Connect with us

Inleiding tot cannabis

Wat is industriële hennep?

Industriële hennep

Frankrijk is Europa’s grootste producent en exporteur van hennep, met 50% van de markt. Toch zijn de toepassingen van hennep nog steeds weinig bekend bij het grote publiek en worden ze soms verward met die van de psychotrope tegenhanger, cannabis.

PUBLICITE

Wat is hennep?
Laten we beginnen met de definitie van hennep, de bron van veel verwarring.

Hennep, een Franse naam die is afgeleid van het Latijnse Cannabis sativa L. (“gekweekte hennep”, waarbij de L staat voor “volgens Linnaeus”, de botanicus die de plant voor het eerst karakteriseerde in de 18e eeuw), is een tweezaadlobbige plant met bloemblaadjes uit de orde Urticales, Cannabaceae familie.

Dit eenjarige kruid, dat tot 5 m hoog kan worden, komt veel voor op breedtegraden op het Franse vasteland en overzee en is voornamelijk tweehuizig, met slanke, slanke mannelijke planten, en is soms eenhuizig of hermafrodiet. Vrouwelijke planten zijn over het algemeen meer vertakt. Het is echter pas wanneer de toppen (algemeen bekend als “bloemen”) zich vormen dat we in staat zijn om het geslacht van de plant te bepalen als het tweehuizig is, of dat het hermafrodiet of eenhuizig is.

Hennep en cannabis

Botanisch gezien verwijzen hennep en “Cannabis” naar dezelfde plant. Wat algemeen bekend staat als hennep of industriële hennep vertegenwoordigt een subcategorie van Cannabis sativa L. planten die geen merkbaar euforisch karakter vertonen en waarvan de cultivars daarom een onbeduidende hoeveelheid THC bevatten. Deze subcategorie is wetenschappelijk geïdentificeerd als een hennepvezeltype onderscheid van twee andere typen.

PUBLICITE

In Frankrijk verwijst de term “industriële hennep” naar toegestane variëteiten van Cannabis sativa L. bestemd voor de vezel- en zaadindustrie. Industrieel gebruik is echter niet het enige mogelijke gebruik voor deze plant. Er wordt daarom onderscheid gemaakt tussen:

 • hennep voor industrieel gebruik: Cannabisrassen toegestaan bij <0,3% THC, voor vezel- en zaadgebruik
 • hennep voor welzijnsgebruik: Cannabisvariëteiten die zijn toegelaten tot <0,3% THC, voor volledig spectrumgebruik van de plant en in het bijzonder de top / “bloemen” voor ruw gebruik of extractie van niet-euphorische actieve ingrediënten (voornamelijk CBD) en zonder therapeutische claims vooraf
 • cannabis voor therapeutisch of medisch gebruik: Cannabisvariëteiten voor medicinaal gebruik
 • cannabis voor volwassen gebruik, ook bekend als sociaal, of “recreatief”: Cannabis >variëteiten met 0,3% THC, waarvan het gebruik momenteel illegaal is in Frankrijk

Agrarische of industriële hennepzaden, voor het kweken van hennep, kunnen worden gekocht bij erkende coöperaties zoals Hemp-It in Frankrijk, maar ook in heel Europa bij gecertificeerde retailers. Rassen moeten zijn opgenomen in de Europese hennepcatalogus om legaal te kunnen worden gekweekt.

Snelle geschiedenis van hennep

De Amerikaanse markt en de stijgende olieprijzen hebben onlangs de terugkeer van legale hennep in de economie afgedwongen. Na het volledig te hebben opgegeven aan het eind van de jaren 1930, is de markt herboren. In 15 jaar tijd heeft Amerika zijn import van industriële hennep vertienvoudigd, van $1,4 miljoen naar $11,5 miljoen. Deze importstijging is toe te schrijven aan de toegenomen wereldvraag naar vezels, zaden en olie voor cosmetica. De VS heeft hennep in 2018 ook naar het federale niveau verwezen, zowel om de landbouwsector nieuw leven in te blazen als om de CBD-sector te omarmen met een aanzienlijke troef: de landbouwcapaciteit van de VS.

Maar de voordelen van hennep zijn historisch gezien al heel lang bekend. Zoals we melden in onze Brief History of Cannabis, gaan de eerste geregistreerde toepassingen van hennep terug tot -3000 voor Christus. Hennep werd gebruikt voor zijn medicinale en recreatieve eigenschappen, vooral in religieuze omgevingen. De hele hennepplant was al in gebruik, aangezien deze al in de 16e eeuw in Zuid-Amerika werd gekweekt voor zijn vezels, geïmporteerd als zaden door Spaanse zeelieden. Koningin Victoria gebruikte hennep voor haar gezondheid: haar persoonlijke arts schreef een tinctuur van hennep voor om haar pijnlijke menstruaties te verlichten.

PUBLICITE

Hennep is in elke cultuur gebruikt naarmate de bevolking zich verder ontwikkelde. Pas zeer recentelijk is er een onderscheid gemaakt tussen hennep en cannabis, waarbij de plant die voor industriële doeleinden wordt gebruikt wordt gescheiden van de plant die voor psychotrope doeleinden wordt gebruikt. De huidige internationale regelgeving gaat terug tot 1961, met de Enkelvoudige Conventie voor Verdovende Middelen, die het wereldwijde verbod op cannabis standaardiseerde, maar het gebruik ervan toestond voor medische en onderzoeksdoeleinden. De eerste verboden op cannabis dateren iets verder terug, tot de jaren 1930 in de Verenigde Staten, die uiteindelijk zowel hennep als cannabis illegaal maakten, tot de Farm Bill van 2018 hennep naar de status quo verwees.

In Europa heeft hennep nog steeds een aparte status. Frankrijk bijvoorbeeld heeft de teelt ervan nooit verboden en heeft altijd de sterk gecontroleerde marketing van voedingsmiddelen en industriële producten op basis van hennep aangemoedigd. Hennepteelt maakt nu een zeer klein deel uit van het bebouwde land in Europa, maar neemt in alle landen geleidelijk toe. Het oogsten van hennep geeft soms aanleiding tot lokale folklore, bijvoorbeeld in Griekenland of Kreta, waar ze zich door het rijke en gunstige klimaat meerdere oogsten per jaar kunnen veroorloven.

Hemp, een veelzijdige plant

Of het nu voor zijn voedingswaarde is, voor de bouw, zijn ecologische kwaliteiten, zijn proteïnegehalte en rijk aan omega, CBD-oliën, de kwaliteit van zijn vezels, de textielsector, de schoonheid van deze planten, eenvoudige en gemakkelijke teelt, zijn voedzame zaden, zijn eetbare olie of een ander afgeleid product, hennep biedt meerdere toepassingen.

Het nuttige gewas

Elke dag wordt hennep verwerkt tot een groot aantal producten met verschillende voordelen, terwijl de ecologische voetafdruk van de plant extreem laag blijft. Voor elke ton die geproduceerd wordt, wordt 1,63 ton CO2 geabsorbeerd. Deze fytoremediatiecapaciteit wordt bevestigd als we leren dat hennep massaal is aangeplant rond de kerncentrale van Tsjernobyl om straling en radioactieve residuen te absorberen. In plaats van een stuk land leeg te laten, zaaien boeren hennep in braakliggend land. Het groeit niet alleen snel, maar de grond wordt ook losser en onkruid wordt geëlimineerd.

De productie van hennep heeft een aantal eigenschappen: het is bijzonder milieuvriendelijk, omdat er geen kunstmest of pesticiden nodig zijn en er heel weinig water nodig is om te groeien. De vele afzetmogelijkheden voor hennep betekenen ook een zeer aantrekkelijk inkomen voor hennepboeren.

Hennep is een biologische plant bij uitstek. De bioaccumulatieve eigenschappen, waardoor het een natuurlijke bodemverontreiniger is, betekenen echter ook dat hennep aan het einde van zijn groei kan zijn overladen met zware metalen en pesticiden. Als hennep wordt gekweekt voor CBD-doeleinden, moet het altijd biologisch worden geteeld om onaangename verrassingen tijdens de extractie en een opeenhoping van materialen die schadelijk zijn voor consumptie te voorkomen, die de voordelen kunnen verminderen of zelfs gevaarlijk kunnen zijn voor de eindgebruiker.

Industriële hennepvezel: robuust en milieuvriendelijk

Hennepvezel is het belangrijkste industriële bestanddeel van de plant: het is sterker dan katoen en vereist geen massale besproeiing, chemicaliën of pesticiden. De vezels bevinden zich in de stengel van de plant en worden gescheiden met behulp van zeer geavanceerde machines: de stengel van hennep is in feite veel sterker dan die van maïs.

Van de 17e tot de 20e eeuw werden alleen hennepvezels industrieel gebruikt. Voornamelijk voor touwen of scheepszeilen, naar het schijnt waren de zeilen waarmee Christoffel Columbus naar Amerika voer ook van hennep gemaakt. De twee andere toepassingen waren beperkt tot hennepdraad en papier. Twijn werd voornamelijk gebruikt voor sieraden, terwijl papier werd gebruikt om te schrijven en te schilderen. Maar dat niet alleen! Bankbiljetten en theezakjes werden ook van henneppapier gemaakt. Tegenwoordig worden bankbiljetten gemaakt van katoenvezel.

Vandaag de dag worden de vezels voornamelijk gebruikt in de bouwsector, als bouwmateriaal zoals hennepstenen of als isolatiemateriaal. Zelfs na verwerking blijft hennep CO2 opnemen.

In Frankrijk ontwikkelt industriële hennep zich snel. Hoewel hennepmaterialen minder wijdverspreid zijn omdat houtvezels goedkoper zijn, maken nieuwe innovaties in hennep hennep concurrerender en de sector luistert naar mogelijkheden, of het nu gaat om isolatie of bekleding voor groene, milieuvriendelijke huizen.

De textielsector is ook geïnteresseerd in hennepvezel. Het kan katoen vervangen en samen met linnen worden gebruikt om milieuvriendelijke, recyclebare en lokaal geproduceerde kleding te maken. Denim werd oorspronkelijk gemaakt van hennepvezel, met een kwaliteit die nu wordt erkend.

De voedingswaarde van voedsel op basis van hennep

Hennep kan ook als voedsel worden gegeten en is rijk aan voedingsstoffen en aminozuren. 100 gram hennepzaad kan tot 64% van de dagelijkse eiwitinname leveren. Voeg vitamine B, omega 3 en 6, magnesium, ijzer, fosfor en zink toe, allemaal in eetbare olie. Ze bevatten ook de 9 aminozuren die het lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Natuurlijk veranderen mensen zaden in olie zodat ze makkelijker in te nemen zijn. Maar de zaden, ook bekend als hennepzaad, worden al gebruikt om vee of pluimvee te voeden en zelfs om te vissen.

Hennepolie wordt ook cosmetisch gebruikt om het haar en de huid te voeden.

Hennep wordt ook gebruikt als biobrandstof. Het kan diesel vervangen wanneer het gemengd wordt met ethanol. Het Amerikaanse Environmental Protection Agency heeft aangekondigd dat hennep de energietransitie zou kunnen vergemakkelijken, zowel als vervanging voor sommige fossiele brandstoffen als vanwege de fytoremediatie-eigenschappen: het reinigt de grond waarin het groeit.

Lange tijd werd hennep beschouwd als een neef van de vijand cannabis, hennep werd op dezelfde manier gedemoniseerd als cannabis. De industrie verdween vrijwel volledig in de Verenigde Staten met de Marijuana Tax Act van 1937.

Beetje bij beetje keerde het economisch bewustzijn terug. Hennep heeft geen psychoactieve effecten (geen risico op misbruik voor de meest conservatieve prohibitionisten) en er zijn talloze afzetmogelijkheden.

Coole dingen om te weten over hennep

Hennep maakt al sinds mensenheugenis deel uit van de menselijke geschiedenis. Het gebruik ervan in de landbouw, de bouw en voor voedsel is vandaag de dag vol anekdotes.

 • De Amerikaanse grondwet werd opgesteld op henneppapier. Het officiële document is echter van perkament (kalfsleer) gemaakt
 • De eerste bijbels, landkaarten en vlaggen werden van hennep gemaakt
 • Henri Ford maakte de eerste auto die op hennep kon rijden in 1936
 • Er zijn minstens 25.000 manieren om hennep te verwerken
 • 90% van het papier ter wereld werd vóór 1883 van hennep gemaakt
 • Veel schilders zoals Van Gogh schilderden op hennepdoek
 • Een van de oudste menselijke relikwieën, gevonden in Mesopotamië, is gemaakt van hennep
 • Hennep kan 10 keer gerecycled worden, terwijl hout maar 4 keer gerecycled kan worden

Hennep
Hennep wordt vaak als volgt samengevat: het kan huisvesten, kleden en lichaam en geest voeden. De infographic hieronder geeft de verschillende mogelijke toepassingen van hennep weer, afhankelijk van het deel van de plant dat wordt gebruikt, van de wortel tot het zaad.

Mogelijke toepassingen van hennep

Mogelijke toepassingen van hennep

Mogelijke toepassingen van hennep

Wat kan er met hennep worden gedaan? Hennep kan op verschillende manieren worden gebruikt. Sommige auteurs zoals Jack Herer hebben er 25.000 geteld.

Woningen en huizen gemaakt van hennep

70% van het totale gewicht van de cannabisplant bestaat uit de vezelige of houtachtige binnenkern. Dit deel van de plant is vrij van THC en wordt gebruikt in de bouw. Hennepvezel vormt in combinatie met kalk een chemische verbinding die lijkt op cement en die brandwerend en waterdicht is.

Voedsel gemaakt van hennep

Hennep kan ook worden gekweekt voor biologisch voedsel, vooral door het zaad, dat ook THC-vrij is. Zowel het complete eiwit als de oliën in hennepzaad (rijk aan lanoline en linoleenzuur) zijn in ideale verhoudingen voor menselijke voeding en kunnen de basis vormen van heerlijk, gezond voedsel en hennepproducten! Dezelfde olie is ook uitstekend voor de huid en het haar.

Hennepvezels

Tot de herontdekking aan het eind van de jaren 1980 was het gebruik van hennep voor de vezelproductie de afgelopen decennia sterk afgenomen, maar hennep nam nog steeds een belangrijke plaats in onder de natuurlijke vezels omdat het sterk en duurzaam is en niet wordt aangetast door water. De belangrijkste toepassingen voor hennepvezel waren touw, zakken, tapijt, netten en singels. In 1988 werd in het westen een hennepkledingindustrie opgezet en hennep wordt steeds meer gebruikt voor de papierproductie. Het cellulosegehalte is ongeveer 70%.

Hennepstengel

Kleine percelen worden meestal met de hand geoogst. De planten worden 2 tot 3 cm boven de grond afgeknipt en op de grond te drogen gelegd. Mechanisch oogsten is nu gebruikelijk, met behulp van speciaal aangepaste bindmessen of eenvoudigere messen.

De geknipte hennep wordt in wiersen gelegd om tot vier dagen te drogen. Dit werd traditioneel gevolgd door roten, ofwel een waterroting waarbij de gebundelde hennep in water drijft, ofwel een dauwroting waarbij de hennep op de grond blijft liggen en wordt aangetast door dauwvocht, schimmel en bacteriële werking. Moderne processen gebruiken stoom en machines om de vezels te scheiden, een proces dat bekend staat als thermomechanisch pulpen.

Biobrandstof uit hennep

Brandstof kan een bijproduct zijn van het kweken van hennep. Een brandstof zou biodiesel kunnen zijn vanwege de oliën in de hennepzaden en -stengels, een andere brandstof zou biobrandstof uit de vezelige stengels kunnen zijn.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed