Connect with us

Cannabis blijft het (illegale) middel bij uitstek in Europa

Gepubliceerd

on

Cannabisgebruik in Europa
Volg ons op Facebook

Het European Drugs Report 2024, gepubliceerd door het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EMCDDA), geeft een overzicht van drugsgebruikspatronen en -trends in heel Europa, gebaseerd op gegevens uit 2023. Het rapport belicht belangrijke bevindingen over het gebruik van verschillende illegale stoffen, met speciale aandacht voor cannabis, het meest gebruikte middel in de regio.

PUBLICITE

Cannabisgebruik en trends

Cannabis blijft de meest gebruikte illegale stof in Europa, met 22,8 miljoen volwassenen (8% van de bevolking van 15-64 jaar) die het in het afgelopen jaar hebben gebruikt. De cijfers voor levenslang gebruik zijn zelfs nog hoger: 85,4 miljoen mensen (29,9%) hebben ooit cannabis gebruikt. Het niveau van cannabisgebruik varieert aanzienlijk van land tot land, wat verschillende nationale trends en beleidsmaatregelen weerspiegelt, en een continuïteit met voorgaande jaren.

De Europese cannabismarkt ondergaat aanzienlijke veranderingen, gekenmerkt door een hoge mate van beschikbaarheid en veranderende smokkelroutes. In 2022 registreerde Spanje een significante daling in inbeslagnames van cannabishars, waarschijnlijk als gevolg van de aanpassing van aanvoerroutes aan de anti-smokkel maatregelen. Desondanks blijft Spanje een cruciaal doorvoer- en productiegebied voor cannabis in Europa, goed voor een aanzienlijk deel van de inbeslagnames. In 2023 namen de Spaanse autoriteiten 22 ton cannabishars in beslag, verborgen in nepverpakkingen van tomaten, wat de voortdurende uitdagingen van het onderscheppen van cannabishandel onderstreept.

Cannabis prevalentie in Europa

Cannabis prevalentie in Europa

Andere illegale drugs

Naast cannabis geeft het rapport gedetailleerde informatie over het gebruik van andere illegale stoffen. Cocaïne, de op één na meest gebruikte drug, werd het afgelopen jaar door 4 miljoen mensen (1,4%) gebruikt, en 15,4 miljoen mensen (5,4%) hebben het in hun leven gebruikt. MDMA (ecstasy) werd gebruikt door 2,9 miljoen mensen (1%) en 12,3 miljoen mensen (4,3%) hebben het in hun leven gebruikt. De amfetaminen werden vorig jaar gebruikt door 2,3 miljoen volwassenen (0,8%), met een prevalentie van 10,3 miljoen (3,6%) in hun leven.

Heroïne en andere synthetische opioïden worden weliswaar minder vaak gebruikt, maar vormen wel een belangrijk probleem voor de volksgezondheid. Er zijn ongeveer 860.000 risicovolle gebruikers gemeld en in 2022 kregen 513.000 mensen een opiaatsubstitutietherapie. Heroïne en synthetische opioïden waren betrokken bij 74% van de sterfgevallen door overdoses, wat de ernstige risico’s van het gebruik ervan benadrukt.

PUBLICITE

Cannabismarkt en politieke veranderingen

De cannabismarkt in Europa is divers, met zowel wiet als hars op grote schaal beschikbaar. De potentie van cannabishars is toegenomen, met een gemiddeld THC-gehalte van net onder de 25%. Cannabiskruid daarentegen is relatief stabiel gebleven, met een THC-niveau van rond de 10%. De markt kent ook een verscheidenheid aan nieuwe producten, waaronder extracten en edibles.

Recente trends wijzen erop dat de routes voor cannabishandel diverser worden, met inbeslagnames in plaatsen zoals de haven van Antwerpen, België, waaruit blijkt dat cannabishars afkomstig is uit Pakistan. Deze diversificatie bemoeilijkt de interdictie-inspanningen en suggereert dat de Europese cannabismarkt complexer wordt.

Beleidsreacties en wijzigingen in regelgeving

Europese landen kiezen voor steeds meer verschillende benaderingen van cannabisregulering. Malta, Luxemburg en Duitsland hebben wetgeving ingevoerd die thuisteelt en privégebruik van cannabis toestaat, waarbij ook cannabisteeltclubs zonder winstoogmerk zijn toegestaan.

De Tsjechische Republiek is van plan een gereguleerd en belast distributiesysteem in te voeren. Niet-EU-landen zoals Zwitserland voeren proeven uit met verkoop en distributie, en Nederland test een gesloten cannabistoevoerketen om het probleem op te lossen van “coffeeshops” die bevoorraad worden door de illegale markt.

PUBLICITE

De beleidswijzigingen weerspiegelen het voortdurende debat over de beste regelgevende benadering van cannabisgebruik, waarbij een evenwicht wordt gezocht tussen bezorgdheid over de volksgezondheid en inspanningen om de illegale markt te controleren. Het European Report on Drugs specificeert de noodzaak van verder onderzoek naar de mogelijke schade die gepaard gaat met verschillende manieren van cannabisgebruik en de implicaties voor beleid en praktijk.

Prevalentie en gebruikspatronen

Cannabisgebruik onder jonge Europeanen (15-34 jaar) blijft hoog, met 15,1 miljoen (15%) die melden het afgelopen jaar cannabis te hebben gebruikt. Van de 15-24-jarigen heeft 18,6% (8,8 miljoen) het afgelopen jaar cannabis gebruikt en 9,7% (4,6 miljoen) de afgelopen maand. Dagelijks of bijna dagelijks gebruik werd gemeld door 1,3% (3,7 miljoen) van de volwassenen, waarbij de meerderheid van de gebruikers mannen onder de 35 jaar waren.

Nationale trends in cannabisgebruik laten gemengde resultaten zien. Sommige landen melden hogere gebruikscijfers, andere zijn stabiel en in enkele landen is het gebruik sinds de laatste onderzoeken gedaald.

Het onderzoek kan worden bekeken op de EMCDDA-website.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed