Connect with us

Cannabis is volgens het EWdd nog steeds de meest gebruikte illegale drug in Europa

Gepubliceerd

on

Europees verslag over drugs

Eind vorige week publiceerde het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EWDD) zijn jaarverslag over drugs in Europa, waarin een overzicht wordt gegeven van de belangrijkste trends in drugsgebruik in de EU.

PUBLICITE

Volgens de bevindingen van dit verslag blijft cannabis de meest gebruikte illegale drug in Europa, met naar schatting ongeveer 8% (22,6 miljoen) van de Europese volwassenen (15-64 jaar) die het in het afgelopen jaar hebben gebruikt. Naar schatting gebruikt ongeveer 1,3% van de volwassenen in de EU (3,7 miljoen mensen) het dagelijks of bijna dagelijks.

Cannabisvangsten hebben ook het hoogste niveau in tien jaar bereikt en vertegenwoordigen een aanzienlijk deel van alle drugsvangsten in de EU.

In 2021 werd 816 ton cannabishars in beslag genomen, samen met 256 ton cannabiskruid, wat aangeeft dat cannabis op grote schaal beschikbaar is op het continent.

Tegelijkertijd werden in de EU in 2021 ongeveer 566 000 overtredingen gemeld met betrekking tot het gebruik of bezit van cannabis (een stijging van 10 000 ten opzichte van de cijfers voor 2020), evenals 100 000 overtredingen met betrekking tot de levering.

PUBLICITE

Spanje is goed voor 66% van het aantal inbeslagnames van cannabis in de EU en iets minder dan driekwart (74%) van alle inbeslagnames van cannabisplanten in de EU, naar gewicht.

De omvang van cannabisgebruik in Europa

Het rapport presenteert ook de prevalentie van cannabisgebruik en consumptiepatronen in Europa.

De landen met de hoogste prevalentie van cannabisgebruik zijn: Tsjechië (11,1%), Spanje (10,6%), Frankrijk (10,6%), Nederland (10,4%), Kroatië (10,2%) en Italië (10,2%), gevolgd door Duitsland (8,8%) en Finland (8,2%).

Als we specifiek kijken naar cannabisgebruik onder jongvolwassenen, hebben naar schatting 15,3 miljoen mensen tussen 15 en 34 jaar vorig jaar cannabis gebruikt, waarbij mannen over het algemeen twee keer zo vaak aangaven cannabis te hebben gebruikt als vrouwen.

PUBLICITE

Van de 15-24-jarigen hebben naar schatting 8,6 miljoen (18,2%) het afgelopen jaar cannabis gebruikt en 4,5 miljoen (9,6%) de afgelopen maand.

Als we kijken naar de prevalentie van gebruik onder de jongste leeftijdsgroep (15-34), is Tsjechië ook het land met de hoogste prevalentie van gebruik (22,9%), gevolgd door Italië (20,9%), Kroatië (20,3%), Frankrijk (19,2%), Nederland (19,2%) en Spanje (19,1%).

Cannabis en de invloed ervan op de volksgezondheid

Cannabis zou de oorzaak zijn van bijna een derde van de opnames voor drugsbehandeling in Europa. Naar schatting 97.000 mensen zullen in 2021 een vorm van drugsbehandeling ondergaan voor problemen gerelateerd aan cannabisgebruik. Van deze mensen is 83% man en slechts 17% vrouw, en iets meer dan de helft zegt dagelijks cannabis te gebruiken.

Het rapport stelt dat er behoefte is aan een beter “begrip van de soorten problemen die cannabisgebruikers ervaren, evenals de verwijspaden en behandelingsopties die beschikbaar zijn voor mensen met cannabisgerelateerde problemen”.

Er wordt ook gewezen op de uitdagingen van “nieuwe cannabisproducten”, die synthetische cannabinoïden en hoge THC-niveaus kunnen bevatten, evenals hexahydrocannabinol (HHC), de eerste halfsynthetische cannabinoïde die in de EU is gemeld en die is geïdentificeerd in twee derde van de lidstaten.

Nieuw beleid en vooruitgang op weg naar hervorming

De bevindingen komen op het moment dat vijf EU-lidstaten (Tsjechië, Duitsland, Luxemburg, Malta en Nederland) en Zwitserland nieuwe benaderingen introduceren, of van plan zijn te introduceren, om het aanbod van recreatieve cannabis te reguleren.

Deze veranderingen “onderstrepen de noodzaak om te investeren in monitoring en evaluatie om de impact ervan op de volksgezondheid en veiligheid volledig te begrijpen”, zegt het EWdd in een persbericht ter gelegenheid van de lancering van het rapport.

Malta schreef in 2021 geschiedenis door het eerste EU-land te worden dat cannabis legaliseert voor recreatief gebruik door volwassenen. Volgens de wet mogen volwassenen tot 7g cannabis bij zich hebben en 4 planten kweken voor persoonlijk gebruik.

Vorige week zei Karen Mamo, hoofd van beleid, onderzoek en schadebeperking en lid van de Responsible Use of Cannabis Authority (RUCA), in een gesprek met lokale media dat wijzigingen in de wet om “verantwoord gebruik van cannabis” binnen bepaalde grenzen toe te staan, cannabisgebruik niet hebben genormaliseerd en mensen niet hebben aangemoedigd om de drug te gaan gebruiken.

Net als Malta proberen steeds meer Europese landen over te stappen van criminalisering naar een volksgezondheidsaanpak van het drugsbeleid. Er is steeds meer bewijs dat bestraffend beleid niet effectief is in het voorkomen van drugsgebruik en zelfs het risico op schade verergert.

Dan zijn er nog de economische voordelen die een gereguleerde cannabismarkt met zich mee zou kunnen brengen. Met 22,6 miljoen consumenten schatte een vorig jaar gepubliceerd rapport van analisten van Prohibition Partners dat de Europese cannabismarkt wel €11,6 miljard waard zou kunnen zijn.

Stephen Murphy, medeoprichter en managing director van Prohibition Partners, waarschuwde dat de illegale markt “profiteert” van de sterke vraag naar cannabis in Europa en consumenten zou kunnen blootstellen aan verhoogde risico’s.

“Het EMCDDA heeft altijd solide onderzoek gedaan naar drugsgebruik, in het bijzonder cannabis, maar het gebrek aan integratie met andere overheidsinstanties in de EU heeft ervoor gezorgd dat de meeste van deze gegevens hebben geleid tot weinig of geen actie,” vertelde hij aan Cannabis Health.

“De toename van het aantal vervolgingen gaat ook gepaard met een aanzienlijke verschuiving bij politiekorpsen in heel Europa, die een liberalere benadering van cannabis hebben aangenomen en hun middelen liever reserveren voor zware criminaliteit en politiezaken.”

“Het rapport laat duidelijk zien dat de groeiende vraag naar cannabis onder Europeanen wordt uitgebuit door de illegale markt, waardoor de risico’s voor consumenten toenemen.”

Hij voegde eraan toe: “Wat in zekere zin positief is, is de toename van het aantal gebruikers dat een behandeling zoekt voor drugsmisbruik, hoewel het duidelijk is dat hier meer onderzoek naar nodig is. Het huidige drugsbeleid heeft er echter voor gezorgd dat er giftige toeleveringsketens zijn ontstaan die de behoefte aan behandeling verergeren.”

Voor meer informatie over het Europese rapport over drugs, klik hier.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed