Connect with us

De plant en zijn verbindingen

Wat is THC?

definitie van THC

Tetrahydrocannabinol, of THC, is de molecule die verantwoordelijk is voor de belangrijkste psychoactieve effecten van cannabis. Het gedraagt zich als de cannabinoïden die van nature door ons lichaam worden geproduceerd in hetendocannabinoïde systeem. THC werd geïsoleerd en gesynthetiseerd door Raphaël Mechoulam in 1964.

PUBLICITE

De reden waarom THC inwerkt op het menselijk lichaam, zowel in zijn medische als psychotrope effecten, is omdat het zich bindt aan onze cannabinoïde receptoren, die geconcentreerd zijn in bepaalde delen van de hersenen die geassocieerd worden met denken, geheugen, plezier, coördinatie en de perceptie van tijd. THC beïnvloedt dus iemands geheugen, plezier, beweging, denken, concentratie, coördinatie en tijdsbesef.

THC is een van de vele chemische stoffen die te vinden zijn in de hars die wordt afgescheiden door de Cannabisplant. De meeste van deze klieren bevinden zich rond de voortplantingsorganen van de plant, de bloemen. Andere verbindingen die specifiek zijn voor cannabis, cannabinoïden genaamd, zijn aanwezig in deze hars. Een van deze cannabinoïden, cannabidiol of CBD, is psychoactief maar niet psychotroop (het werkt in op ons lichaam maar zonder een “high” effect) en werkt samen met THC.

> Bekijk alle THC-nieuws

Effecten van THC op het lichaam

THC stimuleert hersencellen om dopamine vrij te geven, waardoor een euforisch effect ontstaat. Het verstoort ook de informatieverwerking door de hippocampus, het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het vormen van nieuwe herinneringen.

PUBLICITE

De effecten van THC duren ongeveer 2 uur en treden op tussen 10 minuten en 1 uur na inname, afhankelijk van de manier van consumptie. Cannabisrook werkt sneller dan bijvoorbeeld een cake met cannabis. De periode waarin THC in het bloed blijft is veel langer.

De lijst met effecten van THC is lang. Het varieert van ontspanning tot verlichting van pijn, maar THC kan ook leiden tot angst, tachycardie of kortetermijngeheugenverlies. Sommige cannabinoïden zoals bepaalde terpenen (de stoffen die het aroma en de geur van planten produceren) kunnen de negatieve effecten van THC moduleren en verminderen.

Risico’s van THC

De effecten van cannabis hebben de stof populair gemaakt. Het wordt zelfs beschouwd als een van de meest gebruikte illegale drugs ter wereld. Maar de psychoactiviteit van THC kan de geestelijke gezondheid van sommige mensen beïnvloeden en een terugval van schizofrene symptomen veroorzaken, volgens NIDA.

Een ander risico van THC-gebruik komt in de vorm van verminderde motorische vaardigheden. Cannabis kan het rijden of soortgelijke taken tot 3 uur na consumptie belemmeren en is na alcohol de meest voorkomende psychoactieve stof bij bestuurders.

PUBLICITE

Cannabisgebruik kan ook langetermijnproblemen veroorzaken bij jongeren, vooral op het gebied van hersenontwikkeling en geheugen. Sommige onderzoeken hebben ook verbanden gevonden tussen lagere vruchtbaarheid en cannabisgebruik bij sommige mensen.

Medisch gebruik van THC

Cannabis wordt al meer dan 3000 jaar voor medische doeleinden gebruikt. In Europa staan sommige landen het medisch gebruik van cannabis toe. Recreatief gebruik wordt ook getolereerd in Nederland, Duitsland en Spanje.

THC kan uit cannabis worden geëxtraheerd of gesynthetiseerd. In Frankrijk is Sativex het enige medicijn op basis van cannabis dat momenteel is toegestaan voor gebruik door multiple sclerose-patiënten. Het wordt echter niet op de markt gebracht, omdat het ministerie van Volksgezondheid geen overeenstemming heeft kunnen bereiken met de distributeur van het medicijn over een verkoopprijs. Sativex wordt gebruikt om de symptomen van multiple sclerose te verlichten, zoals spasticiteit (spiersamentrekkingen).

Cannabis wordt in de VS ook steeds meer gebruikt ter vervanging van recepten voor pijnstillers op basis van opiaten, die verantwoordelijk zijn voor veel sterfgevallen en verslavingen.

Pijnstilling

Uit een overzicht van januari 2017 van meer dan 10.000 onderzoeken bij mensen blijkt dat cannabis veilig en effectief is voor het verlichten van chronische pijn bij volwassenen. Pijn als gevolg van weefselschade en ontsteking en schade aan het zenuwstelsel kan worden behandeld met cannabis. Met name THC is effectief als ontstekingsremmer en als neuroprotectieve antioxidant. Het vermogen van THC om pijn te verlichten is grotendeels gebaseerd op de activering van CB1-receptoren in een gebied in de hersenen dat nauw betrokken is bij de pijnbeheersing in het hele lichaam. Diepe pijnverlichting treedt eerder op als THC de bloedbaan en dit deel van de hersenen kan bereiken.

Stimulatie van de eetlust

Het meeste wat we weten over THC en eetlustopwekking komt uit kanker- en aidsonderzoek. Met de ontwikkeling van medicinale cannabis als behandeling voor gewichtsverlies gerelateerd aan kanker en AIDS, leren we dat THC de eetlust kan stimuleren door interactie met eetlusthormonen zoals ghreline en leptine, die betrokken zijn bij het reguleren van voedselinname. Voedselinname, metabolisme en energieverbruik zijn zeer complexe processen. Daarom is verder onderzoek nodig om volledig te begrijpen hoe THC de eetlust bevordert.

Antiemetisch

Het endocannabinoïde systeem speelt mogelijk een actieve rol bij het verminderen van misselijkheid en braken. Onderzoek, zoals een studie gepubliceerd in 2011 in het British Journal of Pharmacology, toonde aan dat THC zeer effectief was in het verminderen van misselijkheid en braken bij kankerpatiënten die chemotherapie ondergingen.

Spierspasticiteit

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat cannabis effectief is bij de behandeling van spierspasticiteit die gepaard gaat met multiple sclerose (MS). Met name THC heeft aangetoond de kracht en frequentie van MS-gerelateerde spierspasmen snel te kunnen verminderen, volgens een studie uit 2007 gepubliceerd in het British Journal of Pharmacology. Een studie uit 2013 gepubliceerd in het Journal of Neurology toonde aan dat THC ook effectief kan zijn bij de behandeling van neuropathische pijn bij MS.

Behandeling van verslaving

Hoewel THC op zichzelf een belonende stof is, kan het mogelijk het misbruikpotentieel van andere stoffen verminderen. In diermodellen is aangetoond dat THC het gebruik van heroïne vermindert. Ook bij mensen lijken de hele cannabisplant en THC de kans te vergroten dat iemand in behandeling blijft voor een stoornis in het gebruik van opiaten. Eén theorie is dat THC iemands motivatie om andere belonende middelen te gebruiken vermindert.

Afgezien van deze farmacologische effecten kunnen cannabis en/of THC extra voordelen hebben in termen van risicovermindering, bijvoorbeeld door mensen met stoornissen in middelengebruik een niet-dodelijk alternatief te bieden voor gevaarlijkere drugs. Natuurlijk is preventie de beste behandeling voor verslaving, en er is veelbelovend bewijs dat cannabis het misbruik van andere drugs volledig kan voorkomen. Als een staat bijvoorbeeld een wet op medicinale cannabis aanneemt, daalt de verkoop van alcohol met gemiddeld 15%.

Metabolisme

Cannabisgebruikers hebben vaak een lagere body mass index (BMI), minder leververvetting en minder diabetes dan niet-cannabisgebruikers. Hoewel het onduidelijk is in welke mate de andere bestanddelen van cannabis deze effecten beïnvloeden, hebben dierstudies aangetoond dat THC een belangrijke rol speelt bij het voorkomen van door voeding veroorzaakte obesitas.

Endocannabinoïde tekort

De theorie van endogene cannabinoïde deficiëntie is relatief nieuw; het is in wezen een aandoening waarbij het lichaam niet genoeg van zijn eigen cannabinoïden produceert, wat leidt tot een onbalans in veel homeostatische processen zoals pijnregulatie en spijsvertering. Er zijn overtuigende argumenten voor een disfunctie van het endocannabinoïde systeem bij ziekten zoals migraine, prikkelbare darmsyndroom en fibromyalgie. Het is niet bekend of een tekort aan endocannabinoïden genetisch is overgeërfd of het gevolg is van ziekte of psychische problemen. Omdat THC en cannabis in zijn geheel de symptomen van deze ziekten verlichten, is het logisch dat cannabinoïden tekorten aan endocannabinoïden in het lichaam kunnen compenseren.

Overdosis THC

Je kunt niet doodgaan aan een overdosis cannabis. Te veel inname kan echter wel tot vervelende situaties leiden. edibles, voedsel dat THC bevat, zijn vaak het probleem. Het effect van ruimtevoedsel is niet onmiddellijk en een overdosis kan snel gebeuren. Regeringen die recreatieve of medicinale cannabis hebben gelegaliseerd, beperken het THC-gehalte nu tot 10 mg per portie, met duidelijke bewegwijzering en “moeilijk te openen” verpakkingen om de toegang door jonge kinderen te voorkomen.

Bijwerkingen en waarschuwingen

THC is een krachtige cannabinoïde en kan ontegenzeggelijk ongewenste bijwerkingen hebben. Bedenk dat de reactie van iedereen op THC en andere cannabisverbindingen wordt beïnvloed door hun unieke endocannabinoïde systeem. Wetenschappers hebben bijvoorbeeld negen variaties van het CB1 receptor gen ontdekt, wat de deur openzet voor gevarieerde reacties op THC. Met andere woorden, niet iedereen zal dezelfde bijwerkingen, of hetzelfde niveau van ongewenste bijwerkingen, ervaren die geassocieerd worden met THC.

Intoxicatie

Dit is misschien wel de meest gewenste, en zeker de meest gewilde, eigenschap van THC, maar het kan ook onaangename lichamelijke en geestelijke problemen veroorzaken, zelfs als die slechts tijdelijk zijn. THC-vergiftiging is op zichzelf niet gevaarlijk, maar het kan het vermogen van een gebruiker om bepaalde taken veilig uit te voeren wel aantasten. Gebruikers mogen niet rijden onder invloed van THC.

Snelle hartslag

Na het consumeren van een cannabisproduct – bloem, concentraat, eetbaar product, enz. – ervaren gebruikers over het algemeen een verhoogde hartslag en bloeddruk, wat een verrassing kan zijn voor nieuwe of incidentele cannabisgebruikers. In het algemeen kunnen gebruikers die een snelle hartslag willen vermijden, of die dit om medische redenen moeten doen (bijvoorbeeld als ze bepaalde soorten medicatie gebruiken om de bloeddruk te reguleren), dit doen door cultivars met een laag THC-gehalte te proberen, of producten die goed uitgebalanceerd zijn met CBD, wat dit effect compenseert.

Paranoia

Omdat de hersenen een verhoogde hartslag interpreteren als een vecht-of-vluchtreactie, kan een gevoel van angst of paranoia vaak gepaard gaan met een hoge dosis THC. Gebruikers kunnen ook cultivars en producten met een hoog THC-gehalte vermijden als ze last hebben van cannabisgerelateerde paranoia. Genetica, eerder cannabisgebruik en reeds bestaande gezondheidsproblemen spelen allemaal een rol bij het bepalen of THC angst opwekt of vermindert. Het is gebruikelijk dat paranoia na verloop van tijd afneemt als mensen tolerantie ontwikkelen voor de effecten van THC. Door te beginnen met een lage dosis en deze na verloop van tijd langzaam te verhogen, kunnen mensen hun paranoia overwinnen en genieten van de medische voordelen van THC.

Rode ogen

Rode, bloeddoorlopen ogen behoren tot de meest voorkomende bijwerkingen en tekenen van cannabisgebruik. Na het consumeren van cannabis duurt het meestal vijf tot tien minuten voordat de hartslag van gebruikers weer normaal is en de bloeddruk begint te dalen. De daling van de bloeddruk veroorzaakt verwijding van de bloedvaten en haarvaten, waaronder de haarvaten in de ogen, waardoor de ogen rood worden. De mate van bloeddrukdaling en de roodheid van de ogen hangt af van de hoeveelheid THC die is geconsumeerd. Roodheid van de ogen door cannabis is een onschuldige bijwerking die meestal maar een paar uur duurt.

Eten

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat CB1-agonisten zoals THC eetlust- en hongersignalen in de hersenen kunnen versterken, hetzij door de zintuiglijke gevoeligheid te verhogen (d.w.z. eten smaakt beter), hetzij door de motivatie om te eten te vergroten. Dit neveneffect wordt vaak gezocht door patiënten die lijden aan kanker, cachexie (verspillingssyndroom) of andere soorten eetluststoornissen.

Concentraties van THC in cannabis

Het THC-gehalte in cannabis hangt af van de variëteit, de kweekmethode en de vaardigheden van de kweker. Een variëteit met een THC-gehalte van minder dan 0,3% wordt in Frankrijk beschouwd als hennep, dat legaal gekweekt mag worden en gebruikt wordt in de bouw, textiel, voedselverwerking, cosmetica, gezondheid, etc….

Afhankelijk van de temperatuur waarop het wordt geconsumeerd, gedraagt het zich ook anders. Het kookpunt van THC is 157°C.

De concentratie THC varieert sterk in cannabis. In feite is het gekoppeld aan het niveau van THCa, de voorloper van THC in de plant. THC-gehaltes in wiet variëren van 10 tot 15%, in hars van 15 tot 20%. Sommige cannabisextracten ontwikkelen THC-gehaltes tussen 70 en 90%.

Hoe lager het THC-gehalte, hoe meer cannabisgebruikers moeten consumeren om de effecten te voelen.

De relatie tussen THC en CBD

Cannabidiol (CBD), de andere bekendste verbinding in marihuana, bindt zich aan zowel CB1- als CB2-receptoren. Het veroorzaakt geen vergiftiging zoals THC, en de ontstekingsremmende en pijnstillende effecten kunnen het resultaat zijn van verschillende andere receptorpaden. Op moleculair niveau is CBD de tegenovergestelde agonist van THC, die de tegenovergestelde cellulaire reactie op THC veroorzaakt.

De CBD en THC kunnen tegengestelde reacties opwekken, maar dit betekent niet dat ze noodzakelijkerwijs elkaars effecten tenietdoen als ze samen worden gebruikt. CBD lijkt eerder de therapeutische en plezierige effecten van THC te versterken door ongewenste bijwerkingen zoals angst en verhoogde hartslag te minimaliseren.

Verschillende onderzoeken hebben consistent het vermogen van CBD aangetoond om de mogelijk negatieve bijwerkingen van THC te verminderen. Studies uitgevoerd vanaf 2010 hebben aangetoond dat CBD de negatieve effecten van THC op het geheugen minimaliseert. Eén studie uit 2012 toonde zelfs aan dat cannabisgebruikers met een hogere CBD-inname een beter geheugen hadden dan gebruikers van wie de cannabis geen CBD bevatte. Vergelijkbare resultaten zijn gevonden in onderzoeken naar THC-gerelateerde angst, verslavingspotentieel en paranoia.

Doordat CBD de ongewenste bijwerkingen van THC tegengaat, kunnen patiënten bovendien hogere doses THC verdragen, wat leidt tot betere gezondheidsresultaten.

Wie moet THC vermijden?
Mensen met een verhoogd risico op psychose en mensen met hartklachten moeten THC over het algemeen vermijden, vooral in hoge doses. Mensen zouden geen cannabis moeten consumeren waar het wettelijk verboden is. Mensen jonger dan 18 jaar moeten advies inwinnen bij een gekwalificeerde arts voordat ze THC gebruiken. In veel rechtsgebieden moet een wettelijke voogd toezicht houden op het toedienen van medicinale cannabis aan personen jonger dan 18 jaar.

Wat te doen als je te veel THC gebruikt

Hoewel het onmogelijk is om met cannabis een dodelijke overdosis te nemen of zelfs langdurig arbeidsongeschikt te raken, is het nog steeds mogelijk om een dosis THC te consumeren die onaangename en ongewenste bijwerkingen veroorzaakt.

Een overdosis THC kan symptomen veroorzaken als paniek, paranoia, misselijkheid, overgeven, dysforie, emotioneel leed en fysiek ongemak. De kans op een overdosis is groter wanneer een gebruiker een eetbaar cannabisproduct inneemt. Dit komt omdat THC, wanneer het door het spijsverteringsstelsel gaat, wordt afgebroken door leverenzymen. De lever zet Delta-9 THC om in 11-hydroxy THC, wat een veel krachtiger activator van de CB1 receptor is.

Eerst en vooral, als je hevige symptomen van een THC-overdosis ervaart, probeer dan kalm te blijven. Hoewel een paniekerig gevoel heel gewoon is, is het altijd tijdelijk. De symptomen van een THC-overdosis kunnen een paar minuten tot een paar uur duren, afhankelijk van de hoeveelheid en de manier van THC-gebruik. Terwijl je wacht tot de symptomen afnemen, kun je proberen je geest af te leiden door naar rustgevende muziek te luisteren of televisie te kijken. Drink kleine slokjes water om te hydrateren en de symptomen van een droge mond te verminderen.

Artsen raden mensen met een ernstige overdosis THC aan om naar de eerste hulp te gaan, waar de patiënt meestal een kalmerend middel krijgt en onder toezicht wordt gehouden tot de symptomen van de overdosis verdwijnen. De meeste mensen met matige symptomen kunnen een overdosis echter thuis behandelen met de hulp van vrienden of familie en in een kalmerende, ondersteunende omgeving.

Wat zijn de verschillende soorten THC?
Er zijn verschillende soorten THC, isomeren of analogen genoemd. De THC waar we meestal over praten komt overeen met het delta-9 THC isomeer. Er bestaan ook andere isomeren, maar die komen van nature in minieme hoeveelheden voor in de cannabisplant: Delta-8 THC, Delta-10 THC, of zelfs THCV of THCP.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed