuurd.

PUBLICITE

Na een nipte stemming vorige maand namen de wetgevers het wetsvoorstel dinsdag opnieuw in behandeling en keurden het in het zesde van de acht vereiste debatten goed met 98 tegen 57 stemmen. Het wetsvoorstel moet nu naar een Senaatscommissie en vervolgens worden goedgekeurd door de Senaat om te worden ondertekend als wet.

Colombia is “klaar om een stap voorwaarts te zetten naar een nieuw drugbeleid dat het mislukte paradigma van het verbod loslaat en de weg vrijmaakt voor een beleid dat geleid wordt door de richtlijnen van de volksgezondheid, de preventie van gebruik en de garantie van burgerrechten”, zei de auteur van het wetsvoorstel, afgevaardigde Juan Carlos Losada Vargas van de Liberale Partij.

“In dit stadium is het een kwestie van politieke wil”, zei hij. “Elke stem is doorslaggevend.”

Vorig jaar namen het Huis en de Senaat verschillende versies aan van de legalisatiewetgeving, en de twee organen besloten in december om de wetsvoorstellen identiek te maken. De Senaat keurde die maand met een overweldigende meerderheid zijn versie van het wetsvoorstel goed, na de initiële goedkeuring van het Huis.

PUBLICITE

Als een voorgestelde grondwetswijziging moet het voorstel tweemaal, in verschillende kalenderjaren, het volledige wetgevingsproces in elke kamer doorlopen om wet te worden.

Het wetsvoorstel voor legalisering ondersteunt “het recht op vrije ontwikkeling van de persoonlijkheid, waardoor burgers kunnen beslissen over de consumptie van cannabis binnen een gereguleerd wettelijk kader”. Het zou ook de “willekeurige, discriminerende of ongelijke behandeling van mensen die cannabis gebruiken” verminderen.

Het roept ook op tot publieke voorlichtingscampagnes en de promotie van drugsbehandelingsdiensten.

Tijdens een openbare hoorzitting in de Senaat vorig jaar zei de Minister van Justitie, Néstor Osuna, dat Colombia het slachtoffer was van “een mislukte oorlog die 50 jaar geleden werd bedacht en die ons, door absurd prohibitionisme, veel bloed, gewapende conflicten, maffia’s en misdaad heeft opgeleverd”.

Het Huis van Afgevaardigden gaf vorig jaar zijn eerste goedkeuring aan het legaliseringsproject. Het hoofd van het ministerie van Binnenlandse Zaken sprak zich toen ook uit voor het hervormingsvoorstel. De stemming kwam kort nadat een congrescommissie de maatregel en een ander legaliseringswetsvoorstel had goedgekeurd.

President Gustavo Petro, een progressieve president die zich sinds zijn inauguratie in augustus sterk maakt voor een internationaal einde aan de criminalisering van drugs, heeft gesproken over de mogelijke voordelen van het legaliseren van cannabis.

Vorig jaar hield de president een toespraak op een bijeenkomst van de Verenigde Naties (VN), waarin hij er bij de lidstaten op aandrong om hun aanpak van het drugsbeleid radicaal te veranderen en een einde te maken aan het verbod.

De heer Petro opperde ook de mogelijkheid om cannabis in Colombia te legaliseren om de invloed van de illegale markt te verminderen. Hij gaf ook aan dat deze beleidswijziging gevolgd zou moeten worden door de vrijlating van diegenen die momenteel opgesloten zitten voor het bezit van cannabis.

Hij sprak over het economisch potentieel van een legale cannabisindustrie, waarbij kleine steden in de Andes, Corinto en Miranda zouden kunnen profiteren van legale cannabisteelt, mogelijk zonder dat daar een vergunning voor nodig is.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed